VAX Postat Octombrie 16, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2019 (editat) Pentru receptoare US printre cele mai putin zgomotoase lampi este pentoda E810F. S-a folosit la amplificatoarele de sarcina (cu detectoare semiconductoare de radiatie gama). Are rezistenta echivalenta de zgomot de numai 110 ohmi (pe jumatate cat au ECC88). In prezent se lucreaza cu tranzistoare cu efect de camp, care au rezistenta de zgomot chiar mai mica decat la lampi (Rzg=0,6/Gm). Insa preamplificatoarele RF cu E810F rezista mai bine la supratensiuni in antena si au distorsiuni de intermodulatie mai mici. Pentoda E810F este echivalenta cu 7788 Aveti aici de citit un articol despre amplificatoarele RF cu pentode. https://www.robkalmeijer.nl/techniek/electronica/radiotechniek/hambladen/index.html Editat Octombrie 16, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 16, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2019 (editat) Cred ca nu s-a folosit E810F la amplificatoarele RF de amatori pentru ca nu era usor de procurat. Eu am ajuns din intamplare sa detin trei E810F (recuperate din osciloscop casat). Utilizate ca triode (G2 legata la anod) E810F are rezistenta de zgomot chiar mai mica, probabil 50 ohmi, cat au triodele cu panta de 50mA/V. Sunt lampi rare, proiectate special pentru fizica nuclera (spectrometre gama). Produc si rusii o pentoda cu panta la fel de mare si cu rezistenta de zgomot de 110 ohmi. Se numeste 6P38P (6П38П). Cred ca tot pentru spectrometrie gama a fost proiectata. http://www.tubebooks.org/Books/Atwood/Katsnelson & Larionov 1981 Receiving Tubes.pdf De la ucrainienii care vindeau la piata in anii '90 am cumparat pentode 6J43P, care au Rzg=240 ohmi. Sunt sigur de RF, se utilizau la AFI de la instalatiile RADAR. Pe diverse website-uri se spune ca lampa E810F este echivalenta cu pentoda ruseasca 6J52P. Aveti parametrii ei in catalogul in format pdf la care v-am dat link-ul. Editat Octombrie 16, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 16, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2019 (editat) Zgomotul tubului de la intrarea receptorului conteaza in benzile superioare (21MHz, 28MHz, etc). La frecvente mai mici zgomotul atmosferic si perturbatiile industriale sunt mari. De asta se utilizau triode sau nuvistoare. Cine vrea sa modernizeze un radioreceptor cu lampi, sa le schimbe pe cele originale cu altele mai noi (ca tehnologie), cu Rzg<500 ohmi. In primul rand la ARF, cu modificari la soclu si la rezistoarele din polarizari. Pe vremuri (anii '60-'70) erau cautate lampile 6J4, care uneori erau utilizate ca triode (G2 legata la anod). Foarte bune sunt si EF184, 6J38P. Lista este mare, puteti sa vedeti in cataloage. Editat Octombrie 16, 2019 de VAX Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 La receptoarele de trafic nu prea conteaza acele nuvistoare, doar ca rezistenta mecanica. In rest in anii in care 10m mergea bine am facut ceva amplificatoare pentru a ajuta un A7A la receptie. Nu s`au simtit diferente intre 6J9PE si un cascod cu ECC88, ambele mergeau la fel, nivelul zgomotului si in benzile de sus este mai mare decit al unei lampi de Rf. Efectiv in momentul lipsei propagarii se simtea zgomotul benzii cind conectam antena la echipament. Asta este mai mult cauza pentru care la echipamente de scurte nu se foloseau tuburi exotice, nu tragi cu tunul dupa vrabii. Altceva era deja la echipamentele de metrice sau decimetrice. Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Acum 10 ore, Ion_Bumbu a spus: Nu s`au simtit diferente intre 6J9PE si un cascod cu ECC88, ambele mergeau la fel,... Asta este mai mult cauza pentru care la echipamente de scurte nu se foloseau tuburi exotice, nu tragi cu tunul dupa vrabii. Cascodele sunt mai zgomotoase decat etajele de amplificare cu un singur tub (tranzistor). Am constatat acest fapt si la amplificatoarele cu tetrode MOSFET (BF961, etc). Ele au zgomotul destul de mic din cauza transconductantei mari a MOSFET-urilor din structura, dar cu un singur MOSFET (simplu), cu aceeasi transconductanta, se obtine factor de zgomot mai mic. Insa trebuie neutrodinare. Intre 6J9PE si ECC88 nu este diferenta prea mare in privinta Rzg. Lampa 6J9P este putin mai buna (Rzg mai mica) decat EF184. Este considerata echivalenta cu E180F. Se justifica sa utilizezi tub sau tranzistor cu zgomot mic la intrarea receptoarelor de US daca semnalul se ia din antena magnetica (directiva si cu castig mic). Cu ditamai sarma intinsa pe casa (antena obisnuita) n-ai nevoie de ARF putin zgomotos. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Domnule, daca si emiti, normal ca ai ditamai antena. Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Nu poti sa folosesti antena magnetica numai la receptie, sa elimini din bruiaj ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 La zgomot da, este mai linistita insa inaltimea electrica efectiva este mai mica decit la o antena full size sau directionala deci la semnale slabe, Dx, este ineficace la receptie. Are aplicatii specifice, cimpuri radio intense, gabarit mic dar nu poate inlocui o antena normala. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Trebuie comutata ( emisie - receptie ) , si orientata ( fiind foarte directiva ) . 1 Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2019 O ajuti cu ARF cu zgomot mic. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Domnule, propagarea este mai ciudata...nu poti ajuta nimic daca nu este semnal. Exista ceva relatii cimp, inaltime... Cel mai bun amplificator este o antena buna. 1 Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 (editat) O ajuti degeaba . Nu rezolva ce am scris mai sus , si nici nu are vreo legatura ... Trebuie si continuu acordata , in afara de orientare , iar pentru o antena exterioara apar complicatii ( servomotor , protectia fata de factorii de mediu etc . ) . Oriunde ar fi amplasata , pentru ceva putere trebuie condensator pretentios ( in vid ) etc . , tensiunea pe el e mare . Si daca vrei sa fii auzit mai departe , e ineficienta . Editat Octombrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Octombrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Tranzistor dublu pnp de tipul MD5000 (Motorola). Sunt tranzistoare de frecventa mare. Merg in amplificatoare limitatoare, in mixere echilibrate, oscilatoare, etc. Am mai multe tranzistoare CII104, care par a fi echivalente cu MD5000. Sunt din calculator Felix. Stie careva ce echivalente au tranzistoarele CII... din calculatoarele Felix ? Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 (editat) Sunt alea cu capsula mai subtire ( la inaltime ) , cam jumatate ? Editat Octombrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum