Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator filtru retea iprs

Postări Recomandate

Salutare, prin cateva fieratanii ramase de pe vremea impuscatului mi s-au umflat condensatorii pusi drept filtru de retea de-a lungul vremii si au fost deconectati dar m-am gandit ca totusi ar trebui sa ii inlocuiesc la un moment dat.

Modelul cam asta ar fi:

cond.jpg

Si intrebarea mea este cu ce anume i-as putea inlocui avand in vedere ca sunt prinsi de sasiu pe langa mufa de alimentare, unii chiar inghesuiti as zice.

Am consultat magazinele online de profil si nu au asa ceva cu carcasa metalica, voi ati vazut pe undeva? Ori nu se mai produc deoarece nu respecta vreun standard de electrosecuritate mai actual?

Iata ce am gasit dar implica alte sarme trase si nu stiu cum sa ii prind:

-de la Kemet PZB300MC13R30

-de la Miflex IA12NU410M254M

La mouser am vazut ca sunt incadrati la safety capacitors.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

3

• Mitica M.

3

• validae

1

• mac01

1

Top autori în acest subiect

Asa, și care-i problema? 

Acum sint numiți condesatori X și Y. 

Condesatorul din poza se poate înlocui cu un condesator de 0.1uF categorie X și doi condesatori de 2.2nF categorie Y. 

Dacă vrei fiabilitate mai mare iei din categoriile X2 și Y2 pt ca rezista la tensiuni mai mari. 

Link spre comentariu

@sesebe am expus problema si anume ca nu gasesc un astfel de exemplar cu 2 terminale si cilindru de tabla fabricat prin zilele noastre. Am gasit doar de plastic avand 3 terminale (patratos), pe vremuri nu erau plantati pe cablaj ca in sursele atx sau stiu si eu unde prin aparatele moderne. Erau prinsi de sasiu cu o clema metalica in imediata apropiere a conectorului de alimentare si a sigurantei fuzibile.

Asa ma pricep si eu sa iau 3 condensatori din polipropilena dar sa ii las agatati cu fire sau infasurati in banda izolatoare prin aparatele respective nu e mare lucru insa mi se pare cam deplasat. Nici valoarea nominala nu era o problema, poza pusa e doar ca referinta sa stie cititorul despre ce vorbesc. Ma gandisem de asemenea sa pun 3 condensatori pe un breadboard dar trebuie prins in suruburi si el si asta inseamna de multe ori dezasamblarea aparatului cu pricina fiindca nu toate erau gandite sa fie service-ate usor.

Link spre comentariu

Aia erau condesatori pe hirtie uleiata și pe lingă ca nu prea se mai fabrica au și preturi mari și fiabilitate scăzută. 

Ia și combina 3 condesatori potriviți (sa fie obligatoriu de categorie X și respectiv Y) izolind pinii cu varnis termoretractil și apoi cu un varnis mare peste tot ansamblul sau banda izoler dacă nu ai varnis asa de mare și montează tot ansamblul în locul celui original. Condesatorii actuali pe poliester sint semnificativ mai mici volumetric și nu o sa fie probleme de spațiu. Sper ca știi cum să-i conectezi. 

Ai putea folosi și plastic cum sugera un coleg mai sus dar doar dacă zona nu se încălzește pt ca altfel..... 

Ps: ai putea desface condesatorul obiginal și monta tot ansamblul în interiorul lui. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cele de aici sigur intra in carcasa respectiva si il inlocuiesc pe cel mare: https://www.tme.eu/ro/katalog/condensator-din-polipropilena-x2-y2_112352/#id_category=112352&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C115%2C118%2C10%2C31%2C39%2C45%2C42%2C2650%2C32&used_params=42%3A483104%2C483103%2C484773%2C484776%3B118%3A24912%3B

Iar cele mai mici nu repreyinta o problema.

Dar, in fine, cine te obliga sa faci astfel de manevre? Dca ai sa te incapatinezi sa gasesti condesatorul original, pina la urm ai sa-l gasesti dar va fi in ceeasi stare ca si cel pe care vrei sa-l inlocuiesti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări