LRCV Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Pentru ca mi-a fost inchis topicul despre modificarea unei lanterne, am sa deschid altul upgradat de aceasta data. Am cumparat doua tipuri de leduri, si anume : https://www.adelaida.ro/led-putere-1w-alb-155lm-pm2b-3lwe-sd.html https://www.adelaida.ro/led-1w.-alb-rece-1w-150lm-3.8v-star-pm2b-1lws.html Ledurile le-am si testat pe doua lanterne. Prima lanterna este o petarda ieftina cu led ordinar si lupa, la care pot folosi ambele leduri, iar a doua lanterna este cea care vroiam sa o modific, cu bec. Mentionez ca la lantera cu bec ramane de folosit doar ledul simplu, care trebuie gasita o modalitate de a fi centrat si pozitionat corect in oglinda lanternei pentru a focaliza lumina. Momentan am facut doar niste teste cu el din mana cu fire ca sa imi permita intrarea in oglinda. Am si un clip facut cu aceste teste. Astept sugestii si opinii. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Ma bucur pentru tine ca ai luat ce-ti doreai. Insa topicul deja mi-a aprins becul galben... mai este putin si se aprinde si cel rosu: trebuie ca topicul sa aiba un subiect. Chestia cu "astept sugestii" nu merge. Daca vei incepe sa pui intrebari ce isi au locul la incepatori sub un nou topic, o sa-l inchid din nou. ON-TOPIC (opinie) - Bravo! Aveai alternativa oferita de mine (linkul) si puteai profita de group-buy ca sa iei ceva modern de la Prolight. Era o capsula similara ca amprenta cu cele de la Cree, ba mai mult se laudau ca miezul de cupru este tehnologia lor si asigura racire superioara. Avand dimensiuni 3,5 x 3,5mm mai se si potrivea cam in orice situatie. Si doar vreo 2 lei. Ai ales aceeasi firma, o capsula de mult depasita si abandonata, performante ca in antichitate (la evolutia existenta 2-3 ani inseamna antichitate) si gabarit prea mare ca sa intre in majoritatea monturilor. Probabil ai ales ce meritai. Link spre comentariu
LRCV Postat Decembrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Ok. Daca ai postat doar ca sa o faci in scarba il poti inchide. Multumesc !!! Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Eu mi-am pierdut timpul ca sa-ti dau opinia mea. SINCERA. Nu vad scarba. Dar cred ca esti suficient de matur ca sa-ti controlezi intregul comportament... sper. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Păi fixarea ledului astfel încât să focalizeze bine se poate face prin lipirea unui mic suport de tablă pe soclul unui bec original spart și centrat prin încercări, astfel încât să asigure și un transfer termic dinspre capsulă spre suportul becului (acel inel de tablă la care vine minusul) și o focalizare bună. Văd că face un spot destul de frumos, zic eu satisfăcător. Link spre comentariu
LRCV Postat Decembrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2018 (editat) Am sa incerc sa vad daca mai gasesc becul de il cumparasem de schimb pentru lanterna respectiva, caci oricum focaliza aiurea lumina. Sa il sparg pe cel original nu vreau, prefer sa il pastrez. Mai bine o sa incerc sa cumpar un alt bec de duzina sa iau montura de la el. Acum 49 minute, Dxxx a spus: Aveai alternativa oferita de mine (linkul) si puteai profita de group-buy ca sa iei ceva modern de la Prolight. Era o capsula similara ca amprenta cu cele de la Cree, ba mai mult se laudau ca miezul de cupru este tehnologia lor si asigura racire superioara. Avand dimensiuni 3,5 x 3,5mm mai se si potrivea cam in orice situatie. Si doar vreo 2 lei. Ai ales aceeasi firma, o capsula de mult depasita si abandonata, performante ca in antichitate (la evolutia existenta 2-3 ani inseamna antichitate) si gabarit prea mare ca sa intre in majoritatea monturilor. Ok. Bine ca imi recomandai ceva la 2 lei care ma costa 30-40 lei in final si trebuia sa astept o luna dupa el. Banuiesc ca atat de "fraier" am fost, incat am ratat 1000 de lumeni si o super lumina la acei 2 lei fata de 7-8 lei cat am dat eu pe astea antice si depasite de tehnologie. PS. Inca nu ti sa aprins becul rosu ? Eu zic sa-l aprinzi. Editat Decembrie 21, 2018 de LRCV Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 (editat) Ai o problema de intelegere. Sa cumperi tu 2 leduri de la TME ar fi gresit, pentru ca ele costa 4 lei si transportul 25. Daca insa includeai asa ceva impreuna cu ceilalti - adica group-buy (cumparare in grup, pe romana) - atunci te costau 4 lei in Bucuresti, ambele leduri. Problema este ca din punctul meu de vedere, ce ai ales tu nu merita sa iei nici daca cineva ti le da gratis - atat timp cat investitia este in special de munca si cat timp poti lua componente mult mai bune. Oricum cu ledurile astea sau cu unele bune inca nu ai facut absolut nimic pana nu ai si driver. Desigur ca driverul poti sa-l construiesti. Dar poti sa-l si cumperi gata facut. Deci ce este de neinteles este ca ai luat leduri si nimic-nimic despre driver: nici componente ca sa-l construiesti tu, nici unul facut de-a-gata. Tebuie ca la "astept sugestii" cineva sa-ti spuna: "pai trebuie si driver!" - ??? Editat Decembrie 21, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 22, 2018 Partajează Postat Decembrie 22, 2018 (editat) Lasand la o parte ce ati avut de impartit in trecut eu o sa dau raspuns la ce exista acum. Acele leduri sunt foarte slabe calitativ, este adevarat, si eu le cumpar foarte ieftin de la un magazin de electronice din oras daca am nevoie plus ca nu platesc transportul la fel ca mai sus. Avand imprastierea luminii sub forma de con, in mod normal se cere o lentila dar se pare ca reflectorul acelei lanterne pare sa fie adecvat si pentru led. Ledul, la putere maxima, apropos, ledul de 3W din link are datasheet pentru unul de 1W, se incalzeste destul de tare indicand o eficienta scazuta. Solutia cea mai putin complicata pe care o vad eu este ca sa se aseze ledul pe o "moneda" plata sub care se lipesc conductori de cupru, de 2,5mm^2 (de la instalatiile electrice, ca un radiator de tip radial si care poate fi adaptat spatiului, puteti sa-i spuneti o varianta ineficienta de "heat pipe". Am realizat un astfel de "conductor termic" la o carcasa de plastic care avea un stabilizator liniar si trebuia sa "scot" caldura afara, avand un spatiu redus de manevra dar pastrand etanseitatea carcasei. Ca driver este bine sa alegeti o solutie comoda in functie de sursa de energie. Ce sursa de energie folositi, acumulator Li-Ion, Ni-MH sau Ni-Cd pentru ca fiecare au caracteristici diferite in ceea ce priveste tensiunea minima de lucru. Daca puterea este de 1W in anumite cazuri si o simpla rezistenta este mai eficienta decat un driver led in cazul in care accesul la magazinele de electronice este limitat. Editat Decembrie 22, 2018 de The Stressmaker Link spre comentariu
LRCV Postat Decembrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2018 Acum 13 minute, The Stressmaker a spus: Acele leduri sunt foarte slabe calitativ, este adevarat, si eu le cumpar foarte ieftin de la un magazin de electronice din oras daca am nevoie plus ca nu platesc transportul la fel ca mai sus. Bine bine, daca astea de le-am luat eu la 7-8 lei sunt slabe calitativ, depasite tehnologic etc, etc. Ma intreb cum sunt alea mult laudate la 4 lei. La topicul care a fost inchis in prima faza mi se spunea ca un led de maxim 5 lei este suficient pentru ce am spus ca vreau sa fac, acum astea de 7-8 lei nu sunt bune. Sau vreti sa spuneti ca astea sunt luate degeaba sau costa maxim 20 de bani, si se vand exagerat de scump la 7-8 lei , iar alea de 4 lei recomandate sunt super leduri. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 22, 2018 Partajează Postat Decembrie 22, 2018 Presupun ca ati aflat ca pretul nu este o garantie a calitatii acestora. In general magazinele pun adaos mai mare pe ce se vinde mai bine asa ca hai sa nu intram in polemica apropos de preturi versus calitate. Faptul ca exista un datasheet nu face produsul mai bun iar aici discutam pe acest topic, cu informatiile furnizate pe acest topic. Daca consider ca un produs, in cazul nostru un led, este mai potrivit la aplicatia dv. atunci il recomand. Eu gandesc cu informatia prezentata si cu alegerea componentelor facute de initiator. De exemplu, in acest caz as putea recomanda un led "inverted cone" care ar fi mai potrivit la un reflector pentru bec cu filament dar sunt foarte greu de gasit la puteri de 1W si peste. In general ledurile cu distributie lambertiana, maximum 130 grade, nu se potrivesc exact cu reflectorul pentru bec cu incandescenta care are unghiul de reflexie undeva la 270 grade. Asta inseamna ca se pierde lumina pentru "punct" care se imprastie in fata lanternei. Acest aspect poate fi dezirabil uneori, depinde de intentia de folosire. Ca sa nu divaghez in continuare, daca sunteti multumit de folosirea acelui led in acel reflector pentru bec atunci trebuie sa va axati pe doua componente, racirea ledului si driverul ledului. Racirea am enuntat-o in postul anterior, este simpla si nu necesita radiatoare profilate fiind necesara mentinerea temperaturii ledului sub 80 grade celsius pentru a avea o durata de viata mare. Aici intervine driverul care poate fi liniar sau in comutatie cu controlul temperaturii sau nu. Cel mai simplu driver este rezistenta inseriata cu ledul, calculata la tensiunea maxima, pentru un acumulator Li-Ion este de 4,2 ohm si pentru cei 350mA ai ledului (nu recomand depasirea a 200-250mA) este pentru ledul din datasheet cu 3,3V de 2,6 ohm (sau 3,6 ohm pentru 250mA) si o putere disipata, la 350mA, de 315mW (0,315W). Daca se doreste o eficienta mai mare de 78% atunci solutia este folosirea unui driver in comutatie. Daca focalizarea se doreste in interiorul reflectorului, cum se intampla de obicei la cele cu bec atunci puneti ledul pe un "piedestal" de metal la care atasati radiatorul sau pe acel "piedestal" puneti 2-3 leduri asezate lateral, in punctul de focalizare al reflectorului. La chinezismele obisnuite mai departe de acel "star" atasat ledului ca racire nu se complica sa se adauge un radiator mai bun asa ca ledul atinge usor 80-90 grade degradadu-se in cateva luni de folosire. PS: conteaza sa stii ce cumperi si ce sa astepti de la acel led. Calificativul l-am dat comparativ cu cele "de firma" pentru ca scopul final este marirea eficientei luminoase. Link spre comentariu
LRCV Postat Decembrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2018 Nu am spus ca neaparat pretul face un produs ca fiind cel mai bun, sunt constient de asta(cazuri mai rare dar stiu ca sunt.) Bineinteles ca, cunosc si strategia de marketing. Sunt destui care urmaresc profituri mai mari din prima, asta este. Dar ma intreb oare ala de 4 lei daca este asa de laudat de ce este doar 4 lei cand altii cer pe ceva mai slab mai mult ? Infine.. alte politici. Verifica aici si imi spui cum ai face tu toate alea descriese anterior in situatia data. In reflectorul acela este spatiu ingust si cam limitat pentru preamulte. De aici initial vroiam sa gasesc acel ed pe montura de bec, dar nu gasesc in Romania. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 22, 2018 Partajează Postat Decembrie 22, 2018 In situatia respectiva as aborda doua solutii. Prima solutie se aplica daca vreau sa pastrez mecanismul original al becului adica sa pot pune ulterior si un bec original. Varianta aceasta se foloseste la lanternele de colectie sau in situatii asemanatoare. A doua varianta implica modificarea partiala sau integrala a mecanismului de focalizare pentru marirea puterii fata de prima varianta. Ambele variante ma lasa sa aleg driverul pe care il pot pune separat iar ledul poate fi conectat direct la bornele fasungului. Asta tine de spatiul disponibil, de obicei in spatele reflectorului. Orice suprafata de metal din interior este un radiator potential. Prima varianta as putea-o vedea cu un soclu de bec (de preferat un soclu care poate fi cositorit, conductia termica este mai buna decat la pasta termica) in care se introduce o bucata de metal (cupru) cilindrica pana se aduce suprafata ledului la inaltimea filamentului original iar suprafata unde se aseaza ledul va fi slefuita bine. Se realizeaza o decupare sau canal in lateral pentru firul de alimentare de la baza iar contactul termic intre partile de metal se face prin frictiune si/sau folosind pasta termica. Fixarea ledului se face prin aripioare care se aseaza pe corpul de plastic al ledului sau inel cu arc sau prin adeziv termic. Se va folosi pasta termica inclusiv la discul exterior pentru ca el se aseaza pe inelul reflectorului care este din metal marind astfel radiatorul. Pe acest radiator se poate adauga un termistor care va controla un mosfet cu Uth sub 3V (mosfet logic) care va regla tensiunea initial sa se obtina 350mA cu ledul rece iar termistorul va scadea tensiunea proportional cu incalzirea radiatorului. La fel de bine se poate folosi si o rezistenta in locul montajului. Daca radiatorul existent nu este suficient sau se vrea o putere mai mare atunci se realizeaza inca un inel care va fi lipit pe primul si din care se mareste suprafata radiatorului cu diferite forme ale acestuia ca sa incapa in spatiul disponibil. A doua varianta ofera o mai mare libertate la alegerea solutiei termice pentru ca nefiind limitat de suportul de plastic cu filet al becului se poate realiza un cilindru cu filet care sa poata fi infiletat cu tot cu led, asemanator ca la prima varianta. Aici se poate adauga radiatorul dorit la forma dorita. Aceasta varianta este mai avantajoasa deoarece lipsind puntea termica de la contactul superior al becului, racirea se poate face direct catre radiatorul principal. Ambele variante sunt limitate de disipatia termica prin carcasa de plastic a lanternei. Ca solutie de focalizare as alege varianta cu led/leduri in lateral fiind mult mai potrivita pentru "spot". Asta implica realizarea unui cilindru cu decupaje pentru fiecare led sau un triunghi pentru 3 leduri sau paralelipiped (platbanda) pentru doua leduri. Varianta cu 3 leduri asigura o iluminare uniforma a reflectorului iar varianta cu 2 leduri va avea doua benzi intunecate pe diagonala. Diametrul suportului radiator este ales sa intre, cu tot cu leduri prin gaura existenta si intr-un fasung de bec, pentru prima varianta sau infiletat intr-un alt radiator situat in spatele reflectorului. Daca iti permiti sa risti si vrei racire mai buna atunci un cilindru de metal (aluminiu de la doze de suc sau bere) introdus pe lungimea lanternei in compartimentul bateriilor si cuplat termic la radiatorul ledului. Atentie mare ca la peste 40 grade apar problemele cu bateriile/acumulatorii existand riscul exploziei. Acum intelegeti de ce la lanternele cu leduri de putere eficienta ledului chiar este o problema? temperatura finala a jonctiunii ledului nu poate fi depasita aceasta ducand la distrugerea lui fizica. Asta inseamna ca mai raman doua variante pentru un led selectat si o carcasa existenta. Prima este racirea cat mai buna a lui folosind radiatoare metalice iar a doua varianta este limitarea puterii in led si implicit limitarea incalzirii acestuia pentru un ansamblu mecanic dat. Ledurile, ca echipament electronic sunt foarte sensibile la incalzire si orice grad in plus scurteaza din viata acestuia care teoretic este cea din datasheet cu jonctiunea la 25 grade celsius. Nu conteaza ca pui un led de 1W sau de 3W puterea care trebuie disipata tine de eficienta ledului si de capacitatea de transfer catre radiator. Ca masura de protectie suplimentara as monta o siguranta fuzibila de 400mA iar in paralel pe aceasta o rezistenta de 27 ohm. Asa, in cazul ca driverul intra in scurtcircuit siguranta se arde permitand ledului sa lumineze la o putere redusa. PS: un led no-name de 1W este mai eficient la curent mic decat unul de 3W (nu conteaza ce zice datasheet-ul care oricum are valori impresionante). Inseriati doua leduri, unul de 1W si unul de 3W, la o sursa reglata la un curent foarte mic, de ordinul mA si observati ca cel de 1W se aprinde primul. Avand aproximativ aceeasi suprafata vizibila asta inseamna ca cel de 1W, ochiometric, este mai eficient la curenti mici. Asta inseamna ca eu as folosi un led de 1W la acea lanterna si as lasa driverul sa aleaga curentul prin led in functie de temperatura radiatorului intern. Ca fapt divers, vara ledul va lumna mai slab si iarna mai puternic datorita acestui fapt. Puteti sa ziceti ca ledul va fi termostabilizat. Daca il tineti in mana, carcasa se va incalzi si lumina va scadea. Acest dezavantaj este compensat doar de durata de viata mai mare a ledului. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 22, 2018 Partajează Postat Decembrie 22, 2018 In continuare vad ca ai o perceptie mai particulara... Tot intrebi cat de bune erau ledurile de 2 lei. Ti-era greu sa cauti linkul pe care l-am pus eu? Uite ca am facut eu efortul: https://www.tme.eu/ro/details/pk2n-3lwe-sd/diode-led-de-putere-albe-emiter/prolight-opto/ Cat de bune sunt gasesti in DS. Link spre comentariu
LRCV Postat Decembrie 22, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2018 Acum 1 oră, Dxxx a spus: In continuare vad ca ai o perceptie mai particulara... Tot intrebi cat de bune erau ledurile de 2 lei. Cat de bune sunt gasesti in DS. Asa sunt eu mai "prost" de obicei si nu pericep. Arata-mi diferentele? Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 22, 2018 Partajează Postat Decembrie 22, 2018 (editat) Te rog sa te duci cu astfel de intrebari la rubrica de incepatori. In aceasta zona sunt colegi care pot sa citeasca un DS fara ajutor. Din cauza asta nu te incadrezi cu astfel de intrebari... dar problema mare este ca astfel de abordare polueaza zona... vrei sa citesti ceva interesant si apoi dai de ceva de nivel abecedar. Thread inchis. Probabil ar trebui sters de tot, insa Stressmaker s-a caznit cu explicatii - deci acest motiv ma face sa pastrez threadul. Editat Decembrie 22, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate