Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

@icarLedul ăla galben ,,bicolor,, sigur nu e futotranzistor ? Că am folosit demult astfel de fototranzistori, dar leduri bicolore galbene n-am văzut.De obicei au o culoare alb lăptoasă sau transparentă bicolorele...

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Ion_Bumbu a spus:

Erau folosite in sistemele de curenti purtatori in telefonie ca generator de frecvente, prin multiplicare obtineai toate frecventele de mixaj pentru grup primar si secundar chiar.

100KHz a fost si in primul meu frecventmetru numeric, a fost mai scump dar am economisit la numarul de divizoare... 50 lei era un SN7490... de la 10 MHz pina sa cobori la 100Khz trebuiau 2 in plus...

Pe vremea aia cam toata lumea cauta 1MHz sau 100KHz pentru baza de timp...dar cine avea frecventmetru propriu acasa... ce timpuri

Distorsionare pe miez de ferita. Ca la radioul Barlow-Wadley. Frecventmetru se facea acasa, pe genunchi. La fel ZX81 & Co.

Link spre comentariu

La astea de dupa anii 60 erau multiplicatoare cu tuburi sau semiconductori si filtre de banda pentru purtatori.

Cu distorsionare pe ferite n`am vazut in aparatura de telecom ce am prins-o, adevarat nu mai veche de anii `60.

Pe aproape cu frecventmetrul, nici macar pentru etalonare nu trebuia sa-l duc la job, cu HC&Co nu prea mergea acasa decit plantatul, trebuia un osciloscop bunut ca nici componentele nu erau chiar fara probleme.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Ion_Bumbu a spus:

Erau folosite in sistemele de curenti purtatori in telefonie ca generator de frecvente, prin multiplicare obtineai toate frecventele de mixaj pentru grup primar si secundar chiar.

100KHz a fost si in primul meu frecventmetru numeric, a fost mai scump dar am economisit la numarul de divizoare... 50 lei era un SN7490... de la 10 MHz pina sa cobori la 100Khz trebuiau 2 in plus...

Pe vremea aia cam toata lumea cauta 1MHz sau 100KHz pentru baza de timp...dar cine avea frecventmetru propriu acasa... ce timpuri

La F-metre foloseam cristale de 13 Mhz din radiotelefoanele IEMI, urmate desigur de un divizor prin 13, plus lantul de CDB490. Iar mai mult de 10 lei si asta pe decodoarele de tip  446/447, nu am dat niciodata! 50 de lei era C520.

Link spre comentariu

Ma rog, eu vorbesc despre preturile ce le dadeam la Timisoara in 78 si atunci circuite IPRS nu gaseam, eventual CII...

Prin 76 primul manipulator l`am facut cu Cii85 si Cii30.

Atita am putut, atita am facut, altii s-au descurcat mai bine.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Ion_Bumbu a spus:

Ma rog, eu vorbesc despre preturile ce le dadeam la Timisoara in 78 si atunci circuite IPRS nu gaseam, eventual CII...

Prin 76 primul manipulator l`am facut cu Cii85 si Cii30.

Atita am putut, atita am facut, altii s-au descurcat mai bine.

Altii s-au descurcat mai rau sau deloc.

Daca stau stramb si gandesc drept, in anii aceia eu nu aveam de unde sa cumpar cuarturi, CDB-uri, un BFY90 sau MMC-uri, etc.. De fapt, muuuulte erau cele la care nu aveam deloc acces, iar daca as fi gasit in magazin as fi cumparat fara sa clipesc CDB-uri cu 50 de lei bucata.

=========================

Iata niste microcontrolere UB8820 si UB8841 (sunt compatibile Z8) fabricate pe vremuri in fosta RDG, se pare ca s-ar fi folosit atunci si prin Ro:

ub8820-8841.jpg

Link spre comentariu

Imi amintesc ca prin 76 top era 2N918, BFY90, BFX89 au aparut 2-3 ani mai tirziu la noi.

Avantajul orasului universitar cu multi studenti straini, mai aduceau de dincolo, inclusiv primele 40673 tot asa le-am luat.

95H90 insa era peste 300 lei, scump pentru un student.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări