sesebe Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 (editat) Cu ce "scula" ai facut poza la BF167 de pe pagina anterioara? La vre-un microscop cu camera? Sau e luata de pe net? A iesit foarte bine. Editat Septembrie 18, 2019 de sesebe Link spre comentariu
George Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 Acum 7 ore, gauss a spus: Tot la IPRS exista PG ( punct galben ) , o picatura de vopsea ( cerneala ) serigrafica la culoare , pusa pe componenta respectiva . Integrate , tranzistori , diode , diode Zener etc . Tranzistorii AC181K, din care am pozat eu unul, au cate o picatura de vopsea portocalie cu o tentă spre rosu. Poate de-a lungul timpului s-a mai schimbat putin culoarea vopselei respective..... Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 (editat) Acum 1 oră, George a spus: Tranzistorii AC181K, din care am pozat eu unul, au cate o picatura de vopsea portocalie cu o tentă spre rosu. Poate de-a lungul timpului s-a mai schimbat putin culoarea vopselei respective..... Nu. Aceea e pentru factorul de amplificare. Editat Septembrie 18, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 (editat) Poza BF167 e de pe net si am pus-o tocmai pentru ca avea rezolutie foarte buna. Acum 8 ore, gauss a spus: Programul " M " , la integratele de IPRS , era sufix marcat in clar pe componenta . CDB 400E , CDB 400 EM . In principal gama extinsa de temperatura , de uz militar . Eu am vazut M doar la CDB-uri (adica la TTL-uri), iar programului acela M pe care noi il stiam ca "militar" i se spunea astfel aici la noi in Ro, insa era de fapt cam... altceva. Seria E de la CDB-uri era de fapt preluarea seriei TTL "normale" SN74xx de la TI, iar seria EM era preluarea seriei SN54xx ("5" = gama de temperatura extinsa), de exemplu CDB474E = SN7474N, iar CDB474EM = SN5474N, toate fiind in capsule din plastic (la TI, N=capsula DIP plastic). (Dupa aceea CDB-urile acestea puteau fi "normale" sau eventual din programul "Galben"). Spre deosebire de CDB-urile noastre "M" din plastic declarate militare doar pentru gama lor de temperatura extinsa si eventual vopsite cu galben, "dincolo" (adica la cei ce ne-au dat licentele) componentele cu adevarat pentru uz militar (sau similar) erau de fapt fabricate in capsule etanse, adica nu plastic ci de obicei capsule ceramice (fie CDIP, fie multistrat), respectiv la TI seria SN54xxJ ( de ex. SN5474J) era cu gama de temperatura extinsa si cu capsula etansa ceramica CDIP (J = capsula ceramica DIP)... si rusii faceau echivalentul lor al acestei serii - de ex. o versiune in capsula ceramica de KM155TM2 pe vremuri in anii '90 bagam la greu prin Cobre... La IPRS din cate cunosc eu NU s-a fabricat asa ceva sau cel putin nu am vazut eu asa ceva vreodata. ================================= M-am uitat acum prin ceva poze de pe HDD cu "fiare" trimise cu ulti ani in urma la tzara, si am gasit urmatoarele chestii pe care le am p'acolo: Pe langa acele BA741 galbene parca fabricate in colaborare cu Policolor, exista si niste BA741JG3 si BA741JT3... ba unele JT3 sunt inscriptionate cu vopsea albastra... astea ce-or mai fi fost, stie cineva? =============================== Mi-am amintit acum de ceva ce gasisem mai demult: https://www.aliexpress.com/item/32374944791.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.663357d8nKHRFR&algo_pvid=3d194162-e453-4fca-9bd9-44a6720729b4&algo_expid=3d194162-e453-4fca-9bd9-44a6720729b4-16&btsid=f7d2faee-18ab-46f4-8a18-f051c1d38053&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_7,searchweb201603_52 https://www.aliexpress.com/item/32908656414.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.663357d8nKHRFR&algo_pvid=3d194162-e453-4fca-9bd9-44a6720729b4&algo_expid=3d194162-e453-4fca-9bd9-44a6720729b4-17&btsid=f7d2faee-18ab-46f4-8a18-f051c1d38053&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_7,searchweb201603_52 ... tare, nu-i asa? Editat Septembrie 18, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 (editat) T3 erau cu gama de temperatura extinsa , J era pentru tensiuni mici de offset etc . De fapt M - ul de la noi insemna - 40 + 85 grade Celsius , echivalent cu gama industriala din Occident . T3 a fost treapta urmatoare , cu adevarat militara , - 55 + 125 grade Celsius . Din pacate , la multe produse a fost trecuta cam din burta , mureau mai jos de minus 45 - 50 grade , si la plus 100 . Am aflat asta la fostul job , la omologare de diferite produse . S - a remediat prin folosirea de operationale rusesti K140UD7 , in capsula metalica . P.S. - TBA - uri ca cele din foto mai am si acum , am cumparat o sacosa ( punga de 1 leu , de pe vremuri ) de la niste studenti care faceau practica la IPRS , alaturi de alte componente . Povestea e mai lunga , erau " distribuitori " pentru niste fete din Moldova care lucrau la banda , facusera liceul IPRS ( sau Electronica ) , banii rezultati erau cheltuiti la chefuri si alte distractii . Editat Septembrie 18, 2019 de gauss Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 20, 2019 Partajează Postat Septembrie 20, 2019 Niste "bombe"ajunse la mine , si cel mai important , nu au costat bani. (cand are omu prieteni adevarati......= legea lui Ohm : "esti om cu mine , sunt si eu om cu tine ") Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 29, 2019 Partajează Postat Septembrie 29, 2019 Am cumparat de pe Ebay.de niste "componente NOS " pt lucrari "OLD SCHOOL " ironia este ca vanzatorul este din Bucuresti...... ( nu au fost ieftine ) Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 29, 2019 Partajează Postat Septembrie 29, 2019 Pai sunt produse in Romania . Ma rog , daca nu ... , seamana foarte mult . Stiu unde s - au produs ( copiat ) . Si au iesit foarte bine . Link spre comentariu
Усилитель Postat Septembrie 29, 2019 Partajează Postat Septembrie 29, 2019 Sunt marfa ruseasca, are omu juma de tona de marfa, inclusiv tuburi scumpe. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 29, 2019 Partajează Postat Septembrie 29, 2019 (editat) Aha ! ... De cele rusesti ( originale ) spuneam ca au fost copiate . Sunt un pic mai bune , cosele metalice sunt mai O.K. Chestie de stante , matrite , foaia de alama si acoperirile metalice , la rusi toate erau mai de calitate . Probabil marfa e de la vreo baza de reparatii care s - a inchis ... , Clinceni sau Pipera . Editat Septembrie 29, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2019 Partajează Postat Septembrie 30, 2019 (editat) Cred ca vanzatorul respectiv este valtek2005 de pe ebay... asa este? Acum revenind cu ceva interesant cumparat in urma cu mai multi ani din targ... se pare ca este vorba despre niste tranzistoare supuse testelor si verificate in laboratorul de fiabilitate, loturile de omologare a respectivelor tipuri de tranzistoare din anii '80 la IPRS: Editat Septembrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 30, 2019 Partajează Postat Septembrie 30, 2019 (editat) La 125 grade Celsius e cam gaura ... , am mai scris mai sus despre . P.S. - ceva teste " empirice " am vazut si eu la pravalie , se incalzeau loturi in etuva , apoi se aruncau in galeata cu apa cu gheatza . Dupa care se testau ( electric ) minutios . Model rusesc de testare ... Editat Septembrie 30, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2019 Partajează Postat Septembrie 30, 2019 (editat) Nu e "gaura" la 125C, acolo este de fapt scris (etichetat) corect esantionul de deasupra inscriptiei, sunt 2 esantioane (100mW si 125C) etichetate corespunzator (in spatiul liber de sub fiecare esantion). Nu cunosc detalii despre procedurile de omologare, insa presupun ca acestea or fi fost totusi preluate din afara odata cu tehnologia de fabricatie... e pacat ca desi suntem pe un forum de profil deja nu prea mai are cine sa ne dea detalii. M-a uimit faptul ca dupa atatea decenii inca mai existau acele esantioane din 1980 (?!) si de aceea le-am cumparat, ca amintire... Apropo'... la acele BF198 este scris pe cutie "omologare struct. rom."... adica probabil "structura romaneasca", deci de fabricatie locala IPRS; or fi avut si "originale" din afara, le-or fi comparat la omologare? Inca unele "proaspete" de la ICCE: Editat Septembrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 30, 2019 Partajează Postat Septembrie 30, 2019 (editat) Cineva le - a pastrat . Ca asa se facea , anexa fizica la dosarul si procedura de omologare . Cand s - a daramat si IPRS - ul ( Omar Haysam sa traiasca , si cine i - a deschis culoarul ) , ca toate cele , si - a luat fiecare amintirile . Multe componente IPRS , Microelectronica si ICCE au fost straine , in special RDG , la noi doar incapsulate . Z80 si familia de periferice , MMP1206, memoriile , sunt exemple " rapide " . Unele de Microelectronica mai aveau pe verso - ul capsulei inscriptia "originala " , mai ales la capsulele ceramice , era scrisa cu negru ... , caractere subtiri si cam sterse . Eu am aflat cand ma duceam cu repartitia dupa componente , si ma intorceam cum am venit . Doar cu foaia de parcurs , vizata ... si cu indemnul "veniti dupa ce soseste importul " . Desi dadusem telefoane , iar marfa fusese achitata si pusa deoparte . Proritate aveau cei care cumparau cu microbuzul , nu cu cutiile . Exista si referinte , pe alte site - uri , apropo de componente " romanesti " , s - a mai discutat si pe - aici . P.S. - am avut colegi de liceu , si cunoscuti , la toate intreprinderile producatoare din bransa . Si la altele ... Neferal , Electromagnetica , IOR ... , ca si la institute de care nu mai stie nimeni . IFTAR , IFTM , etc . Marea majoritate ( 95 % ) au plecat definitiv afara , unii destul de timpuriu , pana in '95 . P.P.S. - ROB 796 s - a fabricat si in capsula metalica , mai am cateva . Majoritatea au fost structuri de import . Editat Septembrie 30, 2019 de gauss Link spre comentariu
alcon Postat Septembrie 30, 2019 Partajează Postat Septembrie 30, 2019 La 29.09.2019 la 12:08, Усилитель a spus: Am cumparat de pe Ebay.de niste "componente NOS " pt lucrari "OLD SCHOOL " ironia este ca vanzatorul este din Bucuresti...... ( nu au fost ieftine ) Eu stiu ca anumite componente obsolete au preturi mai mari, sunt pentru cei cu dare de mana, colectionari, snobi sau cei care vor sa le scoata din istorie... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum