gelu_b Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 Am intrat in posesia unui aparat de masura DU-20 produs de Metra (ex-Cehoslovacia); pt. partea de masurare rezistente aparatul are nevoie de doua baterii de 1,5V mai ciudate (nu intra in locasul lor baterii AAA, AA sau alte modele uzuale). Are cineva idee ce fel de baterii se foloseau si daca as putea gasi asa ceva in zilele noastre? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 (editat) Exista (pe timpuri) o monobloc de 3 volti compusa din doua elemente ceva mai groase decit R6 . Probabil ca din aceea utiliza.Dar poti utiliza si o baterie pentru PC de 3 v. https://elektrotanya.com/dual_metra_du-20_v-ohm-a_meter_sch.pdf/download.html Editat Decembrie 29, 2018 de Nostalgic Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 La noi erau cunoscute sub numele de baterii ,,Pionier,, și aveau 3V, fiind compuse din doi elemenți de mărimea acumulatorilor de 1,2V de la bormașini Link spre comentariu
elctropan Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 Bateriile sunt R10, dar puteţi folosi 2R10 tip Camelion(luaţi o baterie si o tăiaţi în 2 - are 2 baterii de 1,5 V în acelaşi tub) - se găsesc uşor.... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 pentru domeniul 2 ohmi-10k se alimenteaza cu 1,5v 2k ---10 mohmi 3volti 0,2Mohmi-1000Mohmi 280-300 volti cc Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 2k-10miliohm sau 10Megaohm? "m" mic înseamnă "mili" iar M mare "mega" în prescurtarile uzuale. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 (editat) vedeti aici https://www.okazii.ro/multimetru-metra-du20-aparat-de-masura-vechi-ebonita-cehoslovacia-impecabil-a177665146 dati clik pe DU20 si apoi aveti mai multe poze Editat Decembrie 29, 2018 de Nostalgic Link spre comentariu
gelu_b Postat Decembrie 29, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2018 Multumesc pentru sugestii. Link spre comentariu
elctropan Postat Decembrie 29, 2018 Partajează Postat Decembrie 29, 2018 Uite cele două elemente de 1,5 V rezultate prin tăierea pe jumătate a bateriei 2R10. Atenţie la conectarea lamelei de "minus" la minusul bateriei - e necesară o decupătură laterală a tubului izolant de protecţie exterioară. Link spre comentariu
gelu_b Postat Decembrie 30, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2018 9 hours ago, elctropan said: Uite cele două elemente de 1,5 V rezultate prin tăierea pe jumătate a bateriei 2R10. Atenţie la conectarea lamelei de "minus" la minusul bateriei - e necesară o decupătură laterală a tubului izolant de protecţie exterioară. Mai explicit nu se putea exemplifica ceea ce trebuie facut, multumesc mult. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2018 Partajează Postat Decembrie 30, 2018 Cred că se pot folosi și doi elemenți de acumulatori de 1,2V recuperați din bormașini cu acumulator.Ar avea avantajul că au capacitate mare, deși tensiunea e mai mică decât a unei baterii de 1,5V și odată încărcați bine nu ar trebui să umbli des la ei... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 30, 2018 Partajează Postat Decembrie 30, 2018 Acum 17 minute, validae a spus: Cred că se pot folosi și doi elemenți de acumulatori de 1,2V recuperați din bormașini cu acumulator.Ar avea avantajul că au capacitate mare, deși tensiunea e mai mică decât a unei baterii de 1,5V și odată încărcați bine nu ar trebui să umbli des la ei... si posibilitatea de a aduce ohmetrul la zero cred ca nu mai e posibila. Link spre comentariu
puriu Postat Decembrie 30, 2018 Partajează Postat Decembrie 30, 2018 DU-20 este un aparat de laborator clasa 1% foarte sensibil, dar si foarte sensibil la lovituri. Instrumentul aparatului este greu de reparat, nici nu mai are cine s-o faca. Cadrul are doua bobine, una cuplata prin fire de torsiune si una prin doua spirale. Sensibilitatea reala a instrumentului este de 8 uA pe toata scala. Este suntat cu rezistente de amortizare a oscilatiilor si ajunge la 20 uA. Butonul alb de sub scala anclanseaza releul sigurantei automate. Fara bateria de 3 V siguranta automata nu functioneaza. In cel mai bun caz se sparge acul din sticla si trebuie facut altul. Nasol! Chiar daca nu se masoara rezistente, sursa de 3 V trebuie sa existe tot timpul. Initial se cumpara o baterie de 3 V pentru lanterne "Pionier" si se rupea in doua. Elementele aveau acelasi diametru ca si cele din bateria de lanterna 3-R12, dar erau mai scurte. Cand au disparut bateriile "Pionier" eu scurtam (cu grija) doua elemente R12 si incapeau. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2018 Partajează Postat Decembrie 30, 2018 (editat) Dacă e așa de sensibil la tensiunea de alimentare, cred că ar fi mai util să se folosească o singură baterie cu Litiu de 3V Ar încăpea într-un singur compartiment și nu ar avea riscul de scurgeri de electrolit, ca bateriile ordinare cu Zinc.... https://www.e-acumulatori.ro/baterii-zinc/baterie-lithium-varta-cr123a.html Editat Decembrie 30, 2018 de validae Link spre comentariu
gelu_b Postat Decembrie 30, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2018 Am sa incerc sa folosesc cei doi elementi ai bateriei 2R10 (deocamdata nu am gasit-o / la magazinele pe care le-am gasit deschise astazi pe langa mine). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum