Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze cu tot felul de componente electronice

VAX

Postări Recomandate

Pe vremuri am trimis la tzara  f'o juma' de duba cu monitoare CRT, majoritatea noi si  sigilate in ambalajele originale ce ramasesera din stocul de produse noi pastrate pentru eventuale inlocuiri in service. Nu gratis ci la preturi modice (100 lei monitor nou de 21" ce costa 500 euro). Contrar a ceea ce imi imaginam, au existat cazuri in care doritorii au strambat din nas si au refuzat cerand TFT-uri, desi zona in care le-am trimis este cea mai saraca din sud!

Iar eu mi-am rupt spatele carandu-le pe scari si pana la duba...

In urma cu cativa ani am pus chiar aici pe elforum anunt de vanzare pentru placi electronice si piese de schimb Samsung noi, originale, majoritatea in ambalajele originale, la preturi de 15-20% din pretul lor de achizitie de la furnizor (nu din cel de vanzare!).

Nu am avut parte nici macar de o singura intrebare despre ele si nici macar o singura oferta... macar un singur doritor sa fi intrebat "dom'le, da' nu vrei 5 lei pe bucata de placa noua sursa+invertor LCD care chiar si numai pentru testarea  backlighturilor de paneluri sau ca sursa de alimentare pe masa si tot ar merita?", in conditiile in care eu startasem cu pretul placii sursa+invertor egal cu pretul a doar transformatorului de inalta tesiune de pe placa respectiva (20-25 lei atunci)!

Repet: PCB-uri intregi functionale, majoritatea noi in ambalajele originale, am muncit degeaba sortandu-le, inventariindu-le si fotografiindu-le, doua zile muncite degeaba, as fi dat si bonus gratis unele din ele daca ar fi intrebat careva, sau doua la pret de una... dar nimic!

Taman d'aia la sfarsitul lui septembrie cand am avut ultima si cea mai mare casare de piese de schimb si de produse, am preferat sa le dau la reciclare.

Majoritarea erau piese de schimb noi, placi noi de schimb, sasie de monitoare LCD multe noi, foarte multe in ambalajele lor originale. 

Niste kilograme bune de semiconductori, sute de PCB-uri sursa-invertor, sute de PCB-uri de placi digitale pentru monitoare LCD (majoritatea ni, dar si din casari de monitoare), zeci si zeci de sasie de monitoare LCD (majoritatea noi), zeci si zeci de PCB-uri pentru imprimante laser (surse de alimentare, HVPS, placi de baza) plus sute si sute de alte piese de schimb mecanice, kilograme de displayuri si sute si sute de PCB-uri si obiective noi-noute pentru camere foto digitale,  etc., plus ceva produse noi nevandute (unele chiar sigilate si cu certificatul de garantie pe cutii) sau produse defecte (imprimante, TV-uri, monitoare)... toate au umplut un camion si au ajuns la reciclare. Aaaa... plus peste doo sute de tablete!

In valoare totala de f'o dooj'cinci da mii da ieuro (v. mai jos cateva foto).

Tot ce nu am dat la reciclat au fost doar vreo 3-4 sacose maaari pline cu PCB-uri noi de surse+invertoare pentru monitoare LCD, date unui cunoscut aflat intr-o situatie mai trista, in speranta de a le valorifica - treaba lui daca si cum, si care a venit personal sa le ridice (deplasandu-se cu... autobuzul!).

Altfel,... de"electronisti "strangatori" care despre aceste lucruri afirma ca ar fi "valoroase"  (doar pentru ca au umplut si ei podul cu ele degeaba) dar carora daca le ceri chiar si numai 5  lei pe ele respectivii se fac ca ploua, este lumea plina!

20180927-133113.jpg

20180924-112833.jpg

20180927-132508.jpg 

20180927-133425.jpg

20180927-133442.jpg

20180925-114545.jpg

20180925-120352.jpg

20180924-112113.jpg

20180927-131532.jpg

20180927-132310.jpg

20180927-133335.jpg

Link spre comentariu

Pai un Digimax A5 produs in 2004 ce sansa mai are sa fie vandut cu 15...20% din pretul initial, in 2018? Sa nu zic 2019 ca abia a sosit...Ca si camere la vremea lor au fost bune, senzor mai mare decat media de 1/2,3 dar ce folos? Acum sunt telefoane care fac mai mult decat o babatie din aia, si ca piese, in afara de a resuscita alta babatie, aceeasi marca, acelasi model, nu prea mai ai ce face cu ele. Eu am cumparat de cateva ori, de la licitatie interna, produse care pe piata libera s-ar fi dat mai greu, dar s-ar fi dat cu de 10 ori pretul la care le-am luat eu.Numai ca eu le-am luat strict pt uz personal. Cand e vorba de preturi derizorii, cam greu sa nu  se gaseasca musterii. 

Link spre comentariu

A5 este doar cutia de carton... da' au fost si muuulte piese pentru camere insa niciodata oferite la vanzare.

Procentul acela se referea  la PCB-urile puse la vanzare aici mai demult... pentru TFT-uri si la care nu a fost vorba de piese pentru camere. Am oferit pe elforum de exemplu placi complete noi-noute  de surse+ invertor LCD (unele le vezi si in pozele mai sus) la pretul la care atunci se cumpara in Ro numai transformatorul de la iesirea invertorului sau numai condensatorul electrolitic de filtraj la 450V si 105C existent pe placi, si chiar eu insumi am preferat atunci sa scot de pe ele condensatori noi in loc sa-i cumpar din magazin...

Ideea era insa aceea ca piesele astea declarate mai sus "valoroase" nu sunt defel astfel... ajung inevitabil acolo unde le este locul, adica la recilare.

In poza aia cu piese pentru "aurari' sunt si K573RF2 si RF5, K594PA1 si altele practic inutile azi. Cat despre eventuale K140UD7, nu cred ca tineretul sta azi taman in asa ceva, dupa cum nu din cauza lipsei lor, a acestor componente sau a aparatelor de masura IEMI E0302 ori E0104,  educatia lor tehnica ar suferi azi...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Traian B a spus:

A5 este doar cutia de carton... da' au fost si muuulte piese pentru camere insa niciodata oferite la vanzare.

Scuze, am vazut cutiile si am avut impresia ca ar fi ceva stocuri  ramase nevandute la vremea lor. M-am inselat se pare.

Link spre comentariu
On 1/4/2019 at 12:10 PM, icar said:

Da, complicatii finanicre si școlerul habar nu are cum arata un reostat, ca sa nu mai zic de un voltmetru electronic sau un condensator vibrant!!!!

Mda, germaniu...ehe....

V-ati cruci daca ati fi vazut ce bataie de joc a fost la laboratoarele facultatilor. Au casat echipamente de mare valoare doar pentru ca nimeni nu lucra cu ele in perioada respectiva si ii incurca pe tahnicieni, voiau sa scape de gestiune. De exemplu la facultatea la care am lucrat, au casat o instalatie (mare) aproape noua de depuneri in vid. Avea pompe de vid preliminar, pompe cu difuzie, incinta de depuneri cu un rezistor spiralat in cupola, din tantal sau ce o fi fost, kilograme, inoxuri in electrovalve, etc, etc. Au casat si o instalatie (spectrograf) Mossbauer, cel mai scump aparat aflat in gestiune, fara sa recupereze ceva. Nu mai spun de maruntisuri. S-au aruncat banii pe fereastra.

Link spre comentariu

Unele din echipamente probabil nu mai corespundeau din punct de vedere al securitatii in utilizare, de exemplu instalatia aia cu vacuum, nu ar fi fost de dorit sa crape ceva prin ea si sa lase 1-2 studenti fara vreun ochi! Nemaivorbind ca pompa aia de vid poate continea mercur, in incinta nu tocmai etansa, etc. Altele probabil nu mai corespundeau din punct de vedere didactic la nivelul anului respectiv, ma gandesc la chestii de gen catometre, voltmetre analogice de mari dimensiuni, tot soiul de hargai frumoase dar "useless" in anii 2000.

Insa poate nu ar fi trebuit date la reciclare, ci expuse intr-un mic muzeu tehnic, sau chiar duse la Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida", dupa o initiala curatare a lor de substante periculoase(mercur, beriliu, azbest, etc).

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Nemaivorbind ca pompa aia de vid poate continea mercur,

Inca de pe vremea cind am facut eu tehnica vidului, pompele de difuzie nu mai foloseau cu mercur.....La vacum, cind crapa ceva, face implozie, nu prea arunca in afara ceva cu energie mare, nici macar din ricoseu.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, icar a spus:

...La vacum, cind crapa ceva, face implozie, nu prea arunca in afara ceva cu energie mare, nici macar din ricoseu.

Este...si nu este asa! Ma refer la tuburile TV -crt....mai ales cele color....imprastie bucati de sticla peste tot,la cativa metri distanta daca se sparge in mijlocul ecranului !....dupa revolutie am distrus sute de tuburi cinescop uzate luandu-le la tinta cu...prastia!...proiectil -piulite metalice....faceau mizerie pe o raza de cativa metri in jurul tubului...

Scuze de off-topic!

Link spre comentariu
Acum 21 minute, flomar60 a spus:

imprastie bucati de sticla peste tot,la cativa metri distanta daca se sparge in mijlocul ecranului !

Da, dar doar prin ricoseu. Sticla este atrasa spre interior si cand se intalneste cu bucati din partea opusa, ricoseaza spre exterior. Spectaculoasa era bufnitura, dar binenteles, nu era indicat sa faci asta de la distanta mica. 

IMG_20190109_123815.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu
17 hours ago, Spitfire said:

Unele din echipamente probabil nu mai corespundeau din punct de vedere al securitatii in utilizare...

Trageti concluzii fara sa stiti despre ce era vorba. Folosea pompe de difuzie cu ulei, cu mercur nu se mai lucreaza de ceva vreme. Era in stare tehnica perfecta, nu functionase mai mult de zeci de ore, fiind pastrata pentru cercetare (depuneri de straturi semiconductoare). Daca ar fi ajuns pe mainile unei persoane pasionate si competente, ar fi scos bani cu ea. Cei de la facultate erau habarnisti la tot ce tine de practica. Cativa buni la teorie, iar restul de umplutura. Au distrus instalatia pentru ca nu lucra nimeni cu ea (cel care ar fi trebuit nu se pricepea) si cineva a vrut sa puna mana pe incaperea in care se afla instalatia de vidare.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări