Spitfire Postat Martie 4, 2019 Partajează Postat Martie 4, 2019 Probabil ceramica aia roz e varianta cu oxid de beriliu.Nu existau destule materiale cancerigene pe Pamant... Link spre comentariu
alcon Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 18 hours ago, Spitfire said: Probabil ceramica aia roz e varianta cu oxid de beriliu.Nu existau destule materiale cancerigene pe Pamant... Nu, oxidul de beriliu este alb. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 (editat) Ca și cianura de potasiu..., și alte chimicale renumite și folositoare. Editat Martie 5, 2019 de gauss Link spre comentariu
cata rator Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 On 3/1/2019 at 7:23 PM, gauss said: Solutia corecta pentru un fototranzistor " cat de cat " era un BC pilit ( capacul ) , curatat bine cu spirt sau acetona si acoperit cu partea superioara (sticla ) unui bec cu lupa ... taiat cu o pila de fiole si fixat cu oja sau prenadez . .. , se potrivea perfect ! G.D.Oprescu ne invățase să facem acest lucru. Din "Caleidoscop de electronică" citire: 2 Link spre comentariu
gauss Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 (editat) Ne - o fi invatat , nu zic nu . Ideea e ca am folosit " tehnologia " inainte sa apara cartea , iar acoperirea cu lentila de la becurile cu lupa e patent propriu . Ma rog , multi au folosit - o simultan , unii descoperind - o pe cai proprii . Prima mentiune scrisa este intr - un Tehnium , destul de timpuriu , undeva pe pagina 3 , prima dupa coperta ..., unde dupa dezvaluirea procedeului parca erau si doua montaje simple de relee cu declansare optica . In fine , nu e important . ideea e ca s - au putut " produce " fotodiode si fototranzistori folosibili , cu performante bunisoare , in conditiile in care comertul nu punea la indemana , si daca ar fi fost ar fi costat probabil cat vanzarile de " Scanteia " intr - un cartier mare , editia pe o zi . Esential era protejarea jonctiunii , fie impotriva colmatarii cu praf sau alte chestii , si de asemenea contra umiditatii , care deprecia rapid jonctiunea , altfel sortita sa stea in intunericul vesnic , protejat si etans ( al capsulei ) . P.S. - apropo de Tehnium si chestii optice ... mult mai tarziu , in jurul anului '90 , a aparut un material ( intins pe careva numere ) privind realizarea unui fototelefon , profitand de aparitia in nomenclatorul national de componente a diodelor si fototranzistoarelor de infrarosu . Cine a avut rabdare , perseverenta , abilitati si acces la ceva mecanica ( cea mai importanta parte a electronicii ) , a putut realiza comunicatii bidirectionale pe sute de metri , voce si chiar " date " . Stiu ca am transmis programe de Spectrum , intre doua blocuri destul de indepartate . Ma rog , cu circuite auxiliare de preconditionare la emisie si refacerea fronturilor la receptie . De baza era optica ( lentile , oglinzi , filtre etc . ) si alinierea , mai complicata decat pare . Noroc ca ( personal ) aveam bagajul de cunostiinte ( si peste ) de la job ... unde kilometrii erau de baza . Precum si alte chestii ... eliminarea optica si electronica a iluminarii de fond ( in permanenta schimbare , functie de ora si pozitie , zi - noapte etc . ) , si a efectelor ei . In fine ... amintiri . Ca asta devin , cu voie au fara ... Editat Martie 5, 2019 de gauss 4 Link spre comentariu
cata rator Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 E vorba despre seria de articole ale fizicianului Alexandru Mărculescu despre acest subiect? Au început mai devreme, încă de pe vremea lui ceașcă (6/'87) Am experimentat și eu puțin, dar nu era chiar domeniul meu de interes. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 (editat) Da ... , ca amanunt monden , sotia dansului era d - na Adela Marculescu ... , artista in voga in anii '80 . Ma rog , asa stiam la vremea respectiva .... , informatia este dintr - o discutie ( pasagera ) la care am asistat , din redactia Tehnium , inainte de '90 . Editat Martie 5, 2019 de gauss Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 Nu e Adela. https://cultural.bzi.ro/cu-cine-s-a-iubit-adela-marculescu-una-dintre-cele-mai-frumoase-actrite-din-romania-60106 Sotia, inginer chimist parca, s-a chinuit ani de zile cu o boala necrutatoare si handicapul locomotor aferent, Dumnezeu s-o odihneasca. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 Ma rog , nu e important . Sau este . Eu asa retinusem , nici macar n - am cautat . Contextul informatiei l - am prezentat , a fost o discutie colocviala ( cateva fraze ) la care n - am luat parte , doar am asistat . Posibil sa fi inteles gresit , sau am asimilat gresit informatia ... in care caz multumesc pentru corectie . Ca idee , materialele d - lui Marculescu din Tehnium le - am urmarit cu atentie si consecventa , mi s - au parut foarte bine scrise si documentate . Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 Afișoarelor astea la ce se foloseau? Am primit azi câteva bucăți. https://m.imgur.com/UOlMpjW Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 Sunt displayuri matriceale cu 4 caractere 5x7, cu LED-uri. Au fost utilizate in aparatura industriala (automatizari, masura, etc.). http://www.decadecounter.com/vta/pdf/vqc10.pdf Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 Cam in ce aparatura? Ceva exact? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 Le-am vazut intr-un controller de proces romanesc in '89 sau '90 proaspat instalat in fabrica in care lucram... cum anume se numea dulapul acela nu mai stiu, ce-mi amintesc era ca interfata (sertarul) de masura era cu MMP190. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 Am postat si eu , la pag .15 . Au un mod mai ciudat de comanda , oricum nu e gen cod BCD . Aprinse , arata interesant . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2019 Partajează Postat Martie 5, 2019 On 3/4/2019 at 1:07 PM, Spitfire said: Probabil ceramica aia roz e varianta cu oxid de beriliu.Nu existau destule materiale cancerigene pe Pamant... Mai degraba ne omoara azbocimentul de pe acoperisurile blocurilor si nu numai. Oxidul de beriliu din electrotehnice e ultima ta grija...doar daca nu ai prizat direct pe nas asa ceva, atunci nu vad de ce sa-ti faci griji. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum