Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie pom comunista

dacos

Postări Recomandate

• 4 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacos

8

• gica70

3

• PINTI

2

• morocanosul

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Mure de Padure
La 29.12.2018 la 10:55, doru3160 a spus:

Erau de 24V/3W si pt protectie le mai bagam cate un bec, doua, in plus, cu aceleasi caracteristici, doar forma era obisnuita. Au mers si pe starter, si pe comanda electronica. Becurile decolorate au fost galbene.Sunt vopsite din fabrica, nu e sticla colorata. Acum sunt doar amintire.

SANY7096,.jpg

Faine becuri!

Dacă cumva nu le mai folosiți și v-ați putea despărți de ele, eu sunt f interesat de ele... Personal colecționez instalații de pom de iarna de dinainte de  '89 și aceste beculete îmi lipsesc (de fapt am doar 4 buc) de la o instalație ELBA. 

Am estimat a se fi fabricat 25 modele diferite de instalații românești, iar eu am deja 17... Îmi propun și o expoziție la în momentdat pentru nostalgici și pentru cei ce ar fi curioși ce insemna frumosul, culoarea și farmecul într-o lume apusa deja. 

Așadar, ma puteți contacta pe FB mure de padure sau EMAIL [email protected]

Multumesc frumos, 

anticipat 

La 31.12.2018 la 10:08, morocanosul a spus:

Ai dreptate,ale mele erau fie cu ''cap'' rotund,fie cu ''cap''alungit''...1-1,5 cm, dar asa ceva chiar n-am vazut!:nas:

La 31.12.2018 la 10:08, morocanosul a spus:

Ai dreptate,ale mele erau fie cu ''cap'' rotund,fie cu ''cap''alungit''...1-1,5 cm, dar asa ceva chiar n-am vazut!:nas:

La 29.12.2018 la 16:20, doru3160 a spus:

Le stiu de cand eram copil. M-am trezit cu ele in casa. Nu stiu ce tara de provenienta au. Duliile erau obisnuite, cu sarme perechi, de diferite dimensiuni, si inserierea se facea la tulpina.Le instalam  spre capatul crengutei, si sarma venea rotita pe ramura pana la tulpina. Nu cred ca erau dulii venite la set cu becurile. Din pacate nu mai am pe cine sa intreb de provenienta. Totusi inclin sa cred ca erau facute la noi, doar ca sunt foarte vechi, de prin anii 50, eu le-am folosit pana prin anii 80 cand au inceput sa apara alte modele gata cablate, doar sa le insiri in pom. Sistemul asta era anapoda, pt ca daca un contact la o dulie nu era cum trebuie, nu se mai aprindea nici unul. Si era o aventura sa-l gasesti cu becurile in pom. Dar a mers asa in fiecare an cat l-am folosit, nu m-a prea necajit.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 10 luni mai târziu...
La 27.12.2018 la 21:12, PINTI a spus:

Da, cred ca am eu asa ceva...clopotei si felinare. Ce se vede in poze este de productie URSS.

Dar nu stiu daca mai este de actualitate...Craciunul a trecut...Anul Nou bate la usa ....Sau poate ceva nostalgie....

Caut si va spun.

Stima.

Mai aveti felinarele, din intamplare? Caut de foarte multa vreme...Stima.

Link spre comentariu

Buna seara,

Am o instalatie functionala cu 10 felinare de 8cm inaltime:
20201106-175541.jpg20201106-175548.jpg

Daca le doreste cineva, astept oferta in PM, pot sa trimit mai multe poze acolo.

Editat de Eve
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

După o perioadă considerabilă în care m-am ocupat de subiect doar la începutul lunilor decembrie - când doar timp pentru așa ceva nu mai este:rade: -, am reușit să încropesc două instalații așa cum mi-am dorit. 

1) bazată pe 555 și CD4026/4033 - schema este pe prima pagină. 

Am folosit un cablu pentru sisteme de alarmă 4x0,22. Am vrut să am trei grupuri care clipesc distinct (să nu aibă tot șirul același pattern). Pe montajul de test am probat ce ieșiri îmi oferă un joc de lumini care îmi convine. Frecvența de clipire am ajustat-o din potențiometrii multitură. Clipitul se oprește dacă scot condensatorul de 1uF din circuit. 

Tranzistori puteam să folosesc BC337, dar configurația pinilor de la BD135 m-a ajutat mai mult la dispunerea traseelor. 

Montajul este alimentat la 9V dintr-o sursă în comutație care a costat un dolar :reytre. Am 18 leduri alimentate fiecare la aproximativ 10mA (la curentul nominal de 20mA erau extrem de stridente). Culori: portocaliu, galben și roșu.

Instalațiile originale aveau corpul felinarelor și geamurile în culori diferite. Le-am vopsit argintiu cu spray crom, iar geamurile felinarelor piramidale le-am confecționat la imprimanta 3D (este un model foarte rar). 

IMG-20211214-WA0007.jpg

IMG-20211214-WA0010.jpg

IMG-20211214-WA0009.jpg

4666364-t4-enh.jpg

IMG-20211123-192512.jpg

IMG-20211205-104642.jpg

IMG-20211214-132745.jpg

În realitate efectul este mai plăcut decât pe filmare. 

https://youtu.be/s9hVqTvd8Vo

2) cu CD4060 - schema de la care m-am inspirat este aceasta:

Flasher4060.png

Am vrut să folosesc o instalație cu becuri serie, așadar am alimentat montajul printr-un condensator de 330nF/310Vca, stabilizare la 10v cu o Dz. Montajul este într-o cutie de plastic, nu există risc de curentare. Similar montajului precedent, am ales o ieșire al cărei pattern mi-a plăcut și cu ea am comandat un tiristor (C106D). Tot experimentând, am ales un licărit de stea îndepărtată: clipit des, apoi tot mai rar până lumina se stabilizează. Clipitul încetează dacă C1 este scos din circuit.

Instalația este sovietică (am făcut din două una), cu becuri de 13,5v. Am înseriat 20 de becuri pentru a le prelungi viața. 

vintage-electric-light-garland-1-99f3c48

IMG-20211124-103602.jpg

4666364-t4-enh.jpg

IMG-20211214-135210.jpg

Pe filmare nu se observă aproape deloc efectul, care este foarte plăcut. 

https://youtu.be/niebCz1nAzE

https://youtu.be/JIWwf2dv0ks

Link spre comentariu
  • Marian a închis acest subiect
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări