Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila in comutație cu UC3845

Dayo

Postări Recomandate

Schema este luata de pe un site ceh având la origine o schema de invertor. Problema pe care o am eu este că tensiunea de ieșire este reglabila intre 3 și 130V și nu cum ar trebui sa fie iar protectia la curent devine activa la circa 2A ceea ce nu este normal. Care ar putea fi cauza, ce aș fi putut greși?

reg60v (1).png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Taraful mare l-am fazat ținând cont de sensul infasurarilor ca de altfel și pe cel de curent. Daca inversez ieșirea (secundarul) trafului mare acesta tiue destul de tare, deci fazarea e corecta când taraful nu scoate zgomote. Taraful de curent...indiferent dacă îl leg sau nu în circuit, sursa se comporta la fel, cum am descris mai sus. O sa pun și oscilogramele in diferite puncte dar mâine dacă o să pot. Am 130V doar cu rezistenta din schema, cea în paralel cu conzii de filtraj fara altă sarcină. Daca ii cresc sarcina intra in protecție.

Editat de Dayo
Link spre comentariu

Cand se testeaza o sursa nou asamblata, primul lucru care se face este analiza cu osciloscopul, cu atat mai important daca schema este cu reactie.

In caz de probleme nu multimetrul iti diagnosticheaza sursa, ci osciloscopul.

Abea dupa ce ai analizat cu osciloscopul si totusi n-ai gasit problema, se vine cu solicitare de asistenta aici.

Asa cum este topicul prezentat, foarte sumar...greu.

PS: Atentie cum folosesti osciloscopul, daca il pui in partea de primar neaparat folosesti traf separator la alimentarea sursei, daca nu ai atunci pui osciloscopul doar pe secundarul trafului principal si al celui de curent.

Link spre comentariu

Dacă ai făcut exact schema aia, apropo mă tentează și pe mine, cred că e oarecum normal să ai 130V pe ieșire fără sarcină.

Sursa e un 2TF, cu umplere maximă 47% zice cehul. Deci pulsul de tensiune în secundar este de Uout(dorit)/0,47 = 60/0,47 = 127,6V. Nu cred că e o coincidență. Inductanța serie cred că e cam mică, e o sursă stabilizată nu un invertor de sudură, probabil din motive practice o fi mai mică. Trebuie să măsori să vezi ce e întîmplă pe partea de control curent cînd crești sarcina.

Link spre comentariu

Nu se masoara d-le un aparat fara partea de forta ca sa intuiesti ce ar face in sarcina. Se pune o sarcina usoara si se masoara tensiunea in fata socului de iesire la 2-3 valori de iesire. Asa nici nu mai e nevoie de traf separator.

Link spre comentariu
On 12/19/2018 at 7:31 PM, Dayo said:

Schema este luata de pe un site ceh având la origine o schema de invertor. Problema pe care o am eu este că tensiunea de ieșire este reglabila intre 3 și 130V și nu cum ar trebui sa fie iar protectia la curent devine activa la circa 2A ceea ce nu este normal. Care ar putea fi cauza, ce aș fi putut greși?

Cu scuze, acele grile sunt porti, poarta=gate in definitia tranzistorului IGBT.

Am o nelamurire, curentul de 2A este prin sarcina sau prin retea si nu este reglabil din potentiometrul P2.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări