Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

Da și nu. Făceau lucruri robuste, e drept cam din topr, dar nu aveai probleme cu ele. Multi ani am lucrat cu radiometru RUP.  Nu aveam probleme cu el, nici la minus 20 grade, nici la 40! Daca se spărgea sonda, mai ales cele de alfa și beta, no problema, le schimbai în 5 minute! După 89 am primit niste Eberline și Umo, cu memorie, autoscalare, calculator, erau usoare. Numai că...pe la minus 5 grade o luau raza , la fel la peste 35 grade,  daca spărgeai sonda, iti vindeai masina ca să o repari! La Umo, o dată la 2 ani trebuia sa o încarci cu gaz.Iar un pogon de bani. Tin minte ca odata a  cazut un RUP de pe reactor . Singura problema a fost ca s-a blocat acul în opritorul de la cap de scala!

Link spre comentariu

Da asa este. Insa in  momentul  in  cand au  aparut,  si au inlocuit 3PMxxxx, montate in TV Sport,  pentru noi depanatorii din sistemul  de service, a fost ceva binevenit.

Asta era tehnologia din acei ani. Nu trebuie sa vomite nimeni daca nu a lucrat cu asa ceva. 

Daca a lucrat, ar trebui sa se gandeasca cu nostalgie la acei ani.

Aia aveam, aia foloseam!

Link spre comentariu

Eu folosesc si acum 1PM sau 3PM acolo unde cerintele sunt indeplinite. N-am avut probleme cu ele. Le folosesc nu pt ca mi-ar fi dragi, ci pt ca le am, si chiar nu ma indur sa le arunc ca sa cumpar altceva in loc. N-a pocnit nici una de plictiseala, spre deosebire de chinezarii, care am vazut ca se mai sinucid din cand in cand, macar cate o dioda din 4.

Link spre comentariu
On 1/4/2019 at 12:10 PM, icar said:

Corect!! La institut am facut parte din comisia de casare. An de an, se arunca aparatura, in cea mai buna stare de functionare, doar pentru motivul ca era uzata...moral. I-am zis directorului sa facem cumva ca sa le dam la casa pionierilor (cind mai era!), la liceul din Magurele, la Universitate sau radioclub. Stiti ce mi-a raspuns??? "Prea mari complicatii financiare!" Da, complicatii finanicre si școlerul habar nu are cum arata un reostat, ca sa nu mai zic de un voltmetru electronic sau un condensator vibrant!!!!

Mda, germaniu...ehe....

E reteta generala peste tot prin tara, parca nu vor sa beneficieze si altii de pe urma acestor vechituri cu scop didactic si chiar functional experimental. Ti se pune o gheara pe inima cand vezi lucruri vechi din electronica/electrotehnica aruncate la casat, care au corespondenti moderni foarte scumpi si nicidecum la fel de performanti. O gramada de licee si facultati de profil ar fi putut beneficia de aceste "vechituri" pentru a putea suplini carenta sistemului de invatamant in aprovizionarea adecvata cu materiale didactice. Nu poti decat sa privesti macelul tehnologic, sa scrasnesti din dinti, sa tragi o injuratura cu coltul gurii si sa mergi mai departe. Cred ca suntem campioni la autosabotaj ca natiune...niciodata nu ne vedem interesul...niciodata...niste prosti.

1 hour ago, VAX said:

Ultimele sunt "gunoaie" de la IPRS. Daca le vede Savantul iar vomita.

:85

Eu folosesc d'alea rotunde, cat le mai am, de 1A. Foarte utile, mici si rezistente pentru montaje fara pretentii.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, VAX a spus:

Ultimele sunt "gunoaie" de la IPRS. Daca le vede Savantul iar vomita.

Draguta, nu incerca sa fii spiritual ca nu-ti iese! In afara de asta, produsele respective au fost fabricate in 1995, cind incepusera si ei sa se dumireasca cum cam deja avem de unde alege! Si am mai spus, cind cumparam un produs aveam pretentia sa fie exact cum a fost descris in catalog,l in productie nu era nici timpul si adesea nici nu iti permitea sa faci modificari pentru ca nu semanau doua tranzistoare intre ele. Si referitor la productia de semiconductoare, au mai ramas multe chestii nefacute publice, asa ca ma abtin si eu sa o fac, va las sa traiti cu amintirile dv. Eu ramin la ale mele, inclusiv ca desi aveam repartitii pentru componente si magaziiloe gemeau de stocuri supranormative, daca te duceai la ''desfacere'' la Baneasa cu mina goala, plecai aproximativ la fel cum veneai. Mergea pina in 89-90, dar ei -functionarii respectivi- erau asa de siguri ca treaba asta va fi vesnica, incit au picat fara ca macar sa-si dea seama ce i-a lovit!

Acum 42 minute, doru3160 a spus:

Eu folosesc si acum 1PM sau 3PM acolo unde cerintele sunt indeplinite. N-am avut probleme cu ele. Le folosesc nu pt ca mi-ar fi dragi, ci pt ca le am, si chiar nu ma indur sa le arunc ca sa cumpar altceva in loc. N-a pocnit nici una de plictiseala, spre deosebire de chinezarii, care am vazut ca se mai sinucid din cand in cand, macar cate o dioda din 4.

Dl. Vax o arde pe dupa leustean ca de obicei, ar fi fost culmea ca macar banalele punti redresoare sa nu le iasa! inca o data, observati cind au fost fabricate!

Link spre comentariu

Din Oltenia mergeam cu produse locale, precum Kent medicinal, Ness si mai ales ciorapi de dama!

Prin 1991-92, am avut nevoie de niste BM324 de calitate,l s-a intervenit la nivel de conducere si am primit 200 de bucati marcate cu albastru, zise navale, din nu stiu ce lot special. Toate aveau doar 3 AO functionale, dar deja importul incepuse sa se puna pe picioare si deja se aduce cam orice la comanda.

Luam de la o cunoscuta firma din Craiova tiristoare de mare putere aduse din fostul urss la mai putin de un sfert decit omologul lui autohton!

Asa, sa o freci pe uscat, masurind componente pe caracteriscop, dupa care sa le impachetezi in hirtiute, era misto! mai greu era cind trebuia sa lucrezi cu ele. 

Apropo, vestitul caracteriscop le testa si in conditii dinamice, puteai vedea comportarea unui bfy90 la 100-300 de MHz?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
29 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Mda, in functie de zona folclorica, de prin Banat "cheita" se numea Vegeta...

Postinor, Cipiripi, etc.

28 minutes ago, Marele Savant said:

Apropo, vestitul caracteriscop le testa si in conditii dinamice, puteai vedea comportarea unui bfy90 la 100-300 de MHz?

Numai daca aveai si accesoriul minune: globul de cristal de Bohemia.

Link spre comentariu

E ceva de capul SN3 si SN4? Din date, toleranta intre 10 si 30% cam mult as zice.

5 hours ago, gauss said:

Da ... , ce sa zic ... Imi pastrez afirmatia ca genul de semireglabili cu actionare gen surub - " roata " melcata  , din foto ( cel rusesc ) , sant mai robuste si mai ingrijit lucrate . Sunt de folosinta speciala , se poate consulta datasheet - ul ... ma rog , este in limba rusa .

Minunile cum le pot gasi? Am de inlocuit cateva din echipamente mai sofisticate

Editat de Haralambie
Link spre comentariu
1 hour ago, Marele Savant said:

Draguta, nu incerca sa fii spiritual ca nu-ti iese! In afara de asta, produsele respective au fost fabricate in 1995, cind incepusera si ei sa se dumireasca cum cam deja avem de unde alege! Si am mai spus, cind cumparam un produs aveam pretentia sa fie exact cum a fost descris in catalog,l in productie nu era nici timpul si adesea nici nu iti permitea sa faci modificari pentru ca nu semanau doua tranzistoare intre ele. Si referitor la productia de semiconductoare, au mai ramas multe chestii nefacute publice, asa ca ma abtin si eu sa o fac, va las sa traiti cu amintirile dv. Eu ramin la ale mele, inclusiv ca desi aveam repartitii pentru componente si magaziiloe gemeau de stocuri supranormative, daca te duceai la ''desfacere'' la Baneasa cu mina goala, plecai aproximativ la fel cum veneai. Mergea pina in 89-90, dar ei -functionarii respectivi- erau asa de siguri ca treaba asta va fi vesnica, incit au picat fara ca macar sa-si dea seama ce i-a lovit!

Dl. Vax o arde pe dupa leustean ca de obicei, ar fi fost culmea ca macar banalele punti redresoare sa nu le iasa! inca o data, observati cind au fost fabricate!

Eu zic sa nu te autocenzurezi si sa povestesti tot ce stii despre domeniul asta. Sunt generatii mult mai tinere pe forum care habar n-au ce inseamna IPRS, daramite ce insemna pentru noi ca tara atunci. Recunosc ca nici eu nu stiu foarte multe detalii. Informatia trebuie sa se propage inainte sa dispara (purtatorul), altfel traiesti degeaba, daca o tii doar pentru tine. :96

16 minutes ago, Haralambie said:

E ceva de capul SN3 si SN4? Din date, toleranta intre 10 si 30% cam mult as zice.

Preasfinte parinte, rogu-te, fii mai explicit te rog. :57 Pentru ce iti folosesc?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
10 minutes ago, Haralambie said:

Care sa fie SN3 si SN4 ? ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări