Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce parere aveti despre VEGANI ?


Postări Recomandate

Daca are cineva o reteta de facut branza normala fara substante nedorite, cum se face in ziua de azi, sint interesat. Dar daca nu are acelasi gust bun, si miroase a oaie, capra sau alte cacaturi atunci nu va mai deranjati degeaba. Da, am trait si eu vremurile ala cand inchega mamaia branza cu chestii naturale, dar nu prea mai face nimeni asa acum.

Link spre comentariu

Reteta este aceeasi de secole ....doar cheag natural nu mai fa ce nimeni.Pt branza de oaie cel mai bun cheag....tot de oaie ar trebui sa fie.Cheagul chimic de pre la dugheana,face branza ca si cauciucul,chiar daca este din lapte natural.Ciobani adevarati nu prea mai gasesti,majoritatea tin oi doar pt subventie,adica le tin doar sa supravietuiasca saracile oi,sa dea la numar fara erori....degeaba au branzariile cu gresie,faianta ,inox cum le cere EU,daca oile deabia se tin pe picioare....ce sa mai zici de branza.Eu pt uzul meu particular cumpar lapte (impreuna cu nasu-meu care este expert la facut branza cu cheag natural)de la cineva cunoscut cu care am copilarit si are cam 1000 de oi,apoi il duc la nasu' si el se descurca.Si inca ceva....conteaza foarte mult ....sarea.Daca sarea nu este naturala....arunci branza ....toata.

Link spre comentariu

Intrebarea ta ,Guseppe, mi-a trezit curiozitatea!...asa ca am intrebat-o pe maica-mea despre cheagul natural...

Cheagul natural se gaseste la mielul tanar,este o parte a stomacului acestuia...spune mama ca este o excrescenta a stomacului de la miel care este plina cu un fel de bilute asemanatoare cu fragutele care rezulta de la taierea porcului...acestea cu ceva lapte si sare se fac o pasta si se pun la pastrat aprox 2 saptamani....si acesta este cheagul natural...

...despre sare cred ca este vorba de sarea extrasa din salina nu cea procesata/iodata din comert...daca ati vizitat vreodata o stana adevarata , acolo se gasesc grunji/bulgari mari de sare vinetie pe care oile le ling....

Link spre comentariu

bai giusepe, a ce vrei sa miroasa branza de oaie adevarata? zi-mi si-ti trimit reteta. Ai mancat vreodata branza de burduf adevarata cu mamaliga fierbinte ? A ce mirosea aia ?

Nu cred ca ai apucat, ca nu se mai facea dinainte sa te nasti. 

Am avut pofta de branza de burduf acu ceva vreme, am luat de la magazinul romanesc, traditional, am pus-o la gunoi, am luat din kaufland acu vreo 3 ani, tot la gunoi a ajuns.

 

Link spre comentariu

Mama mea ca si bunica,lasau laptele de la vaca la prins intr-o oala acoperita,pana se facea lapte acru il smantanea,si apoi il punea la foc dar nu il fierbeau il incalzeau pana incepea sa se ""lege"",cu cat lasai temperatura sa creasca cu atat iesea branza mai uscata.Orice lapte are fermentii lui naturali in compozitie si nu are nevoie de cheag dar din dorinta de a face cat mai repede laptele branza se trece peste etapa de a lasa laptele la prins.Mama mama si ce branza si smantana buna facea mama.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, valivoi a spus:

Mama mea ca si bunica,lasau laptele de la vaca la prins intr-o oala acoperita,pana se facea lapte acru il smantanea,si apoi il punea la foc dar nu il fierbeau il incalzeau pana incepea sa se ""lege"",cu cat lasai temperatura sa creasca cu atat iesea branza mai uscata.Orice lapte are fermentii lui naturali in compozitie si nu are nevoie de cheag dar din dorinta de a face cat mai repede laptele branza se trece peste etapa de a lasa laptele la prins.Mama mama si ce branza si smantana buna facea mama.

Mi-am adus aminte de un facut natural cu paine in test :tryre

Link spre comentariu

Chiagul se extrage din intestinul de oaie, vaca sau capra. Mai mult nu stiu. Brinza miroase la fel ca laptele din care o obti: vaca, oaie, capra, bivolita. Valivoi, aia e brinza de vaci, ce nu are nici o legatura cu telemeaua. E brinza dulce, topfăn, cum i se zice pe aici, fermentata, fara chiag si nu se prea tine, fiind o brinza proaspata. Nu se sareaza. Telemeaua, se face din lapte la care se adauga cheag. Multi ciobani sau vacari, chiar mai multi decit credeti, folosec chiag natural. Chimicale folosesc doar fabricile de "brinza", ca aia numai brinza nu e! Putini stiu sa faca brinza buna. Am mincat, prin zona, Caransebes, defapt am incercat sa maninc, brinza telemea. Arata ca un sapun si era sarata potroaca. Eu ma duc in piata si cumpar o brinza excelenta, mai grasa, de oaie, sau mai slaba, de vaca. Are un gust de neconfundat, ce nu se aseamana deloc cu  varul cu nume de brinza, din comert. Nu am mai mincat brinza din comert de prin 91, cind am plecat din Bucuresti. Telemeaua e cumpara mai proaspata, adica mai putin sarata, sau mai veche, mai maturata, adica mai sarata. Brinza de burduf adevarata, se face din lapte de dupa intarcat mieii, laptele fiind mai gras. Se tine la maturat toata vara, in grinda, in burduf, ea apare pe piata dupa Sfinta Marie, cind incep sa coboare oierii de la munte. Orice gasiti prin magazine, e o porcarie cu numele de "brinza de burduf"! In putine zone sa face brinza de vaci/oi, telemea sau brinza de burduf buna. Si vorbesc aici de rasinari, poienari, daieni (mama, ce covasit fac astia!!!!!!), brasoveni, referindu-ma la Ardeal, in rest nu stiu, or mai fi.

 

Link spre comentariu

Nustiu ce branza mancati voi de faceti atatea mofturi, dar eu mananc branza simpla (nu telemea, nu dulce, nu de burduf, nu de nimic, doar branza simpla) facuta cu cheag chimic, de noi sau de vecinii nostri tarani si este super buna. Nu mananc niciodata branza cumparata de la magazin. Poate d-aia.

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări