Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

6 hours ago, gauss said:

Eu zic ca trebuie abordat punctual fiecare caz . Exista potentiometri cermet , foarte calitativi , si alte solutii pentru pista rezistiva continua , pe baza de depunere . Unii sant cu potcoava din polimeri sintetici plastifiati , fara " moarte "... elementul rezistiv e volumic . Ma rog , mai scumpi ca un multitura bobinat de calitate . Cermet - urile rusesti , cei cu baza de ceramica ... , desi cotati trimeri ( semivariabili ) sant asa de fiabili , incat au fost plantati in pozitii de reglaj frecvent , inclusiv in osciloscoape , la comanda de sincronizare ... butonata de zeci - sute de ori pe zi . Au rezistat cu brio ... , n - am intalnit unul defect . Potentiometri prosti am inceput sa intalnesc dupa '95 , odata cu aparitia produselor chinezesti super low - cost . Pana si cei romanesti , din aparate de radio ( volum ) au rezistat zeci de ani . Sa nu zic de ALPS de prin sculele muzicale vestice , unii sant si acum ca in anii in care au fost produsi . Chiar si cei biax concentric , folositi la reglarea volumului la imprimare , butonati continuu . 

P.S. - potentiometrii bobinati ( sector circular ) au si ei o hiba , cateodata deranjanta . Ofera o serie de valori multiplu de valoare a rezistentei unei spire , si nu seria de valori discrete oricare ar fi nevoie . Daca sant spire putine , si potentiometrul are valoare ohmica mare , fenomenul e vizibil . 

Vad ca i-ai studiat mai bine. Merci de info. e bine de stiut. Nu-mi dau seama aia cu cermet cum arata sau ce criterii de identificare sunt, sau i-am vazut si nu mi-am dat seama cu ce sunt. Cumva aia cu cermet sunt cei cu depozit de carbon pe suport ceramic (placheta), semireglabili? 

P.S.-am facut eu o greseala, ma refeream la potentiometri bobinati pentru reglajele surselor de tensiune (asta era ideea mea in cap). Probabil sunt si cu cermet pentru asa ceva (parca pe TME vazui).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E ( poate ) mult spus . De nevoie , si din experienta . Cu cei rusesti ( si toata pleiada de componente active si pasive ) , se schimba paradigma . Adica i - am si studiat . La si pentru job . Nu prea era de joaca ... din toate pdv . Adica proiect cu semnatura , cerere de materiale , fisa de import pe devize , si altele . Pe care erau si altii cu ochii ( mai ales pe rezultate  in ansamblu ) , nu prea erau permise esecurile . Si nu punea nimeni palma ! In fine ... , a fost . Acum , postez din amintiri . 

P.S. - notiunea de cermet se refera la compozitia pistei rezistive . E " de bine " pentru potentiometri , de obicei se mentioneaza in denumirea sub care pot fi gasiti :

https://www.google.ro/search?client=opera&q=potentiometru+cermet&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

https://www.audialonline.com/topics/cermet-potentiometers/

Si ceva mai general , de tehnologia materialelor , dar cu trimiteri (si) la potentiometri :

https://en.wikipedia.org/wiki/Cermet

Editat de gauss
Link spre comentariu
6 hours ago, gauss said:

Eu zic ca trebuie abordat punctual fiecare caz . Exista potentiometri cermet , foarte calitativi , si alte solutii pentru pista rezistiva continua , pe baza de depunere . Unii sant cu potcoava din polimeri sintetici plastifiati , fara " moarte "... elementul rezistiv e volumic . Ma rog , mai scumpi ca un multitura bobinat de calitate .

Erau produsi de firma elvetiana Contelec...

Link spre comentariu

Eu am folosit  potentiometre  cu  pista  continua  fabricate  de  Bourns.    Sunt ceva mai ieftine,  dar  nu am avut probleme  desi  sunt folosite foarte des.

53205129_ScreenShot02-21-19at09_41PM.JPG.8a4bae1abfd008f15d87a5e1706cc9ef.JPG

1137467095_ScreenShot02-21-19at09_28PM.thumb.JPG.c1517ab19cfaca553e2424bc145e2d38.JPG

Iata  si un alt sistem de blocare a axului:

219719687_ScreenShot02-21-19at09_39PM.JPG.20addb9b70a24e30d5aa28cea1d08532.JPG

Si interiorul potentiometrului  (se observa ca e bobinat  foarte fin):

1947628209_ScreenShot02-21-19at10_15PM.thumb.jpg.2e0bd5406d305106e85e209c5a23b413.jpg

Link spre comentariu

Baieti am o mica nelamurire. Am doi conzi IPRS-B, cred ca sunt polarizati, de prin '87/'88, iar cand ii scutur se aude ceva infundat ca loveste de tubul de aluminiu. Sunt uscati clar sau sunt facuti cu hartie si asa faceau toti? Sa risc sa-i folosesc ca filtraje la niste surse de tensiune, sau fac ca petardele? E dus electrolitul ? Parca's clopotei :rade:.

thumbnail (1).jpg

thumbnail.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ce se aude este ansamblul rulat al armăturilor și dielectricului, care joacă în carcasă.Dacă dau bine la măsurătoare și pe ESR-metru, îi poți folosi, dar dată fiind vechimea eu aș fi mai precaut.Pot fi mai buni decât chinezăriile ordinare, dar pot fi și varză....depinde de câte scuturături au luat.

Link spre comentariu

S - a mai scurs din electrolitic  ... si s - a uscat . Era ceva hidroxid ... , mai am si eu . Condensatori , adica ... Se aud ca niste bilutze in interior . La unii se misca tot interiorul ( ruloul cu armaturi si dielectric ) ... ar fi de probat , eventual tinuti ceva timp alimentati la o sursa , macar la 30 volti tensiune continua  . 

P.S . - tranzistori subnutriti ... , langa ei sant leduri normale . Cei din dreapta sant cam un sfert dintr - un BC107 .

IMG_5632.JPG

Editat de gauss
Link spre comentariu

Bineinteles ca sint polarizati, este stantat - pe nitul clemei,  da si mai faceau precum clopotelul electroliticii romanesti.

Nu i`as mai folosi, is deja prea vechi.

Daca vrei neaparat pune`i la format pe la 30Vdc cu o rezistenta de 1K in serie.

Link spre comentariu
8 minutes ago, validae said:

Ce se aude este ansamblul rulat al armăturilor și dielectricului, care joacă în carcasă.Dacă dau bine la măsurătoare și pe ESR-metru, îi poți folosi, dar dată fiind vechimea eu aș fi mai precaut.Pot fi mai buni decât chinezăriile ordinare, dar pot fi și varză....depinde de câte scuturături au luat.

Pai da, cam asta imi imaginam cand zanganeau. O sa revin cu rezultatele, poate folosesc si altora care detin asa ceva. Merci de raspuns si tie si lui @gauss.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
3 hours ago, Ion_Bumbu said:

Bineinteles ca sint polarizati, este stantat - pe nitul clemei,  da si mai faceau precum clopotelul electroliticii romanesti.

Nu i`as mai folosi, is deja prea vechi.

Daca vrei neaparat pune`i la format pe la 30Vdc cu o rezistenta de 1K in serie.

Da, am vazut stanta si am concluzionat aceeasi chestiune, dar am intrebat ca sa fiu sigur, fiind oameni pe forum care probabil au lucrat toata viata cu asa ceva. De obicei componentele pasive vechi nu le mai folosesc (rezistoare/condensatoare) pentru ca stiu ca se devalorizeaza/deterioreaza...dar am zis "hai sa incerc totusi cu astea doua, cat de rau poate fi?". :da

Cat se tin la formatat? Am mai vazut astfel de metode pe net, dar mi s-a parut, sincer, ceva...cu sanse mici de reusita, cunoscand analogia cu acumulatorii obositi electrochimic.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări