ndor Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Intrebare pentru radioamatori si nu numai. Cati dintre voi ati folosit , construit, instalat asemenea tip de repetor si ce impresii, probleme specifice ati avut cu ele . Inclusiv randamentul . Cat de mult poate fi imbunatatit si in ce conditii Intrebarea este cu precadere pentru cei care folosesc benzile superioare ....VHF , UHF..SHF. Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Nu stiu cat de eficiente sunt in VHF, pe varf de munte. Cred ca ar trebui instalatii de mari dimensiuni. Sunt eficiente la telefoanele mobile in zone cu semnal redus (in vai dintre dealuri). Pui o antena Yagi in afara casei, cat mai sus (cum erau antenele de TV), cobori semnalul in casa prin cablu coaxial de calitate, cu un dipol sau chiar o Yagi cu trei elemente la capatul de jos. Telefonul mobil il tii in langa dipolul din casa. Tot sistemul se comporta ca "un ghid de unda". La un moment dat am vrut sa brevetez un astfel de sistem care sa se monteze in cabina liftului. Liftul este metalic si in interior nu patrunde semnalul GSM. Poate ca cele noi au prevazut asa ceva, dar la cele vechi telefonul merge prost, sau nu merge din lift. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Am construit, de uz comercial, pentru microunde. Inainte de '89 am pus unul care sa "curbeze" undele Tv pentru un prieten ce locuia mai sus de Herculane. Sunt solutii extreme, pentru situatii speciale si nu fac minuni. Link spre comentariu
ndor Postat Decembrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Poti da te rog detalii ? Frecventa folosita , ceva masuratori daca ai facut . Stiu ca nu fac minuni.Din motivul asta nici nu prea sunt folosite si nici multa documentatie nu se gaseste . Sunt studiate mai mult ca sisteme teoretice . Am in plan ceva de facut cu asa ceva , pe la 2 Ghz . In frecventa asta nu prea te poti juca cu siteme active Link spre comentariu
yo7lhe Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 (editat) Sunt la tara de sarbatori si mai postez de pe telefon. Exista metode de calcul precise, cum vad ca ai gasit. In practica, cu riscul de a fi "mustruluit" de colegii pasionati de simulari si mate, nu e nevoie de ele. Metoda mea de teren e sa calculez pierderile pe calea radio, neglijand ca, de obicei, cel putin unul din capete se afla in campul apropiat. Foarte frumos explicat in articolul lui SM0VPO cum se calculeaza bugetul. Ca realizare fizica repetorul e format din 2 antene legate intre ele printr-in feeder cat mai scurt si de foarte buna calitate. Profesional am folosit totdeauna ghiduri de unda. Pentru a evita fenomene nedorite antenele se monteaza cu polarizari diferite. Si separatia pe inaltime e importanta, in cazul in care unghiul celor 2 directii e mic. Pentru aliniere cel mai simplu iei o baterie, montezi echipamentul de test la repetor si aliniezi fiecare segment separat, apoi le dai pe pasiv. Mai ai nevoie de inca un set de echipamente pentru asta, dar la firma nu-i problema. Uzual am lucrat la 15-23GHz in orase si 7GHz la camp. Vad ca vrei sa lucrezi la 2GHz. In functie de distanta vei avea farfurii destul de mari, mai ales ca e greu sa gasesti un ghid de unda bun la frecventa asta. Cat despre repetorul pasiv de Tv, ideea a fost aceiasi - doua Yagi cu 5 elemente separate prin polarizare si distanta verticala cca 3m(atat am putut pe pinul folosit ca pilon) si cativa metri de coaxial, de care am gasit, va aduceti aminte vremurile. A mers, chiar daca nu "oglinda". Atunci am invatat cele mai multe povestite aici - era vara, vacanta si nu aveam altceva mai bun de facut. Cu panouri reflectorizante nu am lucrat din cauza problemelor mecanice ale unei asemenea structuri, si implicit a costurilor aferente. PS. Uitasem, cand faci calculele, sa iti iei o "rezerva" de minim 40 dB(margine de fading). Editat Decembrie 22, 2018 de yo7lhe completare 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum