Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

18 hours ago, Spitfire said:

Probabil ceramica aia roz e varianta cu oxid de beriliu.Nu existau destule materiale cancerigene pe Pamant...

Nu, oxidul de beriliu este alb.

Link spre comentariu
On 3/1/2019 at 7:23 PM, gauss said:

Solutia corecta pentru un fototranzistor " cat de cat " era un BC pilit ( capacul )  , curatat bine cu spirt sau acetona si acoperit cu partea superioara (sticla ) unui bec cu lupa ... taiat cu o pila de fiole si  fixat cu oja sau prenadez . .. , se potrivea perfect !

G.D.Oprescu ne invățase să facem acest lucru. Din "Caleidoscop de electronică" citire:

5xYzpU7.png

8CfJu74.png

Link spre comentariu

Ne - o fi invatat , nu zic nu . Ideea e ca am folosit " tehnologia " inainte sa apara cartea , iar acoperirea cu lentila de la becurile cu lupa e patent propriu . Ma rog , multi au folosit - o simultan , unii descoperind - o pe cai proprii . Prima mentiune scrisa este intr - un Tehnium , destul de timpuriu , undeva pe pagina 3 , prima  dupa coperta ..., unde dupa dezvaluirea procedeului parca erau si doua montaje simple de relee cu declansare optica . In fine , nu e important . ideea e ca s - au putut " produce " fotodiode si fototranzistori folosibili , cu performante bunisoare , in conditiile in care comertul nu punea la indemana , si daca ar fi fost ar fi costat probabil cat vanzarile de " Scanteia " intr - un cartier mare , editia pe o zi . Esential era protejarea jonctiunii , fie impotriva colmatarii cu praf sau alte chestii , si de asemenea contra umiditatii , care deprecia rapid jonctiunea , altfel sortita sa stea in intunericul vesnic , protejat si etans ( al capsulei ) . 

P.S. - apropo de Tehnium si chestii optice ... mult mai tarziu , in jurul anului '90 , a aparut un material ( intins pe careva numere ) privind realizarea unui fototelefon , profitand de aparitia in nomenclatorul national de componente a diodelor si fototranzistoarelor de infrarosu . Cine a avut rabdare , perseverenta , abilitati si acces la ceva mecanica ( cea mai importanta parte a electronicii ) , a putut realiza comunicatii bidirectionale pe sute de metri , voce si chiar " date " . Stiu ca am transmis programe de Spectrum , intre doua blocuri destul de indepartate . Ma rog , cu circuite auxiliare de preconditionare la emisie si refacerea fronturilor la receptie . De baza era optica ( lentile , oglinzi , filtre etc . ) si alinierea , mai complicata decat pare . Noroc ca ( personal ) aveam bagajul de cunostiinte ( si peste ) de la job ... unde kilometrii erau de baza . Precum si alte chestii ... eliminarea optica si electronica a iluminarii de fond ( in permanenta schimbare , functie de ora si pozitie , zi - noapte etc . ) , si a efectelor ei . In fine ... amintiri . Ca asta devin , cu voie au fara ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

E vorba despre seria de articole ale fizicianului Alexandru Mărculescu despre acest subiect? Au început mai devreme, încă de pe vremea lui ceașcă (6/'87) Am experimentat și eu puțin, dar nu era chiar domeniul meu de interes.

Link spre comentariu

Da ... , ca amanunt monden , sotia dansului era d - na Adela Marculescu ... , artista in voga in anii '80 . Ma rog , asa stiam la vremea respectiva .... , informatia este dintr - o discutie ( pasagera ) la care am asistat , din redactia Tehnium , inainte de '90 . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ma rog , nu e important . Sau este . Eu asa retinusem , nici macar n - am cautat . Contextul informatiei l - am prezentat , a fost o discutie colocviala ( cateva fraze ) la care n - am luat parte , doar am asistat . Posibil sa fi inteles gresit , sau am asimilat gresit informatia ... in care caz multumesc pentru corectie . Ca idee , materialele d - lui Marculescu din Tehnium le - am urmarit cu atentie si consecventa , mi  s - au parut foarte bine scrise si documentate . 

Link spre comentariu

Le-am vazut intr-un controller de proces romanesc in '89 sau '90 proaspat instalat in fabrica in care lucram... cum anume se numea dulapul acela nu mai stiu,  ce-mi amintesc era ca  interfata (sertarul) de masura era cu MMP190.

Link spre comentariu
On 3/4/2019 at 1:07 PM, Spitfire said:

Probabil ceramica aia roz e varianta cu oxid de beriliu.Nu existau destule materiale cancerigene pe Pamant...

Mai degraba ne omoara azbocimentul de pe acoperisurile blocurilor si nu numai. Oxidul de beriliu din electrotehnice e ultima ta grija...doar daca nu ai prizat direct pe nas asa ceva, atunci nu vad de ce sa-ti faci griji.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări