Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poll pentru materiale fonoabsorbante in boxe

Vizitator Xtreaming

Ce material fonoabsorbant folositi in incinte sau ati recomanda altora sa foloseasca?   

9 membri au votat

1. 1. Ce material fonoabsorbant folositi in boxe Full Range (12" pana la 15")?

• burete cofrat (acel burete care are aspectul cofrajului pentru oua)
    • vatelina
    • melana/lana (din magazine audio de specialitate, nu variante textile)
  2. 2. Ce material fonoabsorbant folositi in subwoofere (18" pana la 21")?

• burete cofrat (acel burete care are aspectul cofrajului pentru oua)
    • vatelina
    • melana/lana (din magazine audio de specialitate, nu variante textile)

Postări Recomandate

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Crisan

1

• Shambala

1

• validae

1

• franzm

1

Top autori în acest subiect

Teoretic, subwooferele nu prezinta conditiile formarii undelor stationare. Lungimea de unda corespunzatoare frecventelor de pana in 125Hz, sa zicem, este foarte mare, cu mult mai mare decat dimensiunile tipice ale incintei.

In general, exista materiale care raspund diferit la frecvente diferite. Absorbtia si amortizarea undelor stationare au loc in virtutea fenomenului de amortizare prin forta de frecare intre fibrele materialului, si se transforma din unda in caldura in final. Materiale poroase, spongioase dar grele, dense, corespunzator energiilor mari, eu asta as folosi. Dar, repet, teoretic nu este cazul.

La incintele inchise, mai exact suspensia acustica, exista acest fenomen de crestere virtuala a volumului incintei, la utilizarea absorbantului. Dar aici e alta poveste.

Daca as folosi eu, doar daca, as pune acel burete cofrat. Si pentru ca nu am incredere pana nu cercetez, pur si simplu as experimenta...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sincer să fiu, la obiect: Chiar avea rost să deschizi un astfel ,,Poll,, despre materiale de umplut boxe ? Nu puteai să citești alte postări sau chiar pe alte forumuri audio (file) și să-ți faci o părere ? Mă îndoiesc sincer că există aici atâția constructori de incinte acustice, încât să existe un număr semnificativ de ,,voturi,, din punct de vedere probabilistic......dar există în schimb destule cărți./articole pe subiect, care pot fi găsite și fizic și virtual. După cum se și vede, în afară de nomikos, nu prea s-au înghesuit mulți.....

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator Xtreaming
2 hours ago, validae said:

Sincer să fiu, la obiect: Chiar avea rost să deschizi un astfel ,,Poll,, despre materiale de umplut boxe ? Nu puteai să citești alte postări sau chiar pe alte forumuri audio (file) și să-ți faci o părere ? 

Sunt postari pe forumul asta de forma:

"Nu mi se mai aude boxa",

"Am o boxa bluetooth din China si s-a ars ampul ce sa fac??"

Oameni buni, despre ce vorbim? E un forum, se posteaza, in limita bunul simt orice are legatura cu topicul forumului.

3 hours ago, nomikos said:

Teoretic, subwooferele nu prezinta conditiile formarii undelor stationare. Lungimea de unda corespunzatoare frecventelor de pana in 125Hz, sa zicem, este foarte mare, cu mult mai mare decat dimensiunile tipice ale incintei.

In general, exista materiale care raspund diferit la frecvente diferite. Absorbtia si amortizarea undelor stationare au loc in virtutea fenomenului de amortizare prin forta de frecare intre fibrele materialului, si se transforma din unda in caldura in final. Materiale poroase, spongioase dar grele, dense, corespunzator energiilor mari, eu asta as folosi. Dar, repet, teoretic nu este cazul.

La incintele inchise, mai exact suspensia acustica, exista acest fenomen de crestere virtuala a volumului incintei, la utilizarea absorbantului. Dar aici e alta poveste.

Daca as folosi eu, doar daca, as pune acel burete cofrat. Si pentru ca nu am incredere pana nu cercetez, pur si simplu as experimenta...

@nomikos - mersi de reply. Ti-ai luat 2 minute din timpul tau sa contribui si apreciez. Alti scriu un post de 3 minute prin care sa critice. Halal

Editat de Xtreaming
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 12/22/2018 at 1:33 PM, nomikos said:

Nomikos! Te urmaresc cu interes de mult timp.

Poti spune mai mult despre incintele inchise?

Si eu am oservat ca doar cu burete cofrat se aude mai bine dar nu am indraznit sa-mi spun parerea care ar fi in cotradictitie cu ale noastre cutume.

Link spre comentariu

Abordarea autorului topicului este gresita si denota lipsa de cunostinte. Faptul ca vezi diverse materiale puse in boxe de unii sau altii (inclusiv firme) nu inseamna ca asa este si corect. Problema are mai multe aspecte decat undele stationare.

Chiar daca pe tine te inteteseaza niste raspunsuri "punctuale" la nivel de lautarie sau sonorizare de jos nivel,  un astfel de subiect risca sa ii pacaleasca si pe alti incepatori si nu poate fi lasat asa.  

La nivelul cel mai de jos - la care abordezi tu subiectul (si alte subiecte de altfel), da, se poate copia o schita si pune burete cofragat sau fonomin sau orice altceva. Constructia unei boxe trebuie sa tina seama si de vibratiile parazite ale peretilor cutiei - de aici se pleaca, si rezulta alegerea judicioasa a ranforsarilor, aplicarea unui tratament antirezonant, si abia apoi alegerea materialului - sau a materialelor fonoabsorbante. Asta adesea implica recalcularea volumului si implicit a tuturor dimensiunilor cutiei. 

Exista solutii pt fiecare situatie, la orice nivel (sau pretentii) de calitate.  Si evident ca se pot alege pt a se inscrie in orice buget propus.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
On 12/22/2018 at 1:33 PM, nomikos said:

Nu ai unde stationare corespunzatoare frecventei de lucru a incintelor, dar ele pot aparea pe frecvente mai mari si creaza probleme mari daca aceste frecvente coincid cu rezonantele parazite ale traductoarelor (cone break-up, etc.).

Întrebarea din titlul topicului ar un singur raspuns: Depinde. De multi factori.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări