Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Oscilator stabil VFO sau VCO

Yo4You

Postări Recomandate

OFFTOPIC: Dudikoff iti admir felul de a realiza circuitele in aer :smt003 ONTOPIC: acei condensatori cu folie sau cum se cheama nu au toleranta 20% cumva (am si eu cativa recuperati dintr-un tv si au 20%) si nu ar putea influenta in mod negativ circuitul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

11

• Yo4You

10

• Eugenn

4

• yo9hrb

3

Top autori în acest subiect

Cred ca te referi la cei stiroflex. Nu conteaza ce toleranta au, nu influenteaza stabilitatea.Circuitul meu e facut doar de test. Cind il voi trece pe "curat" o sa ma straduiesc sa fac rost de niste condensatori SMD NP0, ca doar n-o sa pun "butelii" d-alea stiroflex ... :crazy:Am reusit sa-l stabilizez la +/- 10Hz :supz:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

ONTOPIC: acei condensatori cu folie sau cum se cheama nu au toleranta 20% cumva (am si eu cativa recuperati dintr-un tv si au 20%) si nu ar putea influenta in mod negativ circuitul?

Candensatorii stiroflex sunt sunt dintre cei mai stabili condensatori. Ce conteaza ca au toleranta 20% ? Doar ii masori cand ii plantezi in montaj si alegi valoarea care te intereseaza ( ai de unde alege, doar au 20% toleranta...).
Link spre comentariu

OK, ok, am inteles, nu trebuie sa sariti toti in capul meu :PAm crezut ca pentru asa un dispozitiv de precizie ar fi fost imperativa folosirea unor componente mai de calitate...cu toleranta foarte mica!Dudikoff, ai terminat "jucaria" ?

Link spre comentariu

Inca nu. Dar functia de baza a FLL-ului e testata si merge.M-am apucat sa fac un "schelete" de transceiver pentru acest FLL ca sa imi dau seama daca e bun asa cum e acum sau mai trebuie ceva schimbat.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Nustiu, dar eu intrebam altceva.Eu zic de parametri tranzistoarelor cu care se face VFO-ul. De ex. : frecventa, capacitate, zgomot ... cum trebuie sa fie ?

Link spre comentariu

In schema de mai jos e un oscilator Colpitts.

As vrea sa stiu daca toate acele condensatoare intra in circuitul oscilant, si care ar fi formula dupa care se calculeaza capacitatea echivalenta. :)

Posted Image

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mersi mult pentru raspunsuri. Sinteti niste radioamatori de treaba.Cind eram mic, bunicu imi spunea ca radioamatori se ajuta intre ei, si nu-l credeam .... dar iata ca asa e !

Link spre comentariu

Toate capacitatile au influenta asupra frecventei de oscilatie. Inclusiv capacitatea jonctiunilor siprin efect Miller capacitatea pe care o prezinta bufferul. Cat despre capacitatea echivalenta sperca stii legarea serie - paralel. Restul e doar analiza logica a topologiei.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Eu am realizat acest VCO si sunt multumit de cum merge. Prin comutarea bobinelor am mers pana la 60MHz; il folosesc, deocamdata, in calibrarea LC-urilor (un fel de grid-dip). Am folosit BF172 si BF256. Schema oscilator lambda:Un alt VFO pentru frecvente VHF experimentat cu bune rezultate este asta:

PP PLL .pdf

VCO 144.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări