Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

Vedeti cat de precis era taiata (cu scule cu diamant) pastila de Si de la BFY90 ?

La majoritatea tranzistoarelor si integratelor rusesti cipurile au marginea zimtata, parca ar fi fost taiate cu dalta. Acum le fac binisor, dar pe vremea cincinalelor nu puneau pret pe aspectul cipurilor, chiar daca difuziile de impuritati si metalizarile erau facute corect.

Link spre comentariu
La 17.09.2019 la 19:11, Traian B a spus:

Ce imi amintesc este ca pana pe la inceputul anilor '80 se intalneau destul de des tranzistoare IPRS cu terminale aurite (BC, BF, atat capsule metalice TO18 si TO72 cat si din plastic, TO92), s-au gasit si prin produsele din magazine, iar mai tarziu aceleasi tipuri se fabricau cu terminale stanate.

Nu erau aurite, ci din aliaj care aveau aspectul aurului. Se oxidau. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, VAX a spus:

Vedeti cat de precis era taiata (cu scule cu diamant) pastila de Si de la BFY90 ?

La majoritatea tranzistoarelor si integratelor rusesti cipurile au marginea zimtata, parca ar fi fost taiate cu dalta. Acum le fac binisor, dar pe vremea cincinalelor nu puneau pret pe aspectul cipurilor, chiar daca difuziile de impuritati si metalizarile erau facute corect.

Posibil, dar spre deosebire de cele fabricate intr-o tara vecina, functionau dupa specificatii!

Link spre comentariu
La 24.05.2019 la 21:30, informer a spus:

Cautand prin dulap dupa altceva am gasit aceste cuarturi in incinte termostatate (cred...).

WSXCOiJ.jpg

Nu cred ca sunt termostatate, ar trebui sa fie mai mari. Probabil ca sunt termocompensate.

Acum 8 ore, Marele Savant a spus:

Posibil, dar spre deosebire de cele fabricate intr-o tara vecina, functionau dupa specificatii!

Specificatiile erau jos de tot, la semiconductoarele rusesti de uz civil. BC-urile si BF-urile produse la IPRS erau de lux in raport cu tranzistoarele rusesti, cele obisnuite.

Link spre comentariu

Asa au iesit . Dispersia era mare , cand se produceau cateva vagoane pe zi dintr - un articol . Componentele industriale si militare rusesti erau de exceptie . Am lucrat 20 si ... de ani cu asa ceva , pana si cutiile cu MLT - uri aveau stampila cu stea , cu tus violet . Si nu doua - trei montaje pe masa din bucatarie , ci in uzina cu sute de oameni la plantat . Productie cu grafic , plan , si 7 zile din sapte , doua schimburi pe zi . 95 % export , unele articole export integral  , produse custom pentru diferiti beneficiari , fitzosi si cufuriti . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Nu cred ca sunt termostatate, ar trebui sa fie mai mari. Probabil ca sunt termocompensate.

Nu pot sa va contrazic dar nu-s totusi chiar asa mici (32 x 27 x 14mm), cred c-ar incapea acolo un mic "incalzitor"... :) 

L.E. Intreb ca nestiutor in domeniul asta: daca-i TCXO, n-ar fi ciudat ca acel cuart ("obisnuit", lipit acolo) sa n-aiba nici o legatura electrica inspre interiorul "cutiei"? 

Editat de informer
Link spre comentariu
1 oră în urmă, gauss a spus:

Asa au iesit . Dispersia era mare , cand se produceau cateva vagoane pe zi dintr - un articol . Componentele industriale si militare rusesti erau de exceptie . Am lucrat 20 si ... de ani cu asa ceva , pana si cutiile cu MLT - uri aveau stampila cu stea , cu tus violet . Si nu doua - trei montaje pe masa din bucatarie , ci in uzina cu sute de oameni la plantat . Productie cu grafic , plan , si 7 zile din sapte , doua schimburi pe zi . 95 % export , unele articole export integral  , produse custom pentru diferiti beneficiari , fitzosi si cufuriti . 

Nu era vorba despre MLT-uri sau despre alte componente pasive. Tranzistoarele rusesti din radio si TV (KT315, KT361, alte KT-uri, etc) erau cu beta mititel si in general sub BC-uri. Am o gramada de astfel de tranzistoare primite de la cineva care le-a capatat de la un institut de cercetare din Moscova (dar din dar se face rai). Sunt masurate bucata cu bucata. Printre ele sunt si cateva "specialitati" de frecventa mare (KT371, GT311, GT329, GT341), astea fac banii.

Am vrut sa spun ca ce se facea la IPRS era de buna calitate, la categoria respectiva. Unii arunca cu rahat in ce tot ce s-a facut la noi, de parca ar fi platiti din strainatate sa ne denigreze ca popor si sa justifice sistarea productiei de componente electronice, sa fim tara de lumea a treia. 

1 oră în urmă, informer a spus:

L.E. Intreb ca nestiutor in domeniul asta: daca-i TCXO, n-ar fi ciudat ca acel cuart ("obisnuit", lipit acolo) sa n-aiba nici o legatura electrica inspre interiorul "cutiei"? 

Dumneata trebuie sa stii mai bine ca noi, ca le-ai studiat. Daca cuarturile sunt separate de restul cutiei, inseamna ca in cutie este un incalzitor termostatat. Nu este OCXO, cum am crezut initial.

Link spre comentariu

Am mentionat MLT - urile fiindca erau pe vreo cateva categorii . Greu de crezut ca - si inchipuie cineva o uzina facand produse numai din MLT - uri , dar , asa , de pasiunea comentariului , vad ca se poate . Apropo de MLT - uri , licenta a fost transmisa polonezilor ( OMLT ) , si bulgarilor ( MLT - uri galben - verzui ) . De asemenea si RDG - istilor , acestia produceau pentru URSS diferite chestii ( numai montaj si punere in functiune si reglaje ) . Nu se deosebeau , am avut pe masa acelasi modul produs in Bulgaria , Polonia si RDG . La cehi n - a prins , si le faceau ei , cu componente Tesla si altele . Inclusiv chestii mari , gen MiG - uri , erau preferate de tarile arabe , fiind mai calitative decat " originalul " licentiat . Se vedeau de la distanta , fiind mai finisate . Tranzistorii rusesti erau foarte buni , calificarea calitatii dupa beta e o prostie . In multe montaje trebuie cu beta mic , acelasi tranzistor era sortat in cateva clase de amplificare , definite de sufixul marcajului . Acelasi lucru si la invocatele BC - uri romanesti , sunt banalitati ale meseriei . Un cuvant de lauda pentru tantalul rusesc , cele profesionale le " taiau " si pe cele americane . Ma rog , in Romania ajungeau la 2-300 lei ( Balcescu ) bucata . 

P.S. - am mai scris , tranzistorii si semiconductorii individuali de uz militar beneficiau de alt marcaj . Germaniul ( tranzistorii ) 1T , siliciul bipolar si jfeturile  2T , mosfeturile de RF , diodele tunel si cele de microunde 3T , 3G in cazul diodelor tunel .  KP350  ( mosfet - ul rusesc cu dubla poarta ) militar era 3T350 .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Prin anii "90 am cumparat cateva kt-uri rusesti de inalta frecventa ,capsula metaloceramica, cu 4 terminale aurite; dupa ce le-am verificat practic mi-a parut rau ca nu am cumparat mai multe, depaseau bfg 65 in receptoarele de satelit.

Link spre comentariu

Am avut un coleg al carui tata lucra la Neferal si care ne aducea tranzistori de putere cu galeata. pentru ca la ei ajungeau rebuturile la topit cu basculanta! la Baneasa, procentul de rebuturi ajungea si la 90%!

Acum 6 ore, VAX a spus:

Nu era vorba despre MLT-uri sau despre alte componente pasive. Tranzistoarele rusesti din radio si TV (KT315, KT361, alte KT-uri, etc) erau cu beta mititel si in general sub BC-uri. Am o gramada de astfel de tranzistoare primite de la cineva care le-a capatat de la un institut de cercetare din Moscova (dar din dar se face rai). Sunt masurate bucata cu bucata. Printre ele sunt si cateva "specialitati" de frecventa mare (KT371, GT311, GT329, GT341), astea fac banii.

Am vrut sa spun ca ce se facea la IPRS era de buna calitate, la categoria respectiva. Unii arunca cu rahat in ce tot ce s-a facut la noi, de parca ar fi platiti din strainatate sa ne denigreze ca popor si sa justifice sistarea productiei de componente electronice, sa fim tara de lumea a treia. 

Dumneata trebuie sa stii mai bine ca noi, ca le-ai studiat. Daca cuarturile sunt separate de restul cutiei, inseamna ca in cutie este un incalzitor termostatat. Nu este OCXO, cum am crezut initial.

Draga, nu e tot una sa masori toata viata tranzistoare, apoi sa faci tabele si grafice, dupa care sa le pui in cutiute si cutiutele in vitrina cu a le folosi practic in industrie in productie sau service!

Apropo, la IPRS, nici cind incepuse sa scirtiie sandramaua, angajatele de la desfacere nu au renuntat la fite si atentii pentru a-ti vinde componente de care gemeau magaziile. se ajunsese ca la Intrare sa fie afise prin care se interzicea accesul cu sprayuri, sapunuri, ciocolate si alte asemenea. ca sa va dati seama cum sabotau capitalistii din afara industria noastra! 

In epoca respectiva, la stat lucrind chiar a venit un control chitit pe noi ca de ce preferam sa cumparam de la privati! le-a trecut repede cind le-am aratat ca o dioda de putere (pe astea venisera axati)ruseaasca  luata de la privat era de 3-4 ori mai ieftina ca cea de la baneasa. Si privatul o aducea la poarta, cu masina lui, nu trebuia sa mergem noi la bucuresti sa ne rugam de sfintii de la desfacere, sa auzim povestile cu lipsa de cupru si restul aburelilor. 

Cam toata industria de specialitate s-a autodesfintat, s-au prins prea tirziu ca nu mai sint furnizori unici pe piata si beneficiarii au de unde alege si nu mai asteapta ''repartitiile'' de la centrala de resort!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 7 ore, VAX a spus:

Am vrut sa spun ca ce se facea la IPRS era de buna calitate, la categoria respectiva.

N-ati specificat care era respectiva categorie!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări