Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

Validae, ai dreptate. Am trecu prin epoca asimilarii de dragul asimilarii, a tot felul de componente si aparate. La unele am reusit, la altele nu. Si cu ce pret! La institut, s-au primit indicăți pretioase sa asimilam un anume tip de detector GM, de la Philips, necesar aparaturii pentru Cernavoda. S-a reusit pina la urma! Detectorul Philips, adus la poarta institutului costa 1 dolar, cel fabricat in institut, 10 dolari! Halal asimilare! Am mai fost o cercetare im privinta pulberilor termoluminiscente. In acest caz, chiar a fost un succes.

Cum spuneam si cu alta ocazie, nu aveam experienta celor de afara, dar nici...stimularea! Asa ca totul se baza pe " las ca merge fi asa"! Ne invirteam in CAER, si totul era bine. 

Acum 4 minute, Ion_Bumbu a spus:

Totul este sa o faca mai incolo...

Sau deloc, ca-i mai simplu!

Link spre comentariu

mie mi-a placut povestea lui traian, in 88 era student in 94 tot student. am avut si eu un coleg care a facut un an in sapte, destul de celebru prin regie, are acum un bar restaurant serios in zona.

Link spre comentariu

Acum 57 minute, icar a spus:

! Detectorul Philips, adus la poarta institutului costa 1 dolar, cel fabricat in institut, 10 dolari!

Am trecut prin astfel de lucrari, explicatia era ca acel 1$ era valuta pe cind cei 10$ echivalenti erau ... lei tramvai in fapt, deci pe undeva era fezabila lucrarea.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 56 minute, cocochannel a spus:

mie mi-a placut povestea lui traian, in 88 era student in 94 tot student. am avut si eu un coleg care a facut un an in sapte, destul de celebru prin regie, are acum un bar restaurant serios in zona.

Sorley?

Link spre comentariu

Da, asta era realitatea economica in acei ani.

In loc de a folosi un microcontroler programabil gen 8748 mai bine foloseam U880 si Eprom deoarece erau pe relatia Est.

Mai puneam si o groaza de piese pe linga dar asta era situatia.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cocochannel a spus:

Domnule, eu am vrut neaparat sa fac electronica pentru ca asta mi-a placut. I clasa a III-a am mers pentru prima oara la Cercul de Radio la CPSP si de atunci asta am vrut sa fac. D'aia am dat la seral la electronica in '88, la seral avand sanse mult mai mari (la zi deja picasem in '86 cu o nota cu care as fi putut intra oriunde in alta parte la Poli).

In '90 eu si alti colegi am trecut la zi, exact in anul 3 care este cel mai greu din toata electronica, cu 5 examene de diferenta adaugate examenelor  deja existente, si mutandu-ma in camin unde am trecut la altele decat scoala, respectiv la facut Cobre, studiat reviste si cataloage si alte cele practice, incat anul 3 a fost cu repetitie. Nu numai pentru mine ci si pentru colegii mei care au facut la fel, putini au reusit sa treaca de acel hop.  Oricum, daca deja stii ca la lectronica era greu, iti spun ca e demential de greu sa ai in plus fata de cele existente deja, inca 5 examene de diferenta la care sa trebuiasca sa inveti dupa caietele altora fara sa fi fost personal la acele cursuri. In final am absolvit tot dupa 6 ani (in '94) odata cu fostii mei colegi de la seral si nu-mi pare rau defel de anul pierdut si care a fost cel mai "tare" dpdv al electronicii. Pana pe la 40 de ani am tot avut cosmaruri cu examene ce chipurile trebuia sa le dau si la care se facea ca ori nu am niicun curs ori nu stiam nici macar cum se numeste materia respectiva...

Ca sa te amuzi un pic, in anul cu repetitie cand am fost la examenul de MEE, profesorul Cotanis pe la ale carui cursuri nu trecusem defel imaginandu-mi ca daca stiu sa pun sondele multimetrului si ale osciloscopului unde trebuie asta ar fi toata electronica (unii inca si azi cred ca asa ar sta treaba!), cand a facut prezenta la examen si mi-a rostit numele, s-a intors spre toti ceilalti si i-a intrebat: "il cunoaste cineva?". Asa de "harnic" fusesem!

Totusi, dintre noi aia care am fost acolo in camin in 1990-1995 inclusiv cu repetentii, au iesit cei ce cativa ani mai tarziu au facut si condus firme de IT in tara asta. Patronul uneia dintre cele mai mari firme de ani cu vanzare de calculatoare cu lant propriu de magazine din tara asta (acu' 20 de ani), a fost coleg de grupa cu mine, nu trecea pe la cursuri cu saptamanile si era "bandist" (te las sa afli ce anume inseamna asta, e tare interesant!) dar muncea si tragea tare in firma ce si-o facuse, iar mai tarziu avea numele scris printr-o revista numita Capital si care intocmea o lista numita TOP 300...

Acum 42 minute, yo9hrb a spus:

Sorley?

Ma intalnesc acolo la restaurant cu cativa dintre fostii colegi si "trepanam" amintiri. De la o vreme... in fiecare an.

Sunt singurul dintre ei care pana la aproape de 50 de ani am facut efectiv electronica (nu comert cu electronice). Si cu salariul cel mai mic!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, yo9hrb a spus:

Sorley?

Foarte probabil, colegul era cunoscut sub porecla calare. Eu din pacate nu am mai ajuns sa-l vizitez, nici macar sa mai vizitez ceva in ro. Asa ca chestie am fost de doua ori 2018, mereu cu probleme, alergatura, birocratia a ramas la locul ei, nu am reusit sa onorez o invitatie la 30km de orasul meu. 

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Traian B a spus:

Sunt singurul dintre ei care pana la aproape de 50 de ani am facut efectiv electronica (nu comert cu electronice). Si cu salariul cel mai mic!

Daca nu erau si din astia ... era jale. Asa zisele firme de IT erau de fapt firme de vanzari computere. Nici 1% din computerele vandute atunci nu erau folosite pentru a invata programare. Casele de soft (cum se numeau atunci) erau foarte putine si lucrau doar pentru "export". 

Daca atunci in anii de dupa revolutie am fi avut mai multi din astia care au facut electronica sau programare pana aproape de 50 de ani :d .... dadeam ceatza si americanilor!!!:96

Partea proasta a fost ca desi profesorii de la Automatica si Calculatoare primeau documentatie de la colegii plecati cu primul val in USA (la Intel, IBM, etc.) o tineau sub cheie si nu au pus-o la share decat cu multi ani dupa cand deja era invechita. 

Link spre comentariu

Traian, poate chiar am cumparat piese de la tine. Am mai fost de cateva ori la Leu in camin, eu terminasem in 90 vara si atunci s-au mutat din p12. Am mai facut cateva Cobre si mai gaseam procesoare de tv color pe care nu le vindea nimeni in provincie. Au fost ani grei pt invatamantul romanesc dupa 90. Am doi concitadini care au terminat electronica, dar din anul 3 s-au ocupat numai de afaceri iar la examene plateau pe altii sa mearga in locul lor. Au afaceri bune in domeniul pantofilor, confectiilor si pub-uri. Alt coleg de fac nu a profesat un minut, dar are cele mai scumpe masini din ro. Prea putini din colegii mei de an isi castiga traiul din domeniul in care s-au pregatit, in ro cred ca sunt mai putin de 10 din 150, sunt mult mai multi cei care fac inginerie in afara romaniei, dar nu e rau, ca aia care nu fac sunt patroni.

edit; nu stiu ce e bandist

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Ion_Bumbu a spus:

Da, asta era realitatea economica in acei ani.

In loc de a folosi un microcontroler programabil gen 8748 mai bine foloseam U880 si Eprom deoarece erau pe relatia Est.

Mai puneam si o groaza de piese pe linga dar asta era situatia.

Stai tu liniștit ca și în vest s-a lucrat mult cu procesor combinat cu eeprom mulți ani după '80.

Niște surse cumpărate la firma acum mai puțin de 10 ani asa erau făcute înăuntru. Mai sint și acum de cumpărat acele surse prin unele magazine online străine și mai și costa cit o mașină second mai ieftinica, și nu-s decit de 40V/12A. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Traian B a spus:

Domnule, eu am vrut neaparat sa fac electronica pentru ca asta mi-a placut... D'aia am dat la seral la electronica in '88, la seral avand sanse mult mai mari (la zi deja picasem in '86 cu o nota cu care as fi putut intra oriunde in alta parte la Poli)....

Pana pe la 40 de ani am tot avut cosmaruri cu examene ce chipurile trebuia sa le dau si la care se facea ca ori nu am niicun curs ori nu stiam nici macar cum se numeste materia respectiva...

Sunt singurul dintre ei care pana la aproape de 50 de ani am facut efectiv electronica (nu comert cu electronice).

Asisderea. Dar cu câtiva ani mai devreme. Si n-am trecut la zi.

Cel mai mare cosmar a fost faptul ca aici în DE a trebuit sa reiau totul de la început.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări