gsabac Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Ati explicat si aratat perfect fenomenul, dar sunt sigur ca este un topic corect si calculele mele pot duce si la amintiri placute celor care le-au cunoscut, nu numai unui user care cere ajutor. @gsabac 3 Link spre comentariu
Vizitator sea Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 Multumesc mult de explicatiile oferte insa tot nu reusesc sa calculez ce capacitatea va avea condesatorul. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 Sunt intrebari la care nu ai raspuns. Una dintre ele: On 1/2/2019 at 2:31 AM, Thunderer2018 said: Intrebarea pentru OP: @sea, cat timp trebuie sa stea LED-ul aprins odata comutat pe condensator? Link spre comentariu
Vizitator sea Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 5 secunde Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 (editat) Ești elev/student la ceva de profil electrotehnică/electronică ? Fiindcă e greu de crezut că un zugrav sau croitor ar pune întrebări de genul ăsta.... Presupun că ai aruncat o privire pe articolul recomandat.Trebuie să înlocuiești cu valorile pe care le ai (tensiune, rezistență, curent,timp) într-o formulă..... Editat Ianuarie 3, 2019 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 Pe cat faceti pariu ca este un mistocar care va dispare in curand cu postarile sau va veni cu unele asemanatoare? Pune intre 1mF si 10mF si alege forma curentului care iti place. Dar de fapt nu ai spus nimic de genul "nu lucrez cu TINA/ nu inteleg reprezentarile cu TINA". Ce vrei mai clar ca forma curentului prin LED? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 Cred că nu a înțeles de fapt schema din simulator, fiindcă nu e exact cum e cea pusă de el..... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 (editat) Ei na, nu putea sa intrebe ce e cu schema din simulator. Simulatoarele nu au exact componentele cu care lucram noi sau sunt mai greu de manevrat (stai sa cauti, e ceva de munca...). Asa ca lucrezi cu ce ai la indemana, am incarcat rapid prin dioda de la un generator si apoi in locul comutatorului lui de descarcare este un MOS. Deci am tot 2 etape: cand incarc condul prin dioda blochez MOS-ul cu un bipolar si apoi urmaresc doar descarcarea. Si am pus si tensiunea pe condensator la descarcare si curentul prin LED. Avem copii de 10 ani campioni la programare, dupa 16 ani trebuie sa intelegi a schema cu 6 componente daca tot intri pe un forum. EDIT:: am gasit releul, difera forma? Editat Ianuarie 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Am sa finalizez ce am inceput pentru calculul condensatorului care se descarca pe un LED prin intermediul unei rezistente si deoarece editorul forumului nu poate reda ecuatii editate in Word, am facut o poza. Calculele sunt calcule si sunt bune pentru scoala, pentru interactiuni de socializare pe forum, pentru aducere aminte, etc. Bineinteles ca LED-ul lumineaza si la curenti mai mici de 5mA, pe intuneric poate la sute de uA de aceea valoarea condensatorului este interpretabila dupa senzatia vizuala la diverse tipuri de diode electroluminiscente si poate fi de la 1mF la zeci de mF asa cum s-a mai aratat in postari anterioare. @gsabac 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 Oricum, descarcarea fiind exponentiala a raspunde la intrebarea "cat timp dureaza" este cam dificil. Ce intensitate este de interes? Folosesti montajul intro aplicatie si ai un detector de prag de iluminare. Asa ca simularea da raspunsuri mai complete. Eu am luat la intamplare 400uF dar se vede ca descarcarea exponentiala dureaza vreo 600mS iar cea prin curent constant o suta si ceva. Intro aplicatie de semnalizare poate doresti intensitate constanta, deci folosesti gen de curent. Daca este pt distractia unui copil de a privi la un LED merge si descarcarea exp. Link spre comentariu
puriu Postat Ianuarie 4, 2019 Partajează Postat Ianuarie 4, 2019 La intrebarea "de ce condesator am nevoie pentru a alimenta LED-ul" raspunsul este: de nici un condensator. La intrebarea "In cat timp se incarca condensatorul cu sarcina" raspunsul este: infinit. La intrebarea "in cat timp consuma LED-ul curentul din condensator" raspunsul este: infinit. Asta ca sa fim rigurosi. La circuitul RC se defineste o constanta de timp T = RC. Acesta este timpul in care, la descarcare, tensiunea pe condensator si curentul prin rezistenta scad de e ori (e = 2,71...). Idem la incarcarea de la zero pana cand curentul scade de e ori. Link spre comentariu
gsabac Postat Ianuarie 5, 2019 Partajează Postat Ianuarie 5, 2019 (editat) Topicul mi-a adus aminte cu placere de o baliza, cu bec cu filament de 21W, pe care am facut-o in tinerete, pentru locuri greu accesibile, aflate la mare distanta de sursa de energie electrica. Solutia initiala cu acumulator de 12V care se mentinea incarcat prin linia de alimentare (1-10Km) nu a fost viabila la vremea respectiva pentru pret, dimensiuni, fiabilitate, importuri sau temperaturi reduse de pina la -25 de grade, de aceea s-a adaptat varianta cu acumularea energiei in condensator si cit mai multe componente din tara. Schema realizeaza incarcarea condensatorilor in circa 20 de secunde, care apoi se descarca pe un bec cu filament de 12V/12W timp de 1 secunda. @gsabac Editat Ianuarie 5, 2019 de gsabac 3 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum