Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul încărcării/descărcării condensatorului

Vizitator sea

Postări Recomandate

Salutare,

Cum pot calcula de ce condesator am nevoie pentru a alimenta LED-ul din schema atasata.

In cat timp se incarca condensatorul cu sarcina si in cat timp consuma LED-ul curentul din condensator?

LED - 3.2V; 20mA

Sursa: 9V

Multumesc!

s1.png

Link spre comentariu
Vizitator sea

Nu este o situatie practica, intrebarea a venit in urma documentarii mele cu privire la condensator.

In toate tutorialele urmarite, articoleleor citite online nu am gasit raspuns la intrebarea mea, drept urmare m-am gandit sa intreb.

In speranta ca isi va gasi cineva putin timp sa ma ajute ii multumesc!

Link spre comentariu

Nu prea ai ce testa la schema asta.

LED-ul se deschide la 3.2 V si e alimentat de la 9 V printr-o rezistenta de 175ohm deci curentul va fi cca 33mA, pe pozitia comutatorului spre dreapta.

Sa presupunem condensatorul descarcat.

Cand treci comutatorul pe stanga(condensatorul inseriat in circut) incepe incarcarea acestuia cu un curent initial de 33mA descrescator spre 0.

Cand tensiunea pe condensator atinge 9-3.2V, LED-ul se blocheaza.

Si gata,  povestea se termina pentu ca singura descarcare posibila e prin rezistenta  interna a condensatorului.

Timpul de incarcare este t=rxC,

LED-ul, in functie de calitatea sa va lumina pana cand prin el trece un curent suficient, de cativa mA.

Ce ar trebui oare calculat?

Link spre comentariu
Vizitator sea

@yo7lhe multumesc ca m-ai ajutat sa-mi dau seama ca am facut schema gresit, revin cu noua schema.

Intrerupatorul comuta intre 2-1 si 2-3.

Pentru exercitiu practic:

Cand intrerupatorul este comutat pe 2-1 incarc condesatorul

Cand intrerupatorul este comutat pe 2-3 vreau sa alimentez LED-ul din condensator.

Nu stium cum sa calculez de ce condesator am nevoie, in cat timp se incarca si in cat timp se descarca.

Multumesc!

s2.png

Link spre comentariu

Daca e vorba de un condensator electrolitic, putin va fi de ajutor vreo formula, trebuie cunoscut factorul de pierderi Vloss al acelui condensator. apoi tineti seama ca LED-ul acela albastru/alb se deschide abia pe la ~3V, sub aceasta valoare e practic inactiv, indiferent ce sarcina ar avea condensatorul stocata, daca nu are o t.e.m. de minim 3V la borne, degeaba...

Apoi, nu uitati ca 20mA  reprezinta valoarea maxima absoluta a curentului prin jonctiunea LED-ului, daca e un LED in capsula de acrilat de 5 mm diametru, n-o sa reziste mult incercand sa disipe aia 60mW doar prin terminalele lui...si alea confectionate din fier!

Daca e vreo problemă pentru şcoală, spuneţi-i profului să se lase de goange din astea, fiindcă nu vă ajută cu nimic în practică, astfel de problemişoare sugubeţe!

Link spre comentariu

Probabil ca ai trecut prin scoala. Da-mi un exemplu de profesor care avea idee de detalii practice reale, precum disiparea puterii unui LED prin terminale. 

Eu nu am avut norocul asta.

Intrebarea pentru OP: @sea, cat timp trebuie sa stea LED-ul aprins odata comutat pe condensator? Ai sa descoperi ca nu-i tot una sa fie de 1uF sau de 470uF.

Link spre comentariu

Autorul ar trebui sa stie ca orice sursa, baterie sau redresor are o rezistenta interna care contribuie alaturi de tensiunea electrica la incarcarea condensatorului,

dupa schema din poza.

image.png.2eabb33fb552fd415d2aa2096127825e.png

Daca condensatorul este descarcat, la inchiderea comutatorului in pozitia 1-2 curentul electric va circula prin circuitul format din sursa, Ri si condensator.

In momentul initial curentul are o valoare maxima Imax=Vsursa/Ri, de exemplu: Imax=9/10= 0,9A. In continuare pe masura ce condensatorul se incarca

tensiunea pe el creste si curentul se micsoreaza treptat si tinde spre zero. Se poate considera condensatorul incarcat de exemplu la 90% din tensiune

sau la 99% dupa cum se doreste, timp notat Ti. Acesta se calculeaza matematic din relatia: 1−(Uc/U) = e−t/ (Ri∙C),e la puterea, care se logaritmeaza si rezulta timpul

Ln(e−t/ (Ri∙C)=Ln(1−(Uc/U)), deci −t/ (Ri∙C)=Ln(1−(Uc/U)) si in final t=-(Ri∙C)xLn(1−(Uc/U)).

Exemplu: U=9V, Ri=10 ohmi, C= 100uF=0,0001F si aleg Uc=90% din U: t=-(10x0,0001)xLn(1-8,1/9)=-0,001xLn(0,1)=-0,001x(-2,302)=2,302mS

Daca va intereseaza si ati inteles, vedeti si link-ul lui @validae, se poate trece mai departe la descarcarea condensatorului pentru ca dioda LED sa lumineze.

@gsabac

Link spre comentariu

Tot ce ati scris dvs este simulat de mine, in plus am dat si reprezentarea curentului pt o mai buna intelegere.

Acestea sunt subiecte "nada" pt pensionari ca sa existe activitate.

Daca era interesat recunostea ca simularea mea a cam spus totul iar daca chiar este incepator si nu intelegea ceva revenea cu niste intrebari.

EDIT: incarcare cond TINA:

incarcare-cond.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări