andreidaniel Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Buna seara! Am un radiocass portabil constructie hibrida: tranzistori pe Si si Ge - Craftsman or 'Record O Matic' https://www.radiomuseum.org/r/craftsman_record_0_matic.html . A avut ceva probleme pe caseta, sensibilitate scazuta pe AM, incalecare posturi apropiate in FM uneori. Cu greu insa am rezolvat o parte din probleme precum: mufa si cablu nou de alimentare, carcasa de baterii reparata, condensatori noi, potentiometri si butoane curatate. Din greseala am rupt un pin al tranzistorului final 2SB364. Nu il gasesc, insa l-as putea inlocui fie cu perechea 2SB324 sau SFT323? Asta este schema luata din aparat (pe net nu este). Functioneaza la 9V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Foarte probabil DA. ( pnp, ge, AF putere medie) De pe la noi EFT323, AC180 Link spre comentariu
tm07uxo Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Buna ziua....Date despre acest tranzistor si nu numai gasiti aici.... Cred ca este cel mai bun site din lume si chiar din univers.......http://transistor-spravochnik.ru/description/2sb364/10572 1 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 (editat) AC 180, AC125 . Dar sunt mai greu de gasit. La nevoie, merg fără probleme și BD 136, 138, 140 daca " le deschideți " din polarizare. Astea se găsesc pe toate drumurile. Editat Decembrie 20, 2018 de +_Florin_+ Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 20, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2018 (editat) Multumesc. Sper sa si gasesc. Nu m-as lega la cap sa fac etajul final cu siliciu avand in vedere ca are transformator defazor. Doar tranzistorul driver era defect (am inteles ca driverele pe Ge se defectau cam primele si incepeau sa aiba un fosnet incontrolabil si din acest motiv am preferat sa nu ma leg la cap sa ii caut un alt echivalent; un tranzistor pnl bipolar nu reuseam sa il adaptez) si l-am inlocuit cu un FET canal p 2N5460 cu o foarte mica modificare, iar aparatul mergea fara distorsiuni si fara zgomot. Editat Decembrie 20, 2018 de andreidaniel Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 (editat) Buna solutia cu FET. Pot să remarc configurația interesantă a etajului final , cu traf defazor și condensator de iesire. Era mai rar utilizată în epoca. Am vazut-o (si) la un receptor auto romanesc, "Predeal" se numea. Finalii erau AC 180. Tranzistoarele cu germaniu driver fiind relativ instabile (termic) dezechilibrau in anumite conditii etajul final complementar cuplat direct. De aceea, uneori se prefera defazarea cu transformator si finali de aceeasi structură (pnp sau npn). Iar condensatorul de iesire era o soluție mai ieftina decat utilizarea unui al 2 -lea traf... Editat Decembrie 20, 2018 de +_Florin_+ Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Va recomand AC184 si in prefinal Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 20, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Acum 2 ore, +_Florin_+ a spus: Buna solutia cu FET. Pot să remarc configurația interesantă a etajului final , cu traf defazor și condensator de iesire. Era mai rar utilizată în epoca. Am vazut-o (si) la un receptor auto romanesc, "Predeal" se numea. Finalii erau AC 180. Tranzistoarele cu germaniu driver fiind relativ instabile (termic) dezechilibrau in anumite conditii etajul final complementar cuplat direct. De aceea, uneori se prefera defazarea cu transformator si finali de aceeasi structură (pnp sau npn). Iar condensatorul de iesire era o soluție mai ieftina decat utilizarea unui al 2 -lea traf... Da. Singura solutie asta am vazut-o caci am ales un FET tip depletion - ”always on” si nu a fost necesara decat o rezistenta de 470K sa pun intre poarta si masa, renuntand la cele din baza vechiului tranzistor cu Ge si pastrand pe cele din emitor, actuala sursa. Merge fain. Pentru un bipolar era prea stufoasa modificarea caci trebuiau mai multe reglaje de facut. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2018 (editat) O rugaminte: are cineva un cont pe RadioMusem sa ma ajute sa scot schema aceasta: https://www.radiomuseum.org/r/orion_amfm_cassette_tape_recor.html ? Este un alt model de radio cass foarte asemanator cu cel pe care il posed si schema e scanata la o rezolutie mai buna decat cea care o am fotografiata eu din aparat. Multumesc! Editat Decembrie 21, 2018 de andreidaniel Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Nu-ti trebuie cont.Le dai o adresa de mail unde sa-ti trimita ce vrei, si iti trimit. S-ar putea insa sa ai o surpriza, si rezolutia la care o sa primesti schema sa nu fie mai buna decat ce ai tu acum pe hartie. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Am incercat sa fac cont acolo, am platit. Greu am primit codul lor, dupa multa targuiala ca ei nu il trimit altfel, a venit prin posta si nu mai ajungea in termenul promis de ei mi s-au dat banii inapoi insa, curios ca nu am reusit sa activez contul cu codul lor cu tot.. Multumesc mult! Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 21, 2018 Partajează Postat Decembrie 21, 2018 (editat) Eu n-am platit nimic, n-am cont, insa profit de cateva ori pe an si le cer documentatie la scule la care chiar nu gasesc nimic. Au fost si cazuri cand au ignorat cererea. Nu cunosc din ce motive. Schema de mai sus a venit pe mail in format pdf in 5 min, si am cerut-o de curiozitate sa vad cum se mai misca. Si tura asta s-au miscat, dar repet, rezolutia nu e ceea ce te-ai astepta sa vezi, dar e mai bun decat nimic. Daca o vrei in format pdf, lasa-mi o adresa de mail si ti-o trimit, poate se vede mai bine decat in jpeg. Editat Decembrie 21, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
andreidaniel Postat Decembrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2018 Mie mi s-a scris pe mail ca nu trimit linkul de activare si parola pe mail (o tampenie ca nu o poti pune tu) din motive de securitate.. Deci poti astepta, chiar daca nu ajunge parola faimoasa de activare prin posta in timpul mentionat, ca ei te mai pun sa astepti ca sa o retrimita (intuiesc ca se feresc de bots.. sa puna captcha si gata + validare dupa cod trimis pe mobil daca chiar nici plata PayPal nu conteaza pt ei ca nu o poate face oricine). Dupa ce ca trebuie sa ai o minima activitate si contributie mai ai si belele cu plata sau cu o nenorocita de parola. Pana si pe PayPal iti faci cont pt plata unde chiar sunt motive de securitate si chiar au si solutionari in cazul unor dispute referitoare la plati, iar RM s-a gasit sa fie ”mai catolic decat Papa” (...) Link spre comentariu
lalihifi Postat Decembrie 22, 2018 Partajează Postat Decembrie 22, 2018 (editat) Sa nu razi de mine dar de multe ori in epoca comunista de cate ori am rupt un terminal la tranzistor de tip Ac razuiam rasina in jurul terminalului si lipeam un terminal nou . Am reusit sa salvez multe tranzistoare asa. La unul am taiat in carcasa destul de mult ca sa ajung la teminal si tot a mers .Mreita sa incerci :-) Editat Decembrie 22, 2018 de lalihifi Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Decembrie 22, 2018 Partajează Postat Decembrie 22, 2018 Da, procedeul l-am aplicat și eu. Razuiam cu un varf ascuțit in jurul terminalului rupt și lipeam alt terminal. Dar la plantarea tranzistorului pe cablaj trebuia mare atenție, lipitura făcuta rapid și terminalele lăsate mai lungi decât în mod normal. Altfel se dezlipea "reparatia". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum