Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa step-down

Postări Recomandate

Acumulatorii din UPS-uri se țin la 13,8V în mod continuu și rezistă ani de zile. Mai devreme susțineai că 14,3V e prea mult, OK, dar și 13,8V e prea mult acum ??? Cam la ce tensiune ar trebui ținuți ?  La 12V dacă-i ții, deabia compensezi autodescărcarea, cam care ar fi atunci tensiunea optimă, după părerea specialiștilor ?

Știu că un acumulator cu plumb se încarcă optim în mai multe etape, dar nu întotdeauna poți dota orice UPS sau regulator solar cu un controller care să facă o încărcare ,,perfectă,, (cel puțin nu destul de ieftin) fiindcă ea ar depinde de mai mulți factori, printre care și temperatura ambiantă, vechimea bateriei, etc...

De obicei producătorii afișează pe etichetă tensiunile și curenții optimi de încărcare în diverse condiții (float, cycle use) pentru acumulatorii speciali cum sunt cei de UPS sau Deep Cycle....cred că e mai bine să respectăm ce scrie acolo.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Au baietii astia pagini intregi scrise, adresa a fost data de N ori si noi tot brodam romaneste in jurul subiectului.

Once fully charged through saturation, the battery should not dwell at the topping voltage for more than 48 hours and must be reduced to the float voltage level. This is especially critical for sealed systems because they are less tolerant to overcharge than the flooded type. Charging beyond the specified limits turns redundant energy into heat and the battery begins to gas.

The recommended float voltage of most flooded lead acid batteries is 2.25V to 2.27V/cell. Large stationary batteries at 25°C (77°F) typically float at 2.25V/cell. Manufacturers recommend lowering the float charge when the ambient temperature rises above 29°C (85°F).

https://batteryuniversity.com/learn/article/charging_the_lead_acid_battery

Link spre comentariu
25 minutes ago, miticamy said:

noi tot brodam romaneste in jurul subiectului.

Asta pentru ca aproape fiecare situatie are particularitatile ei, si, desigur, fiecare intelegem usor diferit existenta anumitor plaje de valori.

13,8V este ok atat pentru incarcare cat si pentru mentinere, este un compromis de care probabil UPS-urile se folosesc ( n-am investigat ), este valoarea minim recomandata pentru incarcarea in tensiune constanta, si valoarea maxim recomandata pentru mentinere. Optimul este o utopie pentru ca este influentat de temperatura si particularitatile fiecarei celule.

Link spre comentariu

Dacă vrei ca acumulatorul să fie bine încărcat atunci când vrei să dispui de autonomia maximă a sistemului ,,off grid,, sunt convins că nu vor fi de ajuns cei 13,6-13,8V recomandați.Deci sistemul de încărcare ar trebui să fie unul destul de ,,deștept,, ca să aibă grijă să încarce suficient acumulatorul atunci când e descărcat (până la 14,5-14,9V), dar apoi să îl mențină la doar 13,6V când e ,,full charged,,......din păcate puține sisteme știu să facă asta, cele mai multe țin acumulatorul la o tensiune prestabilită, reglabilă sau nu de către beneficiar.Când nu dispui de sume mari de investit în sisteme performante, trebuie să mai faci și compromisuri...

Editat de validae
Link spre comentariu
2 hours ago, cristi_908 said:

... acumulatori opzs hoppecke 12 elementi de 2v 1200Ah inseriati ...

Tu vorbesti din alta pozitie. Frumosi acumulatorii, desigur vor rezista muuuult mai mult decat aia cu gel.

Cum asiguri ventilatia si cu ce incarcator le incarci? Din pura curiozitate te intreb. Am cumparat (la munca) multe sisteme similare. Durata de viata garantata peste 20 de ani (daca bine mentinute), dar mentinerea nu e ceva simplu.

Link spre comentariu

Din  cate am observat pe internet  sursa  foloseste integratul  XL4016  care conform foii de catalog  accepta maxim 40V  si rezista  (teoretic)  pana la 45 V.

http://www.xlsemi.com/datasheet/xl4016 datasheet.pdf

Au declarat  ceva mai mici  tensiunile maxime de intrare, respectiv de iesire din cauza radiatoarelor mici 

Se poate observa usor  lucrul acesta deoarece la sursele de 9A (montaj identic) declara tensiunile ca in foaia de catalog  (la 9 Amperi si 35V pe iesire = 315W,   la 12A si 28V pe iesire = 336 W). 

https://www.ebay.com/itm/XL4016-DC-CC-8A-9A-280W-Step-Down-Buck-Converter-7-40V-To-1-2-35V-Power-module-/321576507977

28V  este  o tensiune de incarcare considerata optima  pentru doi acumulatori Pb-acid inseriati.     De aceea nu au declarat o tensiune chiar mai mica,  desi au depasit puterea sursei de 9A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări