alcon Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Mai "scapau" si in productia de BLC-uri... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Da, au fost si prin "bunuri de larg consum" dar mai rar si nu in perioada neagra a anilor '80; primul meu BD a fost chiar un asemenea BD135 aurit (il aveam de la Casa Pionierilor, ma uitam la el atunci ca la icoana), si apoi am vazut asa ceva si prin TV-urile mai vechi ale epocii pe care le-am reparat (cred ca si BF458 am vazut astfel) dar destul de rar, mai tarziu (anii '80) au fost doar din cele stanate. La inceput pana si BC-urile (incluisv cele in capsule din plastic TO92) erau cu ceva Au pe ele... D'aia am si cumparat duminica 3 perechi de 139/140 din astea h'aurite, asa... in amintirea vremurilor de odinioara. Apropo... pentru prima oara in ultimii (prea multi) ani (poate 25), in urma cu vreo luna si jumatate am trecut prin zona in care se aflau pe vremuri IPRS si Microelectronica (str. Erou Iancu Nicolae) ... am avut o puternica senzatie depresiva precum a avut Fat Frumos din Tinerete fara batranete si viata fara de moarte cand la final, sfasiat de dorul de casa, intorcandu-se acasa nu a mai gasit pe nimeni din cei cunoscuti si nimic din ce stia el, si nimeni nu stia si nu intelegea despre vremurile traite de el. La fosta Microelectronica parca ar functiona totusi o firma producatoare de LED-uri?! Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Aurirea respectivelor BD-uri aducea un plus de performanta? Sau din ce motiv erau suflate cu aur tehnic? Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 (editat) Pentru programul naval , ca masura anticoroziva ( atmosfera salina ) . Pentru Casa Poporului , din ordin de la Cabinetul Doi ... , aflase ca aurul e cel mai bun conductor si asigura performante superioare . Am ( mai ) povestit de BNC - urile de la Conect , au depus prin aurire un strat de 1mm , n - au mai intrat unele in altele ( fisa cu priza ) . Editat Septembrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Performanta electrica nu. Cel mult performata... "climatica". ... desi s-ar putea sa dai vreodata de vreun aiuriofil care sa-ti explice ce "saundsteigi" a auzit el dupa ce a pus tranzistoare h'aurite ori ce si cate instrumente noi s-au auzit cu ele... Ce imi amintesc este ca pana pe la inceputul anilor '80 se intalneau destul de des tranzistoare IPRS cu terminale aurite (BC, BF, atat capsule metalice TO18 si TO72 cat si din plastic, TO92), s-au gasit si prin produsele din magazine, iar mai tarziu aceleasi tipuri se fabricau cu terminale stanate. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Eu am niste seturi de conectica ( adaptoare etc . ) aurite , productie vestica . E prezent stratul normal , de cateva zeci de microni . Milimetri , in nici un caz . Link spre comentariu
grosu99 Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 La rusi am vazut site-uri care dau tot ce contine o componenta (conector,tranzistor,releu,etc),mai bine zis cantitatile de metale pretioase continute. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 (editat) E valabil si pentru AMC - uri , si unele bunuri electronice de larg consum . Aur , argint , platina , paladiu , si altele . Sunt trecute in cartea tehnica a produsului , sau in fisa componentei , era obligatie legala la rusi . Nu stiu daca acum mai e valabila . Editat Septembrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Adaptor BNC - SMA , aurit : Link spre comentariu
alcon Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Acum 3 ore, gauss a spus: Pentru programul naval , ca masura anticoroziva ( atmosfera salina ) . Pentru Casa Poporului , din ordin de la Cabinetul Doi ... , aflase ca aurul e cel mai bun conductor si asigura performante superioare . Am ( mai ) povestit de BNC - urile de la Conect , au depus prin aurire un strat de 1mm , n - au mai intrat unele in altele ( fisa cu priza ) . Erau si in interfoanele construite de IEI (Baicului) pentru Combinatul Siderurgic Galati. Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Acum 3 ore, gauss a spus: Pentru programul naval , ca masura anticoroziva ( atmosfera salina ) . Si programele G III sau CN IV. Ce n-a corespuns la testul final, a ajuns, asa aurit, la produsele de rând. Link spre comentariu
George Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 Eu am niste AC181K cu pini auriti (fabricatie IPRS). Este aurita si capsula metalica din interiorul radiatorului. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 (editat) Au fost tot felul de " programe " pe vremea cand mai produceam cate ceva . Adica piese radio , componente electronice si asociatele , materiale de profil etc . Ghilimelele nu sunt peiorative . Personal m - am izbit de ele , prin contact direct la furnizorii din epoca . Ca trebuia sa umbli cu repartitia in mana etc . , nu vreau sa - mi mai aduc aminte . Programul " M " , la integratele de IPRS , era sufix marcat in clar pe componenta . CDB 400E , CDB 400 EM . In principal gama extinsa de temperatura , de uz militar . Tot la IPRS exista PG ( punct galben ) , o picatura de vopsea ( cerneala ) serigrafica la culoare , pusa pe componenta respectiva . Integrate , tranzistori , diode , diode Zener etc . Apoi , altele , inscriptionate ( sau nu ) , mai ales pe pasivele de IPEE , dar nu numai . N ( naval ) , NG ( nuclear - apa grea ) , R ( rachete ) , si au mai fost . Aparitia unor componente unde nu le era locul se explica prin notiunea cea mai puternica din epoca - PLANUL ( de productie ) . Cand nu mai erau componente de uz comun , se livrau cele din programe , fie declasate , fie O.K. Ca nu risca nimeni sa nu indeplineasca sarcinile de productie . Pretul de cost era iarasi sfant , pentru componentele din programe , evident mai scumpe , se faceau economii la alte costuri , sa iasa suma raportata . In fine , a fost ... Editat Septembrie 18, 2019 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 Acum 6 ore, George a spus: Eu am niste AC181K cu pini auriti (fabricatie IPRS). Este aurita si capsula metalica din interiorul radiatorului. In cele mai multe cazuri la aceste capsule metalice (TO1 parca) nu capsula este aurita ci numai ambaza. In poza din postarea mea anterioara se pot vedea in coltul din dreapta sus taman niste AC181 (nu K) de acest fel, numai terminalele si ambaza sunt aurite. La fel se proceda si la alte capsule metalice uzuale (TO18, TO72, TO39), erau aurite ambaza si terminalele si nu intreaga capsula (si la fel se proceda si in vest, de unde de fapt au fost importate tehnologiile), capsulele pareau ca ar fi fost nichelate. In afara programelor speciale de calitate mentionate deja de altcineva mai sus, ce am lasat eu sa se inteleaga este ce anume am observat eu in aparatele ce mi-au trecut prin mana... la "inceputuri" (adica la noi anii '70) cand aceste componente erau noutati scumpe cu tehnologii noi pentru Ro aduse din afara, o buna parte din tranzistoarele cu Si erau cu terminale aurite, ambaze aurite, capsulele lor erau nichelate (nu stanate!). Probabil ca asa era tehnologia "originala" proaspat importata de la "dujmanu' de clasa". Le-am gasit atunci atat ca si componente (incluisv la CPSP) cat si prin televizoarele si receptoarele radio ale acelor ani, TV-urile H2 (ultimul cred ca am reparat prin '96) si apoi la inceputurile productiei de TVuri cu CI se foloseau de exemplu BF167 (v. mai jos) cu terminale aurite, am vazut tot in TV mai vechi si BF458 aurit, in radiouri am vazut BF214/215 cu terminale aurite (si vorbesc de produse IPRS); mai tarziu erau cu terminale si capsule stanate, pana ce in final au fost inlocuite exclusiv de versiunile in capsule din plastic (BF198/199, BF254/255 de exemplu). Iar toate aceste tranzistoare au fost asimilate initial tocmai pentru necesitatea utilizarii lor in TV-urile alb-negru si radiouri, nu pentru a fi trimise in cosmos, de aceea am presupus ca tehnolgia initiala implica Au. Cat de reala a fost aceasta schimbare in timp observata atunci de mine, sau cat anume a fost a fost datorata... hmmm... problemei "materialelor deficitare si energointensive" si cat datorita evolutiei tehnologice normale sau a pietei, habar n-am, insa asta este ceea ce am observat eu "dinafara". Probabil daca ar fi cineva care a lucrat "inauntru" (IPRS) sa stie mai multe si mai exact... Deasemenea, de exemplu programul special Punct Galben mentionat mai sus nu stiu daca insemna neaparat si aurire, eu am avut tranzistoare "galbene" in capsule TO39 si TO3 care nu numai ca nu erau aurite, dar erau cu terminale si in capsule stanate (nici macar nichelate precum erau BC-urile si BF-urile anilor anteriori). De fapt eu nu am apucat sa vad vreun 2N3055 IPRS avand vreodata ceva aurit la exterior, si daca ma gandesc bine nu sunt sigur nici macar de seriile 2N2219/2905 IPRS ale anilor '80-90 daca am vazut astfel, am sigur 2N3055G din stocul unui institut de cercetare unde s-a lucrat si pentru Cernavoda, si 2N2905A "Galben" provenite din stocuri militare si nu au aur la exterior iar din cate-mi amintesc capsulele sunt stanate (nu nichelate). Daca insa capsule TO18, TO72 si TO39 am vazut multe aurite si le putem gasi si azi usor, totusi capsule TO126 IPRS aurite eu am vazut doar foaaarte rar si numai prin aparatele fabricate inainte de 1982-1984 (sau p'acolo, e greu sa-mi amintesc exact...), iar sa gasesc azi la un loc pe o taraba atatea BD-uri IPRS noi aurite (si inclusiv perechi dupa beta) a fost pentru mine o surpriza, mai ales ca in ultimele decenii reciclatorii casca bine ochii dupa componente din astea "galbene" si nu prea le lasa sa scape. Iar BD-uri IPRS altele decat din seria 13x, adica generatiile mai noi atunci si de curenti mai mari (BD2xx, 4xx, 6xx), si care sa fi fost aurite, eu nu am apucat sa vad... poate altii care au lucrat atunci in "Fabrici si Uzine", ati vazut...? Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 18, 2019 Partajează Postat Septembrie 18, 2019 (editat) Personal nu am vazut niciodata BD - uri ( in acceptiunea comuna ) de IPRS aurite ... , m - am bucurat ( postum ) ca s - au produs , dupa cum am vazut foto in topic . Programul PG , dupa cum am scris mai sus , nu avea referire expresa la vreo impachetare specifica , se referea doar la calitatea intrinseca a componentelor . Cateodata erau verificate si sortate individual , asa mi - au spus cei de la IPRS la vremea respectiva , cativa au fost colegi de generatie si scoala cu mine , n - am avut motiv sa nu - i cred . Pretul reflecta aceste "adaugiri " , fata de cele ordinare . Era mai mare si decat la componentele similare din programul M . Semnul distinctiv ( am scris si mai sus ) era punctarea cu vopsea galbena , si era specific numai componentelor IPRS . Editat Septembrie 18, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum