Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

Acum 38 minute, icar a spus:

Si daca ar fi de pe net, care-i problema? Cind sunt din "arhiva"  personala, e un plus de savoare!

Draga, intrebarea era adresata dl. Traian! si eram curios daca poseda cele din imaginile postate, deoarece a prezentat aproape intotdeauna chestii demne de invidiat, multe componente exotice si in cantitati suficiente sa trezeasca pofta oricui!

Link spre comentariu

E o distanta apreciabila intre Traian si Vax, eu cred ca le are fiindca in trecut avea un website pe care mai gazduia unele poze similare cu ceea ce a postat pe aici.

Link spre comentariu

Cu siguranta Traian are multe lucruri interesante de aratat.

Fain e ca si ajuta la nevoie, nu le aduna de dragul de a le avea.

Vorbesc din propria-mi experienta.

Probabil ca si alti pasionati de RF, si eu am avut o reactie pavloviana la ultimul sau post.

:)

Link spre comentariu

Ce farmec ar avea sa punem p'aici poze luate aiurea de pe net pe care oricine si oricand le poate gasi si accesa in 15 secunde cu google? Daca am face astfel, am umple repede 99999 de pagini inutile intr-un si mai inutl concurs de cautat si copiat aiurea de pe net cu google. Interesul meu particular este... curiozitatea, as fi fost curios sa vad cu ce anume s-a mai jucat lumea, ce anume s-a circulat prin Ro.

Deci in cvasitotalitate, ce am postat sunt lucruri care mi-au trecut prin mana si in cea mai mare parte inca le detin, unele au fost deja utilizate iar altele (putine) le-am vandut sau dat deja. De exemplu mai sus, tuburile 6CA7 sunt vandute demult in timp ce cele 2 buc. de QB3.5/750 Philips au fost pozate in urma cu vreo luna in timpul verificarii unui transformator pentru filamentele lor, restul exista prin cutii imprastiate p'aici p'acasa ori pe la tara. Poze am facut la momentele respective tocmai fiind in general lucruri rare sau curioase ori spre a-mi putea aminti ca exista... De, exemplu, in postul anterior, numai tubul 8072 este poza de pe net pentru a arata cum anume arata acel tub cu racire prin conductie si cum s-ar fi folost in sistemul de racire expus, deoarece de la tuburile originale ce erau utiliate acolo nu am poze si nici nu stiu daca le-am avut ori pe unde or mai fi. Restul din ceea ce am postat exista.

Nu e treaba mea si nici nu am pasiunea tampita de  tine socoteala la ce anume au altii (numai prostul moare de grija altuia!), insa realitatea este aceea ca exista ceea ce se numeste sindromul Homo Electronicus Strangatorus si de care destul de multi electronisti au suferit de-a lungul deceniilor, in special dintre noi cei ce am apucat stramtoarea anilor '80. Din ce am observat eu, sindromul nu este chiar rar, doar ca majoritatea nu vor sa-l recunoasca, altfel am vazut la unii sute de sasie de TV stranse degeaba pe balcoane, in debarale sau in garaje la bloc (de cutii pline cu 'j'da mii de componente uzate scoase de pe placi nu mai zic!), in speranta desarta ca maine va apare clientul ala si cu sasiul nr. 138 il va rezolva, dupa cum exista si altii care amatori fiind (si deci avad rar nevoie de componente) au strans metri cubi de componente in debarale (uneori la bloc unde nu exista spatiu si nic conditii de a face ceva serios cu ele!) apoi nemaiavand loc ascunzandu-le peste tot prin apartament si terorizandu-si astfel familia... inventariindu-le si stergandu-le de praf in fiecare luna sau weekend si mereu imaginandu-si ce mare valoare au fiarele alea, si mereu gandind "tranzistoru' asta e valoros, nu se mai gaseste si e bun pentru -si o sa fac!- un preamplificator de zgomot foarte redus", dar care mereu vor fi facute maine sau luna viitoare si niciodata azi pana ce respectivii mor si familiile exasperate in sfarsit pot arunca totul la gunoi.

Pana acu' 10 ani am avut si eu sindromul asta (eu insa de-a lungul anilor am trimis instant 90% din ele la tara fara a le purta grija si de unele n-am habar pe unde mai sunt prin cutii!), iar de atunci cand am zis "stop!"  am lasat sa curga in mod natural catre reciclare multi metri cubi de componente si subansamble asa zise "valoroase", mai ales ca in ultimii 10 ani am constatat ca practic tot trebuiesc cumparate de fiecare data componente generatii noi pentru proiectele noi... nici CDG2000, nici PicaStar si nici McHF nu s-au putut face cu "piese care-s valoroase pentru ca nu se mai fabrica"!

Iar acest sindrom exista si in ceea ce priveste aparatele de masura, audio, calculatoarele, etc.... ce, n-au fost poze p'aici pe elforum cu cate 5-6 multimetre, nu stiti pe nimeni care chipurile colectioneaza asa zisa tehnica de calcul? Ca de colectionarii de radiouri nu mai zic, deoarece si eu am "colectionat"... dar numai acel model Darclee pe care bunica-miu l-a cumparat si folosit, un EK-07, un RF-550 si EKD!

Si... repet: exista multi care au avut sau au mult mai mult decat ce vedeti p'aici, stiu de cazuri de saci plini cu CDB-uri sau cu MMC-uri, de paleti cu componente ori metri cubi (sau chiar camion intreg) de tuburi electronice... apoi multe ajunse la reciclat dupa "filtrare", ca sa nu mai zic de faptul ca multe din ceea ce am aratat mai sus sunt doar niste piese de schimb disparate, niste mostre ramase de la niste aparate care intregi fiind au ajuns pe la altii, am fost de fata la emitator Molnia demontat si transportat cu camionul in cealalta parte a tarii si de emitator R&S demontat si el... pentru ca eu care eram primul acolo la "oferta" n-aveam ce face cu asa ceva, in afara de niste lampi n-am vrut altceva.

Eu am mai scris aici: pe unii dintre noi, daca ne ia cineva pe strada si ne scutura bine, ne vor cade din buzunare inclusiv EFT-uri, CDB-uri si MMC-uri, asa este greu de evitat la cei cu 40 de ani vechime in electronica! Dealtfel, sunt sigur ca daca am cauta chiar acum prin cutiile unora, am putea gasi inclusiv punti redresoare cu seleniu sau diodele alea duble din oscilatorul sincroprocesorului de la TV-urile romanesti cu tuburi, ori vreun modul de cale comuna de la TV-urile H2 pastrat pentru bobinele alea cu care ar fi trebuit facute BPF ca la A412, eu s-ar putea ca inca sa am pe la tara placile de la sinteza de frecventa cu MMC-uri pentru TRx cu up-conversion publicata la inceputul anilor '90 in Tehnium pe care am facut-o la vremea respectiva!

Apropo'... de aproape 4 ani mi-am schimbat jobul, iar alaturi exista un centru de reciclare. Anul trecut am gasit aruncate acolo  un kil de filtre electromecanice MF200, iar luna trecuta am rezistat eroic tentatiei de a lua de acolo 2 transformatoare deja demontate de la cuptoare cu microunde! Vaccinul pentru mine a fost sa vad in urma cu vreo 10 ani un amic (mai in varsta decat mine) de la care in tinerete am prins cate ceva despre lampile de putere RF, imbolnavindu-se si apoi timp de ani fiind bolnav, piesele sale "valoroase" trebuind a fi cumparate de mine atunci pentru a-l ajuta astfel. Tuburile 6156, 813 Toshiba si QB3.5/750 din pozele de mai sus sunt de atunci, de la el!... Pe vremuri cand discutam cu el povestindu-i ce noutati mai sunt prin lumea radioscamatoriceasca si referindu-ne la problema asta cu fiarele "valoroase", concluzia glumeata era inevitabil aceeasi: "o sa le luam cu noi in coparseu!".

Acum 12 ore, yo7lhe a spus:

Cu siguranta Traian are multe lucruri interesante de aratat.

Multumesc, dar... componente electronice nu prea mai am multe de aratat... nu cred ca cineva ar fi interesat sa vada GU-81, GU-46, 6N2P, ori de treburi precum 2N2905, BF173 & Co...

Ma asteptam sa apara mai multe si mai interesante de la altii, sigur exista, dar nu toti mai au curiozitatea sau entuziasmul de a mai face poze. Eu majoriteatea le-am facut la vremea lor si le am arhivate.

Link spre comentariu

Un 2N3055 vechi dus.As zice ca e IPRS.

Si eu sunt din generatia veche a lui Traian...Si la mine mai sunt punti pe seleniu si alte vechituri.Am un maldar de 2mc la soacra-mea si nici nu prea mai am acces la ele...

20200707_121346.jpg

Ceva mai clara.Nu-s de ce o ia mai prost aici,pe telefon e super clara.

Screenshot_20200707-122330_Gallery.jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Traian B a spus:

Nu e treaba mea si nici nu am pasiunea tampita de  tine socoteala la ce anume au altii (numai prostul moare de grija altuia!),

nu am rabdare sa citesc pina la capat, dar daca este o aluzie la intrebarea mea, sa stiti ca gresiti! intrebarea era doar pentru a-mi masca invidia (pozitiva insa) ca detineti asemenea minunatii! in rest, am adunat si eu tot felul de chestii, dar sint la virsta la care trebuie sa ma opresc si deja ma intreb la ce-mi vor mai folosi!

Link spre comentariu
Acum 45 minute, BRANCA a spus:

Un 2N3055 vechi dus.As zice ca e IPRS.

Ceva mai clara.Nu-s de ce o ia mai prost aici,pe telefon e super clara.

Screenshot_20200707-122330_Gallery.jpg

Da, pare IPRS.

Asta cel putin din ceea ce-mi amintesc din anii '80 cand cu asa ceva am facut primul meu... fototranzistor!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Traian B a spus:

referindu-ne la problema asta cu fiarele "valoroase", concluzia glumeata era inevitabil aceeasi: "o sa le luam cu 

noi in coparseu"

Domnule Traian sunteti om serios dar ce aveti cu mine ?

Acum 40 minute, yo8tot a spus:

Un comutator cu 4x15 pozitii

20200707_124131.jpg

Superb ! Din lipsa unui asemenea comutator am pus suruburi si deplasez o tabla.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Marele Savant a spus:

nu am rabdare sa citesc pina la capat, dar daca este o aluzie la intrebarea mea, sa stiti ca gresiti! intrebarea era doar pentru a-mi masca invidia (pozitiva insa) ca detineti asemenea minunatii! in rest, am adunat si eu tot felul de chestii, dar sint la virsta la care trebuie sa ma opresc si deja ma intreb la ce-mi vor mai folosi!

Stai linistit deoarece nu-i nicio aluzie. Si nici invidia nu-si are rostul. Dealtfel, nu cumva sindromul acela de Homo Electronicus Strangatorus iti este si dumitale cunoscut dar erai deja lecuit demult de el?  ;-) 

Eu doar am explicat cam care-i realitatea... altfel n-am vazut pe nimeni altcineva care sa fi povestit vreodata p'aici de aceasta realitate care face parte din tabu-urile profesiei!

Dealtfel, daca am vizita un pic istoricul sectiunii vanzari, s-ar putea confirma taman ceea ce am scris mai sus, de la j'da mii de componente si pana la aparate ruginite, chiar si neutilizate si pline de praf...!

Apropo'... in toamna trecuta o fosta colega de serviciu ne-a invitat sa trecem pe la casa de la tara a tatalui ei in varsta. Surpriza a fost sa aflu ca respectivul batran a fost in tinerete un activ depanator radio TV la un centru din Bucuresti. Sa spun ca desi de muuulti ani nu mai avea de-a face cu "meseria", totusi mi-a aratat letcon, aparate de radio, etc.,  agatate fiind pe pereti si chiar si in podul casei?

Link spre comentariu
Acum 3 minute, yo8tot a spus:

Comutatorul respectiv il am dintr-un bazar de componente din Ucraina. Se gasea aproape la toate tarabele. Cred ca toti au dezmembrat acelasi model de echipamente. Singura grija care o am este sa nu provina de la echipamentele abandonate la Cernobil :)

Daca aveti vre'unul in plus , chiar si cernobil , l'as cumpara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări