Vizitator Postat Ianuarie 15, 2020 Partajează Postat Ianuarie 15, 2020 aveau o gramada de `'laude``, sa fie pinii scurt-circuitati, sa nu treci pe sub linia de tramvai cu ele, sa le lipesti o singura data. cred ca ultimii tranzistori cu filet de surub i-am dat unui coleg care era radioamator si un foarte bun practician. i-a folosit cu succes in montajele lui (erau vreo 10 buc) si dupa vreo 2 luni nu mai avea niciunul, mi-a zis ca au crapat toti. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 15, 2020 Partajează Postat Ianuarie 15, 2020 Nu prea aveam experienta, industria semiconductoarelor era la inceput. Materia prima, din cauza timpeniei asimilari, era crescuta de calitate slaba. IFTM-ul facea tot ce putea, dar s-ar parea ca nu era destul. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 15, 2020 Partajează Postat Ianuarie 15, 2020 Acum 2 ore, cocochannel a spus: aveau o gramada de `'laude``, sa fie pinii scurt-circuitati, sa nu treci pe sub linia de tramvai cu ele, sa le lipesti o singura data. cred ca ultimii tranzistori cu filet de surub i-am dat unui coleg care era radioamator si un foarte bun practician. i-a folosit cu succes in montajele lui (erau vreo 10 buc) si dupa vreo 2 luni nu mai avea niciunul, mi-a zis ca au crapat toti. Si IEMI, pentru finalii de emisie in radiotelefoane (bipolari, nu cine stie ce minuni) folosea componente de import, de obicei URSS dar si vest in cele navale sau militare! dupa inlocuire, cu cele autohtone, cu greu si rar se mai atingeau puterile initiale! Link spre comentariu
Усилитель Postat Ianuarie 15, 2020 Partajează Postat Ianuarie 15, 2020 * Si IEMI, pentru finalii de emisie in radiotelefoane (bipolari, nu cine stie ce minuni) folosea componente de import, de obicei URSS dar si vest in cele navale sau militare! dupa inlocuire, cu cele autohtone, cu greu si rar se mai atingeau puterile inițiale! * Da, confirm, am reparat ani de zile stații IEMI, schimbat prefinali, finali én gros, dacă-mi aduc bine aminte în loc de 2n3375 puneam KT 907 și finali foloseam KT922...... Erau mai rezistenți ca cei autohtoni... Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 15, 2020 Partajează Postat Ianuarie 15, 2020 Înseamna ca am fost norocos; am prins BLX si BLY Philips. Link spre comentariu
alcon Postat Ianuarie 15, 2020 Partajează Postat Ianuarie 15, 2020 Acum 11 ore, Marele Savant a spus: Doar modelul din foto! Si ceva ''Jumbo''! Da, mi-ar placea foarte mult sa-l am in colectie! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 La 14.01.2020 la 17:27, VAX a spus: Vad ca sunteti bine dotat. Unde ati lucrat pe timpul lui nea Nicu, daca nu este cu szuparare ? Ceva la armata, la laboratoarele serviciilor,.... ? Armata si serviciile nu aveau acces la asa ultrainalta tehnologie si de aceea tranzistoarele acelea le am direct de la Tovarasul, mi le-a dat personal cadou in cinstea desavarsirii si incheierii noii revolutii agrare, pentru ca eu fiind doar la Cabinetul Trei nu puteam accede la ele ci numai Cabinetele Unu si Doi puteau cumpara asa minunatii din targul din Valea Cascadelor! ========================== Alooo!..., Tovarasu' profesor!..., treziti-va!... Azi sunteti deja Dom' profesor, ati ajuns in statia capitalism cu peronul pe partea dreapta, deci puteti respira fara cartela si fara sa cereti voie de la Partid! Inainte de '89 piese de acest fel eu nici macar nu am vazut ce culoare ar avea, iar cele de mai sus "ieste" (ca ie mai mult de doo!) cumparate prin anii '90 si pana dupa doozeci-zece, deci in anii in care era imposibil ca eu sa fi putut activa pe la vreun Cabinetu' Trei de vreme ce atunci insasi Cabinetele Unu si Doi erau demult desfiintate iar locatarii lor erau deja de f'o zece- dooj'de ani oale si ulcele. Iar in mileniul trei nu mai este nevoie nici de cartela ca sa se dea la fiecare doar cate un singur tranzistor ca s-ajunga pana-n fund, si nici nu mai era nevoie sa fii membru de Partid ca sa cumperi din talcioc un tranzistor din asta, mai ales ca timp de peste doua decenii dupa '89 targurile Patriei noastre deja garata la peron pe partea dreapta, au fost pline de tot felul de astfel de fiare, comercializate fiind de clasa muncitoare ce tocmai rupsese alianta indestructibila cu taranimea muncitoare, si care clasa muncitoare brusc trezindu-se in noua statie cu peronul pe partea dreapta a inhatat si ea ce si cat a putut din prada aia din "fabrici si uzine", desi azi la pensie fiind zice ea ca "fabricili si uzinili ni le-a furat NATO si UE pentru ca lu' International Rectifier, lu' Fairchild, lu' Motorola", lu' Philips, lu' Harris si lu' Intel le era frica ca nu cumva ICCE-ul sa le ia toata piata mondiala de semiconductori cu RVM-urile alea, iar lu' Samsung, Goldstar, Sony si Philips le era frica ca nu cumva fabrica Electronica sa le fure piata mondiala de TV-uri cu Siriusul 251 ce ajunsesera la performanta de a avea chiar si selector UIF si programator cu 6 taste". Acum 23 ore, VAX a spus: Eram curios unde a lucrat nea Traian, ca sta cu picioarele pe mormane cu piese. Este stupid ca piesele tale "valoroase" provin din magazine si din targuri dar sa crezi ca piesele celorlalti nu ar putea proveni decat "de la servici"! Daca esti curios, inainte de '89 dupa absolvirea liceului am lucrat 2 ani in "fabrici si uzine" din industria usoara, am fost mecanic intr-un orasel din provincie, in 1988 eram in Bucuresti student iar in "campul muncii" am revenit direct in privat in IT pe la mijlocul anilor '90. Sa stii ca de cladirea CC aflat unde se afla de abia in ziua de 22 decembrie '89 cand de fapt nici macar nu stiam cum sa ma intorc acasa d'acolo din piata!. Si ca sa fiu ontopic, uite aici iar exemple de ceva "piese" d'alea care chipurile numai la armata s-ar fi gasit si numai Cabinetele Unu si Doi ar fi avut acces la ele: VAX, daca tu crezi ca aceste cate 2 bucati de tranzistoare ar fi "mormane cu piese", da-mi voie sa-ti spun ca avem aici colegi pe forum care s-au ocupat sau au avut tangenta cu reciclarea acestor componente si carora le-au trecut prin mana tone si camioane pline cu componente. Eu stiu de cazuri de lampi la camion si semiconductoare din import la palet, ba chiar si acu' un an din pura intamplare am gasit un kil de filtre electromecanice aruncate la cineva care recicla hartie, plastic si metal! Deasemenea, in afara de profesori care doar din intamplare au avut de-a face cu elecronica, avem aici colegi care de profesie sunt electronisti, de 30-50 de ani si toata viata lor au profesat si deci au lucrat cu componente, au si ei diverse cutii, cutiute si dulapuri cu obiectul muncii lor si d'aia am afirmat intr-o alta postare ca daca ne iei de pe strada si ne scuturi un pic, din buzunarele multora dintre noi vor cade un pumn de EFT-uri, de BF-uri sau de EPROM-uri. Apropo'... student fiind in anii 1991-1994 eram in caminul Leu, impreuna cu colegii cumparam circuite integrate cu geanta de la "fabrici si uzine" (cu acte!), cumparam si de la "clasa muncitoare" (fara acte) care vindea ce putea jefui si ea din fabricile despre care azi afirma ca ar fi fost furate de NATO si UE, si faceam concurenta magazinului Rosu si Negru. Atat de multe se circulau acolo incat nu a fost nicio problema ca acolo in camin, in dormitoare, in afara de Cobrele destinate vanzarii si diverse alte lucruri, sa ne facem fiecare si cate un PC Junior XT in care intrau si alt fel de componente decat CDB-uri. Ca idee despre piesele astea despre care tu crezi ca numai armata le-a avut, sa stii ca in anii aia de dupa revulutie cand Ro s-a intors prea brusc cu 360 de grade incat a ametit rau de tot, ICE avea in curte o baraca unde vindea oricui acest fel de componente si ce nici nu-ti trecea prin cap, tranzistoarele 2T957A de mai sus de acolo le am. Nu le vindea Ceausescu ca in poza de mai sus (el era deja la doi metri), ci era acolo la magazin o vanzatoare care-ti dadea si factura la ele daca doreai. La fel vindea FEPER si de unde am si cumparat (de unde se aprovizionau si Rosu si Negru) si alte fabrici, uzine si depozite. Le fel si aparate de masura au fost la vanzare, mi-am rupt spatele carand analizorul spectral rusesc acasa la tzara. Se cumpara fara cartela si fara a fi nevoie sa fii membru de Partid, iar din unele targuri -incluisv radioscamatoricesti- puteai pleca cu o sacosa plina de filtre SSB cu cuarturi de fabricatie KVG sau fitre electromecanice RFT! Si repet: iti garantez ca aici citesc si unii care chiar au habar despre cum arata "un morman de piese" inalt cat statul de om! Si care stiu mult mai bine deacat stim noi, valoarea REALA a lor, nu cea imaginara rezultata ca urmare a unor posibilitati ipotetice ca omenirea sa se mai intoarca vreodata la receptoare cu amplificare directa, cu reactie sau cu multiQ, la informarea pe unde scurte ori la lampi filatoare si catel electronic facute cu EFT-uri. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Imediat dupa revolutie au aparut comerciantii care aduceau si componente electronice din Polonia, Germania sau fosta URSS. Preponderent se cerea marfa pentru atelierele de reparatii TV iar la comanda aproape orice componenta. Tin minte ca pretul componentelor aduse era mai mic decat ce gaseam prin magazine iar calitatea era mult mai buna. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Apropo de componente rusesti, la un momentdat am avut un control de la capitala, pe motiv ca cumparam mult de la privati! S-a linistit relativ repede cind a vazut ca la Adela tiristorii si diodele de mare putere erau la un sfert din pretul de la baneasa! Si le aducea la poarta fabricii, nu trebuia sa facem noi temenele la ''desfacere'' si nici sa ascultam lamentarile unui sefulet de acolo cum ca el ar face si ar drege, dar nu are cupru pentru capsule! Profund! dl. Vax fiind in Craiova (probabil) avea ocazia sa cumpere semiconductoare ''la kg'' de la dugheana de la Electroputere, poarta 1 unde s-au vindut cantitati uriase de toate prostiile comandate aiurea si ramase in stocuri de ani de zile! Sau MMC-istica de la Adi Pop, ori ''de toate'' de la magazinul de la capatul lu' Brestii, sau chiar de la Adelaida, care la inceputul activitatii avea niste preturi de-i cumparat toata dugheana cu un salariu! Dugheana fiind in sufrageria apartamentului in care locuia! Acuma, nu-i neaparat o smecherie, multe componente care au stat in stocuri inainte de 89, sint si acum in aceeasi situatie si probabil vor disparea o data cu noi, carate la gunoi de mostenitori! Si chiar de la magazinele de pe Maica Domnului imi comvenea sa cumpar, ma duceam cu un tren si ma intorceam cu altul! ocazie cu care cumparam si revistele care apareau si dispareau dupa citeva numere de la tarabele din Gara de Nord, pentru ca in tara nu ajungeau. Dar unii erau ocupati cu aprofundarea reactiei in radioreceptoare si nu au avut ochi sa vada toate astea! Editat Ianuarie 16, 2020 de Marele Savant Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Traian, nu te ambala, zau ca nu are rost. De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere, zice tot o vorba din popor! Cum ziceam, am vazut si eu multe chestii aruncate la gunoi, puteai lua cu sacosa, nu se supara nimeni. Atentie doar, o intoarcere cu 360 de grade duce ...tot acolo! Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 16, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Mda. Va bateti joc de ce am facut noi (romanii), chiar cu licenta Vest, si va prosternati in fata capitalistilor, pentru ca va visati mari capitalisti, cu turme de servitori. Treziti-va si constientizati ca nu veti fi decat slugile capitalistilor. Asa v-a fost scris. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Domnule VAX, eu v-am avertizat asupra faptului că nu vă controlaţi limbajul şi insultaţi la grămadă mulţi oameni cu care nu prea vă puteţi compara la niciun capitol.Vă dau o pauză de calmare, dar vă promit că e ultimul pas spre banarea definitivă.Aveţi un pomelnic de sancţiuni pe care numai Victor îl mai întrece.Dar el a avut bunul simţ să se dea la o parte din lumina reflectoarelor... Să preamărim veşnic nişte componente depăşite (obsolete) de producţie autohtonă ar fi exagerat şi nu ne-ar face cu nimic mai patrioţi.Nici dacă reuşeau să reziste IPRS Băneasa şi orice firmă de cercetări românească până acum, nu ar putea să ajungă nici la nivelul anilor 80 ai oricărei firme din ţările dezvoltate. Cum bine spunea cineva, ieşi mai bine dacă-ţi cumperi pantofi de la un producător consacrat decât dacă ţi-i faci singur.Şi ăla are experienţă, tu trebuie să cheltuieşti doar ca să îndrepţi greşelile inerente lipsei de experienţă.La fel, e mai ieftin de cele mai multe ori să cumperi curent decât să-ţi faci singur hidrocentrală, sau eoliană.Chiar dacă-ţi faci până la urmă, tot trebuie să repari şi s-o întreţii şi asta cere timp şi bani....iar când se defectează grav tot la stâlpul distribuitorului te duci.Că benzina consumată de un generator e cam scumpă.La fel şi cu piesele, lasă-i pe cei care le fac mai bine să le facă, tu mai bine cumpără cât mai ieftin poţi.... Editat Ianuarie 16, 2020 de validae Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 (editat) Acum 47 minute, VAX a spus: Asa v-a fost scris. Hopa, ne`am ales cu ditamai profetul! La modul serios, prin anii 92-93 am gasit la magazinul RET Timisoara, din noroc, o groaza de tranzistori de RF de putere, erau 2SC2290, MRF455, BLY92, BLY93, BLX14, KT922.. 930 si mai erau si altele. Am luat atunci la pret de dumping astfel de tranzistoare, ce a fost MRF si 2SC am "ras" tot! Am tot dat din ele, mai am doar ceva MRF455 KT930. Asta este marea taina a "bunastarii" unora care au cautat si au si stiut ce si unde sa caute! Cei care au dormit cu limba`n gura in bocancii statului acuma n`au decit sa fie invidiosi. Atunci a fost un moment propice de a cumpara componente mai exotice. Editat Ianuarie 16, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Suntem pe cale să-l pierdem, dacă mai face o greşeală din asta.. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 16, 2020 Partajează Postat Ianuarie 16, 2020 Mai face, naravul din fire, n`are lecuire. Totul este sa o faca mai incolo, ar fi pacat sa`l pierdem. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum