Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clipire led cu consum minim

dany_cta

Postări Recomandate

Trebuie sa fac un modul care sa faca un led sa clipeasca de genul 25ms si apoi 10secunde pauza. Timpii nu sunt importanti, ideea e doar ca timpul de aprindere al ledului sa fie cat mai mic pentru economisirea energiei urmat de o pauza lunga.

Modulul o sa fie alimentat la doua baterii cr2032 (3.3v*2).

- Normal l-as putea face cu un 555 dar chiar si modelul cmos mi se pare ca consuma cam mult cu cei aprox 0.25mA.

- Am vazut un proiect in care se reducea extrem de mult consumul unui arduino si tinandu-l in standby doar cu un timer cu o intrerupere ar fi ajuns sa consume mult mai putin si decat un 555, dar nu sunt sigur ca este cea mai buna optiune.

Ce alte idei aveti ? Nu conteaza timpii exacti, tot ce conteaza e sa existe un impuls foarte scurt urmat de o pauza lunga, si consumul cat mai mic posibil.

Link spre comentariu

Mai poti strange de gat si ledul. Vezi curentul minim la care lumineaza si il aduci in punctul ala de functionare. 1-2 mA combinat cu functionarea in impulsuri ii mareste autonomia. Mai pui o fotovoltaica de la un calculator si te-ai scos pe viata (viata bateriei :) ) .

Link spre comentariu

Ledul este doar pentru a explica circuitul mai usor. Am nevoie de un modul care sa genereze un impuls, modul cu consum cat mai mic.

Uptime-ul "ledului" este de genul 0.002% deci nu o sa fie consumatorul principal, pe cand 555-ul ar consuma nonstop.

Link spre comentariu
3 hours ago, dany_cta said:

- Am vazut un proiect in care se reducea extrem de mult consumul unui arduino si tinandu-l in standby doar cu un timer cu o intrerupere ar fi ajuns sa consume mult mai putin si decat

Depinde de Arduino, este posibil sa-ti strice treaba d.p.d.v. al consumului nu procesorul lui ci ce-i pe langa (stabilizatorul, interfata serial/usb etc.).

Cum zice Thunderer2018 + oprit toate perifericele de care n-ai nevoie, e mult mai bine.

Pe de alta parte, ai nevoie neaparat de 2 elemente cu Li? Pe langa ca-ti trebuie un stabilizator care consuma si ala ceva, iti junge un element chiar si la un PIC normal, eventual mai scazi frecventa si/sau pui unul PIC16/18LF.

Link spre comentariu

Aici ai ce-ți trebuie, fără Arduino. Poate părea complicată, dar nu e deloc, folosește un singur integrat CD4011, tot montajul făcut în stil ,,păianjen,, are volumul unui zar mai mare..

s4tAPzr.jpg

Montajul încarcă un condensator lent, printr-o rezistență de valoare mare, apoi îl descarcă brusc prin led (sau prin orice consumator vrei tu).Se obțin impulsuri scurte și puternice, consumul fiind de ordinul zecilor de microAmperi.Tensiunea de alimentare poate fi între 3V și 15V.....pragul de declanșare al impulsului poate fi modificat prin alegerea numărului de diode înseriate.Se mai poate reduce consumul și mai mult prin mărirea între anumite limite a valorii rezistenței de încărcare (22k) a condensatorului, iar o valoare mare duce la impulsuri mai rare, o valoare mică la impulsuri dese dar cu un consum mărit. Am realizat practic acest montaj și am fost mulțumit, efectul e ca cel al luminilor de semnalizare al avioanelor.....blitz-uri scurte și puternice.

Aici e aceeași schemă, puțin altfel desenată...ceva mai clar.

YOzbh9C.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

In ultima schema cum lumineaza ledul prin rezistenta aia de 22K alimentat de la o sursa de 4V ( minim ) ? Sigur nu-i gresita schema ?  Au mai pus si 2 buc BC108 in configuratie Darlington pentru amaratul ala de led acolo ...

Link spre comentariu

Am mai descris funcționarea ei, condensatorul de 47uF se încarcă lent și la un curent extrem de mic (zeci de uA maxim) prin intermediul rezistenței de 22k înseriată cu alimentarea.Circuitul integrat CMOS tip CD4011 e alimentat și el printr-o rezistență, pentru reducerea curentului consumat, care oricum era foarte mic prin comparație cu un 555.

Când tensiunea de pe condensator ajunge la un prag anumit (stabilit de numărul de diode înseriate, D1-D5), integratul basculează și dă un impuls scurtde comandă tranzistorului care trece în conducție, iar tensiunea acumulată pe condensator e descărcată brusc prin led.Deci practic ledul nu se alimentează direct din sursa de 4 - 15V ci de la bornele condensatorului electrolitic, fără nicio rezistență de limitare.

După descărcarea condensatorului, ciclul se reia, astfel apărând impulsuri scurte și rare, dar foarte puternice de lumină, similare unui blitz...

Eu am realizat schema acum mulți ani, alimentată doar la 3V, care e practic tensiunea minimă ce asigură funcționarea schemei.Cu un led albastru și capsulă transparentă, efectul era foarte frumos....montajul l-am făcut fără cablaj, piesele lipite în jurul integratului CMOS tip 4011.A încăput în mânerul unei genți cu tot cu baterii...să vezi ce ochi făceau navetiștii când vedeau clipind ledul din mâner :rade:

Editat de validae
Link spre comentariu

Interesanta schema dar atat de... analogica :) ... no offence!

Banuiesc ca daca timpii nu-s critici, pt. semnalizat c-un LED e o solutie super economica. :aplauze

Sa vedem daca o sa corespunda cerintelor colegului.

Editat de informer
Link spre comentariu

Avantaje și dezavantaje......o schemă cu microcontroller ar putea probabil să fie mai mică și să consume aproape așa de puțin ca schema de mai sus, dar consumul va avea vârfuri destul de mari atunci când ledul ar fi comandat.Schema ,,analogică,, de mai sus are un consum relativ constant tot timpul, fiindcă ledul e aprins doar de energia stocată în condensator, nu direct din bateria ce alimentează schema. Electronica analogică are frumusețea ei, nu trebuie să digitalizăm orice lucru, doar pentru motivul că există un microcontroller ieftin care poate face asta.....

Editat de validae
Link spre comentariu

Ar trebui sa corespunda, proiectul e similar cu un blit sau semnalizator de avion.

Mai ramane doar sa calculez consumul si sa calibrez condensatorul astfel incat sa obtin timpii necesari cu consumatorul planuit. Lucrare grea pentru mine dar o fac prin tatonare.

In faza finala ledul o sa fie inlocuit de un emitator rf cu raza scurta si tot montajul montat pe o pisica care o sa emita impulsuri scurte sa isi anunte prezenta in fata usii activand o sonerie.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Pune-i o etichetă RF pasivă pe 13,5 MHz și emițătorul și bobina pe cadrul ușii. Cu o bobină cu diametru mare poți scana până la 1 m distanță, toată partea de pe pisică e pasivă, un cip și o antenă, câteva grame. Nu mai ai probleme cu autonomia.

Editat de costi_b
litere lipsă
Link spre comentariu

Păi vrei să afli că vine pisica chiar înainte de a ajunge la ușă, sau vrei să nu iasă din perimetrul de 15 m?  Eu la serviciu le-am făcut pisicilor ușițe batante din plastic, intră și ies când vor...

Editat de validae
Link spre comentariu

Stau la bloc si pisica nu stie sa sune la interfon. Nici sa fac usite nu pot.

Cu avantajele inegale pe care i le ofer eu, caldura si hrana buna, l-am propulsat in pozitia de lider al haitei, daca as face usita m-as trezi cu toata haita peste mine...

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări