informer Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 (editat) 14 minutes ago, gauss said: P.S. - ce necesitati de contacte aveti ? ( numar , curent suportat etc . ) .Asemenea si bobina ( tensiune , curent absorbit ) . Da, corect, am uitat jumatate din ce era important. Un contact NO, curent "neglijabil", cativa mA... tensiune bobina de preferinta 5V, ma gandesc la un 10-20mA spre un maxim de 40mA... daca pretul la care le gasesc o sa fie foarte bun, as putea sa separ alimentarea bobinelor (12V etc.). L.E. Dimensiunea deranjanta la reed-urile pe care le-am gasit este lungimea. Imi dau seama ca-i data de lungimea "balonului" aluia de sticla... da` ma intreb cat de scurt se poate face... Editat Ianuarie 17, 2019 de informer Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Dimensiunea releelor REED e cam critică mai ales la lungime din cauză că lamelele folosite trebuie să fie cât mai flexibile posibil, ca să nu trebuiască bobine prea mari.... Cel mai scurt REED pe care l-am găsit era într-un telefon și avea cam 10mm lungime... Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 4 minutes ago, validae said: Dimensiunea releelor REED e cam critică mai ales la lungime din cauză că lamelele folosite trebuie să fie cât mai flexibile posibil, ca să nu trebuiască bobine prea mari.... Cel mai scurt REED pe care l-am găsit era într-un telefon și avea cam 10mm lungime... Da... si partea proasta-i ca-mi tre` si ceva sa nu fie la pret de cocaina... . Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Poate e vreun coleg dintre cei care au participat la postări dispus să te ajute cu astfel de relee subminiatură....eu am niște REED de lungime mare, mult prea mari pentru ce-ți trebuie. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2019 Partajează Postat Ianuarie 17, 2019 Din cite am înțeles el are nevoie de multe, zeci poate chiar sute de bucăți. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 10 hours ago, sesebe said: Din cite am înțeles el are nevoie de multe, zeci poate chiar sute de bucăți. Da, asa e, sunt 20 relee pe o placa si probabil prima comanda va fi de 25 device-uri. De aia e important pretul, la prototip pt. demonstrarea functionarii n-a contat asa mult dar odata acceptat.... Este interesant ce preturi avem la electronica in ziua de azi: pe placa aia sunt senzori de proximitate, multiplexoare, registri serie/paralel, microcontroler, pasive... si totusi releele costa mai mult decat restul la un loc. Din pacate nu pot sa "scap" de ele... Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 (editat) Cerintele sant contradictorii ... ma rog , asa le vad eu . Probabil nu inteleg , sau datele sant prea putine . Aflu acum ca placa unde vor fi relelele nu - i chiar asa mica . Cele pe care le am eu depasesc 10 mm ... nu va ajuta . Relee mici exista ... nu stiu cat de ieftine . Acela e pretul ... , unele chestii nu " merg " cum vrem noi . Mai ales costurile . Daca as sti sa proiectez chestii complexe , cu preturi " chinezesti " , n - as mai sta pe forum . Abordarea " fa device - ul Y , cu 100 de componente , dar sa coste 3 dolari " ... e gresita . Adica e calea inversa ... nu produce solutii . Nu mereu . De obicei ramane la nivel de dorinta . Ma rog , pareri personale . Repet , generaliste ... in lipsa de date amanuntite ! ... https://www.google.ro/search?client=opera&q=smallest+reed+relay&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Editat Ianuarie 18, 2019 de gauss Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 (editat) Va multumesc pt. pareri. Da, placa este mare, mai precis are dimensiunea de aprox. 370 x 200mm. Motivul pt. care este mare este ca o parte a placatului contine "insule" folosite ca o tastatura capacitiva/proximitate cu taste de dimensiuni mari. Pe cealalta fata sunt componentele dar din motive de "best practice" pentru tastaturi capacitive, NU pot fi plantate oriunde. In consecinta acele 20 relee trebuie plasate in exteriorul zonei ocupate de taste si din acest motiv trebuie sa ocupe un spatiu cat mai mic. Daca este nevoie de mai multe informatii, raspund cu placere, la urma urmei e interesul meu... Despre asta e vorba: L.E. Motivul schimbarii releelor este reducerea costului de fabricatie. Sunt constient ca nu se pot gasi la pret de nimic insa sunt sigur ca se pot gasi unele mai ieftine decat cele de la Omron si in acelasi timp sa satisfaca cerintele. Cele reed pe care le-am postat sunt OK ca si parametri electrici si sunt de aprox. 3 ori mai ieftine decat cele SMD de la Omron... ma gandeam ca poate gasesc mai scurte, daca nu, asta e, le folosesc pe alea. Editat Ianuarie 18, 2019 de informer Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 (editat) Relele Reed în capsula DIP sint cred a cele mai potrivite dar nu sint nici cele mai mici și nici cele mai ieftine. Editat Ianuarie 18, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 Pot fi gasite (mouser) si relee reed usor mai mici precum acestea insa nu cred ca pretul lor va fi competitiv si nici nu cred ca oferta de la diversi alti producatori la asa dimensiuni ar fi foarte variata. Daca ar fi fost vorba de relee solid state, alta ar fi fost treaba. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 Trebuie avuta în vedere disponibilitatea acelor releie în timp pt ca probabil (sigur as putea spune la un număr atit de mare de releie utilizate) se va pune și problema de service la un moment dat. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 (editat) Da, aveti dreptate. Cred ca am sa dimensionez placa pt. aceste relee reed deoarece forma constructiva, dimensiunile (aprox.) si distanta intre pini se regasesc la mai multi producatori iar pretul e bun. Am sa lungesc placa cu vreo 10-15mm dar o sa se justifice avand in vedere economia facuta la pretul releelor. Varianta de poza de mai sus este placa cu releele SMD Omron G6K. https://www.tme.eu/ro/details/r1-1a0500/relee-electromagnetice-reed/rayex-electronics/ https://www.aliexpress.com/item/5PCS-5V-Relay-SIP-1A05-Reed-Switch-Relay-For-PAN-CHANG-Relay-4PIN-New/32826583254.html?spm=2114.search0104.3.41.15907aa0LRRZgi&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_319_317_10696_453_10084_454_10083_433_10618_431_10304_10307_10820_10301_10821_537_536_5736111_5736011_10059_10884_10887_100031_321_322_10103,searchweb201603_54,ppcSwitch_0&algo_expid=b8928e5f-567d-469c-9c50-fd42f6c2275a-6&algo_pvid=b8928e5f-567d-469c-9c50-fd42f6c2275a&transAbTest=ae803_4 Multumesc pt. pareri si scuze c-am "poluat" topicul. Editat Ianuarie 18, 2019 de informer Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 (editat) Nu - i poluare ... e un topic de la Bodega , unde ar trebui ceva flexibilitate , daca totul e in limite corecte . In topic sant ( si se face schimb de ) informatii mai mult decat in unele topicuri serioase , de la sectiunile altele decat Bodega . Editat Ianuarie 18, 2019 de gauss Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 18, 2019 Partajează Postat Ianuarie 18, 2019 (editat) Apropo de relee, bobina celor de la Omron trebuie alimentata cu o anumita polaritate ca sa actioneze contactul. Nu au dioda incorporata (ale mele), consuma 22mA la 5V indiferent de polaritate... doar ca una singura-i corecta. Am avut de-a face cu ceva relee electromagnetice pana acum dar astea au fost primele "polarizate"... si evident ca Murphy n-a dormit, s-a nimerit ca netinand cont de asta pe placile prototip s-au nimerit exact invers... noroc ca a fost doar prototipul... . Culmea e c-am vazut in datasheet c-au +/- la bobina dar in "istetimea" mea deosebita am considerat ca-i doar ca sa sublinieze ca vorbim despre DC... :D Editat Ianuarie 18, 2019 de informer Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 19, 2019 Partajează Postat Ianuarie 19, 2019 Oare ce componenta este aceasta?...la masuratoare arata ca o dioda obisnuita cu siliciu: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum