sesebe Postat Ianuarie 22, 2019 Partajează Postat Ianuarie 22, 2019 (editat) Cred ca știe mai toată lumea dar nu strica sa reamintesc. Toți condesatorii electrolitici, indiferent ca sint noi sau mai vechi, trebuie formatati înaintea utilizării. Aceasta formatare este cu atit mai importanta cu cit tensiunea de utilizare în montajul în care sint plantați este mai apropiata de valoarea limita la care rezista condesatorul. Formatarea se realizează prin conectarea condensatorului în serie cu o rezistenta de ordinul kiloohm-ilor la o sursa de tensiune cu valoare 70-80% din limita de tensiune a condensatorului. Dacă la cei noi aceasta formatare (lipsa ei) nu este chiar asa de critica, la cei care au fost depozitați mai mult timp (ani-zeci de ani) formatarea poate face diferența între un condesator utilizabil și un mare poooook..... Editat Ianuarie 22, 2019 de sesebe 2 Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2019 LM103 este un circuit integrat care se comporta ca o dioda zener de precizie. A fost inlouit cu altul mai nou, cu LM185. Se gasesc datele lor pe net. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 22, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2019 Lasati vrajelile cu durata de viata a componentelor, ca numai Cel de Sus stie cand da in primire fiecare. Eu am condensatoare cu tantal care au functionat peste 30 de ani intr-un calculator FELIX C-256. Doar pe cateva le-am gasit cu probleme, din cateva sute. Care merg, merg. E treaba lor ce vor face de acum inainte. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 22, 2019 Partajează Postat Ianuarie 22, 2019 (editat) Aici te înșeli! Sint destui aici pe forum care pot sa dea exemple concrete cu durata de viata limitata a componentelor, în special a electrolitici lor, chiar și a celor cu tantal. Diferența mare este din faptul ca acum 20-50 de ani nu erau asa de bine puse la punct calculele cu durata de viata iar pt siguranta componentele erau alese astfel incit sa aibă un regim de lucru cit mai lejer. Acum componentele sint utilizate mult mai "forțat" și din cauza asta durata de viata este mult mai mica dar în schimb mult mai bine calculata, multe aparate defectindu-se la scurt timp după ieșirea din garanție. Exemple sint nenumărate! Editat Ianuarie 22, 2019 de sesebe 3 Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 22, 2019 Partajează Postat Ianuarie 22, 2019 Acum 3 ore, Spitfire a spus: Nobiu umed, fabricati in ianuarie 1987. Acestia din poza sunt fabricati inainte de 1980....sunt recuperati de mine dintr-un montaj electronic de la fosta fabrica de furfurol din Segarcea...care fabrica a fost pusa in functiune in anii '80-'81.... 1 Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 23, 2019 Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 Condensatorii cu tantali fabricati in fostele intreprinderi din CAER, cele de tip bombonica colorata(in special cei de culoare albastra) erau foarte nefiabili, uniii bubuiau aparent fara motiv la prima montare. Motivul: un ESR foarte mare, ajungand adesea pana la 15 ohmi. Condensatorii cu tantal actuali, cei galbui SMD au intodeauna ESR=0 ohmi, ceea ce e super, si un Vloss nedetectabil, pe deasupra. Depinde foarte mult si regimul in care sunt folositi: de ex. utilizati la un astabil cu doua LED-uri("licurici") cei cu aluminiu nu rezistau mai mult de doi ani, functionare non-stop, pe cand cei cu tantal, chiar si "bombonele verzi"(probabil romanesti sau poloneze) rezistau multi ani. Pe bombonelele respective nici nu se imprima producatorul, probabil ca sa nu se faca de ras... Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 23, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 1 hour ago, Spitfire said: Condensatorii cu tantali fabricati in fostele intreprinderi din CAER,.... Erau la fel ca cei din Vest, ca de acolo cumparasera tehnologia si utilajele, chiar si unele materii prime. Eu am avut probleme cu condensatoare de tipul respectiv si la aparate importate din Vest. Ultimul, care mi-a mancat zilele pana sa-i dau de defect, a fost un inregistrator X-Y cu penita deplasata pe hartie cu servomecanisme. Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 23, 2019 Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 Bomboanele: ....dar, despre acestia ce parere aveti? 1 Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 23, 2019 Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 (editat) Aia din urma(am si eu cativa in stoc) sunt fabricati de Roederstein, si par apreciati de audiofili, la preturi aberante, adica: https://www.aliexpress.com/item/20pcs-The-new-ROE-EKU-series-22uF-16V-Antique-Print-bakelite-shell-aluminum-electrolytic-capacitors-free/32673399948.html Capacitate si ESR bun, dar Vloss enorm(~15%).Normal pentru un electrolitic de ~40 de ani. Astia cu tantal sunt cu adevarat buni, acolo unde sunt necesari: https://cdn-reichelt.de/bilder/web/xxl_ws/A900/AVX_TPS_01.png https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Condensator_electrolitic_din_Tantal_SMD.jpg Oricum, de vreo 2-3 ani montajelele pe care le-am crosetat au fost full-SMD, fiindca a fost posibil, plus usurinta de a elimina gaurile, plus aspectul profi, iar componentele SMD au ceva calitati in plus fata de THT. Fara un microscop digital oricum esti orb in ziua de azi...si daca-l ai (chiar si o chinezarie de 200 lei) de ce sa nu-l folosesti... Editat Ianuarie 23, 2019 de Spitfire Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 23, 2019 Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 On 1/22/2019 at 4:56 PM, sesebe said: Cred ca știe mai toată lumea dar nu strica sa reamintesc. Toți condesatorii electrolitici, indiferent ca sint noi sau mai vechi, trebuie formatati înaintea utilizării. Cred ca numai de la Farnell am cumparat si folosit la job cu mult peste 5000 de electrolitici, plus alte mii de prin alte parti, si daca as fi formatat toti electroliticii ce mi-au trecut prin mana si au ajuns pe placi, cred ca as fi ajuns la balamuc cu sindromul "formator de electrolitici"... Niciunul nu s-a defectat datorita neformatarii. 1 hour ago, Spitfire said: Aia din urma(am si eu cativa in stoc) sunt fabricati de Roederstein, si par apreciati de audiofili, la preturi aberante, adica: https://www.aliexpress.com/item/20pcs-The-new-ROE-EKU-series-22uF-16V-Antique-Print-bakelite-shell-aluminum-electrolytic-capacitors-free/32673399948.html Capacitate si ESR bun, dar Vloss enorm(~15%).Normal pentru un electrolitic de ~40 de ani. Seriile de electrolitici EK si EKU de la ROE in capsule din bachelita erau foarte buni la vremea lor, insa azi sunt excelenti in scule audio de tip Reference si Signature deoarece schimba saundsteigiu', separa instrumentele si mai ales datorita lor se aud in inregistrari instrumente noi, nemaiauzite cu alti condensatori. Asta mai ales daca sunt din aia rodati bine, adica scosi din aparatura mai veche la care s-au rodat bine nu numai condensatorul, dar si terminalele lor si mai ales carcasele lor din bachelita s-au rodat crapand si lasand sa iasa la lumina electrolitul spre a se putea manifesta h'artistic pe deplin: Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 23, 2019 Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 (editat) h'artistic spuneti...! Editat Ianuarie 23, 2019 de flomar60 Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 23, 2019 Partajează Postat Ianuarie 23, 2019 Se pot reîncapsula în lemn din tufa aia sfânta si etansat cu ceara de matci virgine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 24, 2019 Partajează Postat Ianuarie 24, 2019 E deja fumata si aia cu lemnul din tufa sfanta!: https://www.dhtrob.com/keesolaf/elco_en.php https://www.dhtrob.com/impressies/elna_inhout_en.php ... si bineintles cu rezultate h'artistice: Well, this is something different!! Presentation of voices is way better, almost real, more transparent highs and there's more low-end response Link spre comentariu
ex.escu Postat Ianuarie 24, 2019 Partajează Postat Ianuarie 24, 2019 Condensatori care pot deveni periculosi, cu trecerea timpului, sunt cei produsi de Rifa, folositi (si) la suntarea contactelor intrerupatoarelor aparatelor de larg consum; in urma cu mai multi ani un astfel de condensator care sunta intrerupatorul de retea din primarul unui transformator din blocul de alimentare al unui tv Brandt (37cm) s-a transformat in generator de fum (toxic), tv-ul fiind oprit. Marcajul e 0,047uf/250v~MP, f0=7mhz, PME271M547,carcasa e din plastic semitransparent,crapat.Foto reala e un pic cam mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 24, 2019 Partajează Postat Ianuarie 24, 2019 La 23.01.2019 la 8:21, Spitfire a spus: Condensatorii cu tantali fabricati in fostele intreprinderi din CAER, cele de tip bombonica colorata(in special cei de culoare albastra) erau foarte nefiabili, uniii bubuiau aparent fara motiv la prima montare. Motivul: un ESR foarte mare, ajungand adesea pana la 15 ohmi. Condensatorii cu tantal actuali, cei galbui SMD au intodeauna ESR=0 ohmi, ceea ce e super, si un Vloss nedetectabil, pe deasupra. Depinde foarte mult si regimul in care sunt folositi: de ex. utilizati la un astabil cu doua LED-uri("licurici") cei cu aluminiu nu rezistau mai mult de doi ani, functionare non-stop, pe cand cei cu tantal, chiar si "bombonele verzi"(probabil romanesti sau poloneze) rezistau multi ani. Pe bombonelele respective nici nu se imprima producatorul, probabil ca sa nu se faca de ras... Ce am observat, ca daca se depasea cu foarte putin tensiunea inscrisa pe ei sau erau polarizati invers se scurtcircuitau si gata...o singura data daca se intampla asta erau terminatiActionau ca un fel de diode de protectie la supratensiune(asemanator cu o dioda tvs),dar in rest nu am avut probleme cu ei! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum