Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

Exista si 131 cu " tabla " , un soi de radiator patrat , cu 2 gauri in diagonala ... , are cineva ? E printre putinele care - mi lipsesc . Ultima data am vazut acum destui ani , intr - un alimentator de " fabrica " ..., ceva obscur , gen autodotare .  Am avut , dar s - a pierdut in negura veacurilor ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Si cine calibreaza acele shunturi? Conectezi niste conductoare de ele si ai facut un shunt?

Shunturile sunt calbrate din fabrica: ori au doua suruburi la care se conecteaza ceva papuci, ori au doua conductoare lipite initial, lipituri la care nu se umbla.

La unele instrumente digitale, acel shunt este confectionat, aproape ca mai sus si cositorit pe cablaj.

Etalonarea se face prin cositorirea acestui shunt, pe suprafete mici,  pentru micsorarea rezistentei, sau pilirea acestuia, de asemeni, pe suprafete mici pentru marirea rezistentei.

Cine a facut astfel de calibrari stie.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Da, aici se vede distinct portiunea shuntului si zona de conectare in circuit.

La cele de mai sus sa inteleg ca nu ai voie sa le lipesti mai sus de acea zona de "strangulare" a respectivei sarme?

Cine garanteaza ca etalonarea este OK?

Scuze de interventie dar sunt curios. Am fost metrolog.

Link spre comentariu

Da cine crede ca alea`s etalon...

P.S. la aparatele care se respecta ajustarea se face prin polizare nu cositorire

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Orice mijloc de masura ce se foloseste pe cuprinsul tarii trebuie sa fie verificat metrologic an de an: cantare, voltmetre, ampermetre, rulete, manometre, Q-metr...................... la Institutul National de Metrologie Bucuresti. 

Acolo exista  mai multe compartimente: lungimi, mase, presiuni, CC, CA, magnetice, radiatii, termice, cromatice,  ....etc...etc...etc.

Va spun asta pentru ca am lucrat in metrologie si mergeam anual, cu etaloanele intreprinderii noastre la INMB. Dupa acele etalori, efectuate acolo, noi etalonam aparatele noastre de lucru .

In acest topic ma refer la shunturile confectionate de amator pana in 50 A.

Cu aparatul de testat care are suhntul manufacturat, pus in test si cu  un aparat etalon respectiv, se fac acele reglaje:

Daca instrumentul etalon indica mai mult decat instrumentul testat, atunci inseamna ca acel shunt, de la aparatul testat, are o rezistenta mai mica decat este normal. In consecinta se ia o pila fina si se pileste, usor, acel shunt, pana cand indicatiile celor doua aparate coincid.

Daca indicatiile sunt invers, atunci shuntul de reglat are o rezistenta mai mare si atunci se cositoreste pe o distanta scurta (1........x mm in functie de diferenta masuratorilor si de materialul din care este confectionat shuntul), in sensul de a aduce indicatia cu cea a etalonului. Daca  indicatia s-a dus peste etalon , se procedeaza ca mai sus..cu pila si multa rabdare.

Daca materialul shuntuli nu poate fi cositorit atunci  pentru ajustarea in minus se recurge la scurtarea lui, totul cu mare grija. 

Dupa efectuarea operatiei acoperiti acel shunt cu un lac protector.

Daca se considera offtopic, imi cer scuze si rog sa se stearga.

Stima .

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Cu metrologia s - au mai schimbat lucrurile . Ideea s - a pastrat , dar lucrurile sant mai relaxate decat inainte de '89 . S - a mai discutat , si se poate aprofunda :

https://www.brml.ro/content/legislatie

Sunturile din foto sant pentru multimetre gen " 10 A timp de 15 sec . , o ora pauza " . De unde si modalitatea de conectare , se cositoresc pe placa de baza , introduse in cablaj pana la evazarea produsa prin stantare . 

Link spre comentariu

Ca tot fu' vorba de sunturi...cateva frumoase, din acele vremuri, cand treburile nu erau tocmai relaxate.

SANY6485,.JPG

SANY6487,.JPG

SANY6489,.JPG

SANY6491,.JPG

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări