Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

Acum 24 minute, Traian B a spus:

Inca unele "proaspete" de la ICCE:

Mai erau in targ si niste ROB3018 - arie de npn-uri sau ROB304 si ROB305 -stab. + si - ... pe langa cele din poza.

La fel cdb838 sau ttl-uri romanesti/rusesti la gramada. Ar fi fost bune acum 20-25 de ani cand se gaseau mai greu... acum sunt doar niste amintiri.

Link spre comentariu
Acum 34 minute, gauss a spus:

[...] Multe componente IPRS , Microelectronica si ICCE au fost straine , in special RDG , la noi doar incapsulate . Z80 si familia de periferice ,  MMP1206, memoriile , sunt exemple " rapide " . Unele de Microelectronica mai aveau pe verso - ul capsulei inscriptia "originala " , mai ales la capsulele ceramice , era scrisa cu negru ... , caractere subtiri si cam sterse . Eu am aflat cand ma duceam cu repartitia dupa componente , si ma intorceam cum am venit . Doar cu foaia de parcurs , vizata ... si cu indemnul "veniti dupa ce soseste importul " . [...]

P.P.S. - ROB 796 s - a fabricat si in capsula metalica , mai am cateva . Majoritatea au fost structuri de import . 

Eu am aflat de incapsularea respectivelor cipuri de fabricatie straina (familia MMN80) la ME mai tarziu pe vremea cand eram student si faceam Cobre prin camin... Se circulau atunci inclusiv MMN80CPU si MMN4164 nemarcate subtilizate de pe linie. Era greu atunci sa se afle asemenea lucruri de catre poporeni pentru ca nu dadeau bine la imaginea ce-o propovaduia Partidul in frunte cu... Despre faptul ca pana si ROB796 cu numai cateva tranzistoare ar fi fost si el importat, cu atat mai mult nu mi-am putut imagina, si sincer inca mi-e greu sa cred asta, sau ca macar nu s-ar fi asimilat.

Acum 25 minute, Mitica M. a spus:

Mai erau in targ si niste ROB3018 - arie de npn-uri sau ROB304 si ROB305 -stab. + si - ... pe langa cele din poza.

La fel cdb838 sau ttl-uri romanesti/rusesti la gramada. Ar fi fost bune acum 20-25 de ani cand se gaseau mai greu... acum sunt doar niste amintiri.

Ei... avea individul mai multe insa acele integrate sunt singurele care m-au tentat, plus niste varistoare; iar integratele TTL nu mi s-au parut chiar ieftine.

Altfel, componentele electronice nu prea mai sunt prezente prin zona aceea, vremea lor acolo s-a dus.

======================

Si cu ocazia asta, inca una:

20190927-132127.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Traian B a spus:

Eu am aflat de incapsularea respectivelor cipuri de fabricatie straina (familia MMN80) la ME mai tarziu pe vremea cand eram student si faceam Cobre prin camin... Se circulau atunci inclusiv MMN80CPU si MMN4164 nemarcate subtilizate de pe linie. Era greu atunci sa se afle asemenea lucruri de catre poporeni pentru ca nu dadeau bine la imaginea ce-o propovaduia Partidul in frunte cu... Despre faptul ca pana si ROB796 cu numai cateva tranzistoare ar fi fost si el importat, cu atat mai mult nu mi-am putut imagina, si sincer inca mi-e greu sa cred asta, sau ca macar nu s-ar fi asimilat.

======================

Am incercat si eu sa povestesc lucruri asemanatoare acum ceva ani, dar am fost atacat napraznic de anumiti colegi si acuzat ca denigrez (poate chiar platit) maretele realizari ale IPRS! Apropo: si led-urile alea frumoase si relativ ieftine care au inundat brusc piata in Ro erau poloneze la origine! In tara, s-au realizat pe ambaza de tranzistor niste pseudo leduri care in mare parte luminau vizibil doar pe intuneric! Si dupa atitea decenii mai tin minte si faptul ca la fabrica au costat 161 de lei bucata!!! dupa care au aparut cele poloneze la 10-12 lei in magazine si 5-7 lei la fabrica, functie de forma si culoare!

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Traian B a spus:

Ei... avea individul mai multe insa acele integrate sunt singurele care m-au tentat, plus niste varistoare; iar integratele TTL nu mi s-au parut chiar ieftine.

Altfel, componentele electronice nu prea mai sunt prezente prin zona aceea, vremea lor acolo s-a dus.

======================

20190927-132127.jpg

Cu ROB796 au facut scandal  cei care l - au cerut la asimilare , la ICCE . Un fel de a spune , scandal . Schemele de la produsele care urmau sa fie introduse in inzestrare , echipamente de telecomunicatii , mergeau cu MC1496 , de MOTOROLA . Nemaiputand fi asigurate din import , ca aveam industrie de componente electronice , a fost introdus pe lista de prioritati . Din pacate , ROB n - a fost echivalent cu MC . De unde si importul clandestin de structuri , pentru asigurarea cererii . Majoritatea au fost incapsulate in capsula rotunda , cu pini auriti . La fel ca ROB733 , si alte integrate de ICCE . In general erau cam loterie , unele mergeau , altele nu . Vorbesc din proprie experienta , cu ROB025 , ROB07 , ROB74 , si altele , mai ciudate . Sursa dubla ROB1468 , generatorul de functii si formatorul sinusoidal , multiplicatorul in patru cadrane ... , ce - mi amintesc acum pe moment . Asta este , nu stiu altii ce au facut si cu ce integrate de la ICCE . Ce am scris este din propria experienta , ma rog , erau mai multi colegi in colective diferite , care au obtinut aceleasi rezultate . Negative ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Усилитель a spus:

" Recolta "   de toamna ........

( nu sint de vinzare ) 

Adica le donati? :aplauze

Editat de validae
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Усилитель a spus:

" Recolta "   de toamna ........

( nu sint de vinzare ) 

Ce bine arata ! Incep sa regret ca nu ( mai ) sunt lampar ! ...

Editat de validae
Link spre comentariu
46 minutes ago, Spitfire said:

Butoanele de aragaz ce cauta in "filmul" asta?!

Cunoscătorii știu ca sunt butoane de amplifuri de instrumente, consacrate, gen chicken head =cap de pui de la Fender.... 

Link spre comentariu

Vin din trecut , din tehnica militara din epoca tuburilor . Sunt rezistente , comode , si sugestive la citirea pozitiei .

tester.jpg

La multe care le - am apucat , vopseaua alba de pe ciocul indicator era fosforescenta . Gradatiile fixe la fel , puteai vedea rapid in intuneric pe unde esti cu reglajele si parametrii . Ebonita sau bachelita , rezistente , tineau zeci de ani , nu ca plasticurile tradate chinezesti " moderne " , sclipitoare ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări