radasous Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Salutare, In urma cu o luna am cumparat de pe net un deck AKAI CS34D, reminescente din tinerete...ca nu am avut deck la vremea cand mi-ar fi trebuit. Este in stare ok pentru varsta lui, i-am schimbat condensatorii din sursa, setul de curele si i-am facut o curatare cu alcool izopropilic la contacte si mecanisme. Pe unul din canale are un zgomot in timpul redarii, inclusiv pe pauza, zgomot caruia nu prea ii gasesc sursa si care imi pare a fi de contact porcos, am atasat inregistrare cu zgomotul, schema si o poza cu deck-ul, poate are cineva idee cum il elimin. In partea electronica nu am umblat deloc, doar am curatat cu izopropilic comutatorul play/rec si potentiometrii semireglabili. Nu se vad nici intervetii anterioare pe pcb. zgomot).mp3 Link spre comentariu
alcon Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 26 minutes ago, radasous said: Salutare, In urma cu o luna am cumparat de pe net un deck AKAI CS34D, reminescente din tinerete...ca nu am avut deck la vremea cand mi-ar fi trebuit. Este in stare ok pentru varsta lui, i-am schimbat condensatorii din sursa, setul de curele si i-am facut o curatare cu alcool izopropilic la contacte si mecanisme. Pe unul din canale are un zgomot in timpul redarii, inclusiv pe pauza, zgomot caruia nu prea ii gasesc sursa si care imi pare a fi de contact porcos, am atasat inregistrare cu zgomotul, schema si o poza cu deck-ul, poate are cineva idee cum il elimin. In partea electronica nu am umblat deloc, doar am curatat cu izopropilic comutatorul play/rec si potentiometrii semireglabili. Nu se vad nici intervetii anterioare pe pcb. Este in tehnologia Wire wrap? Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 19, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2018 25 minutes ago, alcon said: Este in tehnologia Wire wrap? Nu stiu ce este wire wrap, daca asta inseamna ca firaraia este impachetata/aranjata sexi, atunci este antiwirewrap, adica in devalmasie generalizata. Am adaugat poza cu devalmasia. La cabluri nu sunt probleme de contact vizibile, desi, zgomotul pare a fi contact aiurit. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 (editat) Tehnica wire wrapping e altceva decât se vede pe acea placă.E vorba de conexiuni cu fire și cose dedicate, executate cu o unealtă specială, un pistolet automat care răsucea firul pe cose și tăia firul la sfîrșit.Exemple mai pot fi găsite acum pe la lămpile fluorescente ,,economice,,....https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Wire_wrap_in_OSRAM_CFL.jpg/1024px-Wire_wrap_in_OSRAM_CFL.jpg Editat Decembrie 19, 2018 de validae Link spre comentariu
adydep Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Zgomotul este dintr-un contact sau dintr-un tranzistor,ale carui terminale argintate au oxidat pana in interiorul capsulei;de aici si necazurile. Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 19, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2018 26 minutes ago, andrei_ said: Zgomotul este dintr-un contact sau dintr-un tranzistor,ale carui terminale argintate au oxidat pana in interiorul capsulei;de aici si necazurile. La tranzistori nu vroiam sa ma gandesc, casetofonul este fabricat in '76 si este plin de sc-uri pe care nu le am si nici nu prea au echivalente perfecte actuale, am doar ceva bc 413 si 173 cu craci auriti in cutiile cu bunaciuni, daca pun ce am sau ce se gaseste vor fi necesare oarece recalibrari. Argintul este negru... Contacte mecanice nu are prea multe, am sa le recurat, de data asta cu wd, daca nu trece ii organizez intalnire cu osciloscopul sa localizez zgomotul. 40 minutes ago, validae said: Tehnica wirw wrapping e altceva decât se vede pe acea placă.E vorba de conexiuni cu fire și cose dedicate, executate cu o unealtă specială, un pistolet automat care răsucea firul pe cose și tăia firul la sfîrșit.Exemple mai pot fi găsite acum pe la lămpile fluorescente ,,economice,,....https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Wire_wrap_in_OSRAM_CFL.jpg/1024px-Wire_wrap_in_OSRAM_CFL.jpg Clar, nu e ca in poza, nici cu cose, nici macar cu gaurici in pcb, toate firele sunt lipite direct pe partea placata. Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Tranzistoarele 2SC458 sunt renumite pentru deteriorarea parametrilor in timp. Link spre comentariu
ex.escu Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 O metoda simpla,"batraneasca",e de a asculta semnalul/zgomotul in lantul de amplificare,aveti schema,comparativ canal bun/canal defect, cu o casca cu impedanta mare (1-2kohm) in serie cu un condensator de cca.0,1-0,22uf. Succes. Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 19, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2018 1 hour ago, franzm said: Tranzistoarele 2SC458 sunt renumite pentru deteriorarea parametrilor in timp. Mda, vad ca modelul ce apare pe schema mai are si hfe cam mic 2 minutes ago, ex.escu said: O metoda simpla,"batraneasca",e de a asculta semnalul/zgomotul in lantul de amplificare,aveti schema,comparativ canal bun/canal defect, cu o casca cu impedanta mare (1-2kohm) in serie cu un condensator de cca.0,1-0,22uf. Succes. Cunosc metoda, multumesc pentru reamintire, din pacate nu mai am casca cu impedanta mare din septembrie 1990. Osciloscoape am chiar doua pe o raza de un metru in jurul casetofonului. Oricum, nivelul zgomotului este mic, cam de trei ori amplitudinea zgomotului de fond de pe canalul neafectat. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Acum 1 oră, radasous a spus: La tranzistori nu vroiam sa ma gandesc, casetofonul este fabricat in '76 si este plin de sc-uri pe care nu le am si nici nu prea au echivalente perfecte actuale, am doar ceva bc 413 si 173 cu craci auriti in cutiile cu bunaciuni, daca pun ce am sau ce se gaseste vor fi necesare oarece recalibrari. Poti inlocui doar de test, ca sa vezi care iti face necazuri, si pe urma cauti original.Si eu am gasit zgomot asemenator cauzat de tranzistor indaratnic. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Un asemenea zgomot , exact asa se auzea ,l-am avut intr-un amplif 2*100w construit de mine. Se producea pe un canal . Componenta cu belea a fost un rezistor din acela masiv din circuitul de polarizare din baza unui tranzistor.Daca ampliful contine asemenea rezistente din carbon presat sint primele ce trebuie suspectate in special in bazele tranzistorilor. Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 19, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2018 27 minutes ago, doru3160 said: Poti inlocui doar de test, ca sa vezi care iti face necazuri, si pe urma cauti original.Si eu am gasit zgomot asemenator cauzat de tranzistor indaratnic. 2sc458lg sunt doar in etajul de intrare, asta inseamna ca daca pun bc 173 cu craci de haur pot suplini diferenta de amplificare din reactie, corectia este oricum cat se poate de clasica. 4 minutes ago, Nostalgic said: Un asemenea zgomot , exact asa se auzea ,l-am avut intr-un amplif 2*100w construit de mine. Se producea pe un canal . Componenta cu belea a fost un rezistor din acela masiv din circuitul de polarizare din baza unui tranzistor.Daca ampliful contine asemenea rezistente din carbon presat sint primele ce trebuie suspectate in special in bazele tranzistorilor. Rezistorii cica ar fi cu carbon, in manualul de service apare doar Carbon Resistors Omitted, oricum, sunt toti mici. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Acum 4 minute, radasous a spus: .................... Rezistorii cica ar fi cu carbon, in manualul de service apare doar Carbon Resistors Omitted, oricum, sunt toti mici. rezistorii cu pelicula de carbon au o caracteristica mai buna , cei cu carbon presat sint cei mai instabili. Link spre comentariu
radasous Postat Decembrie 20, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Am verificat stocul de tranzistori si am asa: bc413b, fabricati microelectronica, 6 buc noi, au hfe intre 232 si 256, NF de catalog max 4dB bc173c, fabricati microelectronica, craci de haur, recuperati, au hfe intre 482 si 764, cred ca pot face doua perechi, NF de catalog 4dB BC550C, 9 buc, fabricati pe nustiuunde, noi, au hfe intre 514 si 540, NF de catalog 0.6 tipic si 2.5dB maxim pe sarcina de 2k si 10dB pe sarcina de 100k Nu prea imi dau seama ce ar fi cel mai nimerit sa pun in locul sc-urilor, tranzistorii originali 2sc458lg au NF de catalog tipic 3dB, max 5dB. Tendinta ar fi sa pun bc550c pentru ca sunt din secolul asta si considerati relativ ok. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Poti pune oricare din ei.Eu as merge pe 413 daca e vorba de intrare.Daca vei simti o schimbare, inseamna ca ai nimerit acolo unde il doare.Daca zgomotul ramane la fel, si se modifica doar amplificarea, esti pe langa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum