dany_cta Postat Decembrie 24, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2018 Se pare ca odata cu sarbatorile de iarna mai am cateva zile sa decid, nu gasesc componentele acum. Link spre comentariu
deneinvins Postat Decembrie 25, 2018 Partajează Postat Decembrie 25, 2018 Userul @validae are perfectă dreptate. Primul montaj l-am realizat și eu, în mai multe variante și toate au funcționat excelent. Condensatorul (încercat de mine) poate avea valori între 10 - 470uF, iar o baterie 6F22, de 9V poate ține mai mult de 30 zile. Cu jucăria de RF nu m-am jucat, dar cred că merită încercat. Și nu aș vedea vreun motiv pentru care să nu funcționeze. Ar mai trebui să vedeți reacția animalului în cîmpul de radiofrecvență. Dacă-l simte și cum reacționează. La țară, am un transceiver folosit intens pînă prin 2012 (Y08S**). Vecinul meu are un terariu cu vreo 7-8 broaște țestoase. Cînd emiteam cu mai mult de 50W (în US, 3-28Mhz), toate broaștele mergeau spre apă și stăteau scufundate. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 25, 2018 Partajează Postat Decembrie 25, 2018 Se ajunge sa i se recomande o baterie cu gel... o sa cocoase biata pisica. Schema cu 4011 va trebui testata cu emitatorul: la ce tensiune minima poate functiona emitatorul. Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 On 12/24/2018 at 5:42 AM, dany_cta said: tot montajul montat pe o pisica care o sa emita impulsuri scurte sa isi anunte prezenta in fata usii Salut, Votul meu este tot pentru un microcontroler care mai mult doarme. Am postat un montaj asemanator in sectiunea proiecte complexe, in care un senzor de temperatura exterior foloseste un PIC12F683 (8 pini), care mai mult doarme. Consumul masurat al intregului senzor in perioadele de inactivitate este de 2.5uA. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) Păi colegul vrea ca pisica să poarte asupra ei o ,,radiobaliză,, care atunci când se apropie de ușa blocului, să declanșeze soneria.Asta ar presupune ca acel montaj să emită periodic și continuu un semnal radio, iar starea de ,,sleep,, a unui controller nu ar trebui cumva anulată de o comandă externă ? Asta ar însemna ca montajul să poată și recepționa semnal, ca un RFID. De fapt, i-a și fost recomandat un mic RFID purtat de pisică, iar pe ușa de intrare plasat un montaj cu o bobină care să sesizeze prezența RFID-ului în proximitate și să acționeze soneria, exact ca la ieșirea din supermarket-uri.Cred că aceea e soluția cea mai practică și mai ușor suportabilă de către pisic, cel puțin din punct de vedere al greutății purtate la gât.... Schemele analogice mult blamate de mulți pe aici, eu le-am pus neștiind de fapt clar ce dorea atunci colegul (nici nu a specificat inițial scopul, dovadă și titlul), altfel îi recomandam din start RFID-ul.... Editat Decembrie 26, 2018 de validae Link spre comentariu
dany_cta Postat Decembrie 26, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) Pisica nu vine in fata usii de asta nu este aplicabila solutia cu RFID pasiv. De multe ori se opreste la caloriferul montat pe scara blocului si asteapta pana deschide cineva usa apartamentului, asteptarea asta dureaza ore bune. Cateodata sta si asteapta in fata blocului sa ii deschida cineva usa de la intrarea in bloc. O raza de actiune de 15m ar rezolva problema, un modul receptor ar fi montat pe balcon sa semnalizeze daca pisica e in fata scarii, altul la usa de la intrare. Problema principala este generatorul de impulsuri cu consum redus, ulterior faptul ca este un led sau un emitator rf activ nu are importanta, partea cu emitatorul e deja rezolvata, am facut masuratori si consumul in momentul transmiterii impulsului este de 10.66mA la 5v. Momentan distanta e prea mare dar o sa caut modalitati sa o reduc, poate sabotand antenele. Momentan pisica nu s-a mai intors de 4 zile, a mai plecat pe durate lungi dar deja isi bate recordul. E posibil ca ea sa fi venit dar daca nu i-a deschis nimeni .... e frig si chiar daca caloriferul e cald, labutele ingheata pe beton. Caloriferul e prea fierbinte sa se urce pe el. Proiectul ramane in picioare orice ar fi, e un proiect foarte util nu doar pentru mine sau pentru patrupedul in cauza. Editat Decembrie 26, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) Atunci soluția cea mai bună e tot generatorul de impulsuri cu consum redus, cu 4011. Cu condiția ca emițătorul să apuce să emită destul de tare în perioada scurtă în care primește alimentare de la condensatorul încărcat cu cei 5-6V.Cred că două baterii de 3V tip 2032 ar face față alimentării, cel puțin în perioada când pisica e la plimbare, că atunci când e în casă, nu are nevoie de emițător.... O altă posibilitate ar fi ca emițătorul să nu fie unul radio, ci unul cu leduri IR de la telecomenzi TV, iar semnalul emis să conțină un scurt tren de impulsuri care să fie recunoscut de un receptor.Problema e însă că ledul emițător ar trebui să fie de fapt un colier cu leduri la gâtul pisicii, astfel ca în orice poziție ar sta, cel puțin unul-două leduri emitoare să poată fi ,,văzute,, de receptoarele IR aflate pe balcon sau casa scării. Mă gândeam și la posibilitatea ca emițătorul să emită scurte bipuri în gama radio FM, ce ar putea fi recepționate de un radio FMsensibil, iar semnalul emis să fie plasat undeva la capetele benzii, astfel ca să nu perturbe recepția utilă în zonă.Oricum, puterea extrem de mică a emițătorului miniatură nu ar permite o ,,bătaie,, de mai mult de 50 metri.Ai putea astfel auzi cînd vine pisica, după bip-urile din radiou.... Un emițător din ăsta miniatură e foarte mic, practic tot ce ar purta pisica ar fi comparabil cu o telecomandă de automatizări ca volum....lucru care deja mă duce chiar la ideea folosirii unei mici telecomenzi auto sau de automatizări pe post de emițător, iar din bateria ei de 3-6V s-ar alimenta și generatorul de impuls cu 4011 care ar avea chiar loc în cutiuța ei.Interfațarea între generator- buton de comandă s-ar putea face cu un simplu optocuplor. Ledul generatorului cu 4011 ar fi cel din emitorul optocuplorului, iar fototranzistorul optocuplorului s-ar lega în paralel cu butonul telecomenzii. Cum dai din una în alta.... Ceva de genul Ca să nu mai zic de varianta cea mai ,,high-tech,,...dar și cea mai scumpă. http://weblocator.eu/oferta-preturi/magazin/mini-localizator-gps-de-persoane-si-animale-cu-microfon-difuzor-si-functie-de-ascultare-model-k30/ Editat Decembrie 26, 2018 de validae Link spre comentariu
dany_cta Postat Decembrie 26, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) Modulul RF il am deja, l-am testat si functioneaza bine. Asa cum am zis consumul e 10.66mA in timpul transmisiei si nu are nici un fel de bootare, emite din prima secunda. Partea RF e rezolvata. Orice alta solutie tot consuma mai mult, chiar si ledurile IR mai ales ca sunt in jurul colierului si necesita vizibilitate directa. 433/315 merge si un pic prin obstacole cu pierderi mari dar se descurca. Astea toate sunt module rf de 315-433-866mhz. La cele din jurul banului doar cel verde corespunde, celelalte sunt de raza prea mare si transmisie seriala bidirectionala, pe mai multe canale, pentru transmisii de date, cu verificarea erorilor, nu am nevoie de asa ceva. Deci cel verde de langa ban este candidatul ideal (cel mai banal si cel mai ieftin modul rf), dupa cum vezi e mult mai mic decat o telecomanda auto. Partea de clipire ma astept sa fie mai mica decat modulul rf, si cu tot cu baterii tot nu o sa ajunga la marimea unei telecomenzi. Deci la partea de transmisie totul e stabilit deja, nu am nevoie de nimic care sa transmita date, valori, sau controlul erorilor. Toata smecheria e in generatorul de impulsuri, asa cum am zis de la bun inceput, daca reusesc sa aprind un led 0.020s cu 8-10secunde pauza, e perfect, timpii nu trebuie sa fie precisi. Editat Decembrie 26, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) WDT nu implica un semnal extern. WDT inseamna WatchDog Timer. Cum ar fi programul: 1. La prima alimentare iesirea trece in 1 pentru 25ms. 2. La sfarsitul pulsului trece controller-ul in SLEEP dupa ce s-a resetat WDT-ul. 3. Dupa n-spe secunde, WDT da pe dinafara (overflow) ceea ce genereaza un RESET al controllerului. 4. Se revine la etapa 1 (alimentarea e deja facuta) si se genereaza iar pulsul, etc... samd. Nici un semnal extern. Dupa cum @cirip a masurat, cativa uA. RF-ul il alimentezi direct din iesirea controller-ului. Un chip de 6-8 pini (SOT23-6, SOIC8), plus modulul RF. Exista module RF care masoara exact 5x7mm. 433MHz. Totul exact pe o placuta cat suportul unei baterii 2032 sau similare, daca nu lipesti direct bateria pe cablaj (de preferat pentru miniaturizare). Astfel "dispozitivul" poate deveni medalionul pisicii (daca e deja obisnuita cu unul). Altfel, se trece la solutii de marimea unei cutii de chibrite sau similare. E greu de ghicit cum o sa reactioneze pisica. NB: E haios cum un circuit logic (avand la baza piese analogice, dar avand un comportament final binar) este categorizat analogic. Ceea ce e adevarat. Editat Decembrie 26, 2018 de Thunderer Clarificare Etapa 4. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) Caută 4011 model SMD și ai rezolvat treaba, toată schema făcută cu SMD-uri e mai mică decât acel emițător... Sunt de acord și cu varianta cu microcontroller, dar aia implică și puțină programare/cunoștințe despre microcontrollere, eu unul aș face mai repede prima variantă... Editat Decembrie 26, 2018 de validae Link spre comentariu
dany_cta Postat Decembrie 26, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) 1 hour ago, validae said: Ca să nu mai zic de varianta cea mai ,,high-tech,,...dar și cea mai scumpă. http://weblocator.eu/oferta-preturi/magazin/mini-localizator-gps-de-persoane-si-animale-cu-microfon-difuzor-si-functie-de-ascultare-model-k30/ Sunt mai multe solutii de-astea, dar majoritatea sunt prea mari pentru o pisica. Cel din link-ul de mai sus este 50x40, deja e mai mare decat o cutie de chibrit, nu poti sa pui asa ceva la gatul unei pisici. - Are nevoie de o cartela sim (telefonie) si abonament valabil pentru a putea comunica. - Apoi, cel mai important, apare valoarea lui, pisica risca sa fie talharita exact pentru medalionul respectiv. Poate sa si incerce sa fuga cand incearca sa i-l scoata si sa se ajunga la violenta sau chiar sa o alerge cu pietre pentru a o prinde. Modulul trebuie sa fie mic, custom-made ca sa nu atraga priviri, si in nici un caz sa nu arate ca o piesa electronica, ci mai degraba, asa cum s-a sugerat mai sus, ca un simplu medalion. Editat Decembrie 26, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) Din toată povestea, bateria o să fie cea mai voluminoasă componentă.Probabil tot ansamblul va ajunge aproape cât un breloc RFID fiindcă trebuie să poți întrerupe alimentarea cu un mic întrerupător ascuns, atunci când nu folosești dispozitivul. Editat Decembrie 26, 2018 de validae Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 Il invit pe @dany_cta sa ne spuna cati Ah are nevoie ca sa genereze 6 pulsuri de 25ms pe minut. Asta la 5 si la 10mA consum al etajului RF. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 26, 2018 Partajează Postat Decembrie 26, 2018 Nu poți folosi totuși nici baterii prea mici, gen AG 3 (de ceas), fiindcă vârfurile de consum la impuls (varianta cu microcontroller) sunt mari pentru astfel de baterii. Genul AG13 sunt prea groase ca să pui două înseriate, deci eu zic că tot una-două bucăți de 3V tip 2025 sau 2032 va trebui să aibă....dar numai prin experimentare va ajunge la rezultatul optim. Link spre comentariu
dany_cta Postat Decembrie 26, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2018 (editat) 8 minutes ago, Thunderer2018 said: Il invit pe @dany_cta sa ne spuna cati Ah are nevoie ca sa genereze 6 pulsuri de 25ms pe minut. Asta la 5 si la 10mA consum al etajului RF. Am chiulit la ora aia la scoala ... Intrebarea mai corecta ar fi: daca timer-ul consuma 0.2mA continuu (gen 555 cmos) si bateria e de 200mA ideal, probabil 90-100mA real (deh, suntem zgarciti si luam chinezesti, nu energizer), ignorand complet impulsurile de 0.0025%, ce facem ca sa marim autonomia bateriei pe durata a 2-3luni ? Editat Decembrie 26, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum