Petre777 Postat Decembrie 17, 2018 Partajează Postat Decembrie 17, 2018 Ieri am stat 4 ore pe internet in diverse motoare de cautare sa gasesc macar O SINGURA lista de preturi la UN producator furnizor de butelii LPG/aragaz online. Nu exista in Romania nici macar un singur pret afisat la nici un producator/incarcator de butelii (aragaz, butan, propan, nici unul!). Nu exista nici pe siturile de comparare de preturi nici nicieri in alta parte vreo lista sau vreun istoric de preturi care sa acopere acest subiect. Dupa cate stiu, este ilegal in Romania sa se publice un serviciu, de exemplu de livrare butelii incarcate, fara sa apara pretul afisat cu toate taxele, inclusiv transportul. Magazinele online sunt toate obligate la aceasta, se merge pe amenda imensa in cazul in care nu se respecta, cu plangere si scandal la ANPC etc. Ce se poate face? Stie cineva de vreun site privat centralizator? Suntem in perioada de reinnoire contracte, afara este urgie alba, se vorbeste de scumpiri la gaze - de la cat la cat?! Dupa parerea mea, furnizorii de energie electrica, termica si de combustibili de orice fel, trebuiesc obligati in decurs de cateva zile (contractele se reinnoiesc acum!) sa aplice legislatia in vigoare si sa afiseze preturile serviciilor pe care ei le presteaza, inclusiv toate taxele, pe toate siturile si locatiile (flyere, XLS, etc) unde se ofera sau se listeaza aceste servicii, conform legii. Conform legii, daca se furnizeaza serviciul X, cu Y unitati per tranzactie, trebuie sa apara pretul pentru "serviciu X, cantitate Y, pret cu TVA: Z" intr-un tabel accesibil sau vizibil direct langa oferta, precum si un link obligatoriu la termeni si conditii, inclusiv de livrare si de contractare. Explicatia "se mai adauga nu stiu ce" nu exista in legea care obliga la publicarea pretului produsului sau serviciului cu TOATE taxele incluse, indiferent cum se cheama ele. Si nu, nu este suficient sa avem tabele oficiale ANRE / gaze / electrice pentru ca producatorii adauga la acestea diverse alte cheltuieli care umfla pretul uneori cu 50% la facturile mai mici pana ajung la consumator. Legea spune ca furnizorul serviciului trebuie sa publice pretul integral, nu altcineva. Daca vor fi situri de comparare externe, cum sunt la benzina etc, sunt bine-venite, dar nu inlocuiesc ceea ce trebuie sa fie la furnizor. Este culmea ca cea mai importanta resursa pe timpul iernii sa fie la mica intelegere, cu taxare dupa ochiometrul lui dorel gigel care vine cand vrea el (ca nu scrie nicaieri in cat timp si la ce pret se livreaza ceva), plus ca toti furnizorii s-au vorbit in mod clar intre ei sa nu publice nici un pret nicaieri. Prin Timis se mai gaseste cate unul care nu a primit memo-ul sau e mai cinstit si apar preturi timide care nu este clar din ce an sunt, tot fara termeni si conditii de livrare, nimic. In Bucuresti, unde sunt eu, nici macar nu exista pe google, adica nu ceva centralizat sau al vreunei companii, o harta, o lista sau un locator pentru serviciile de butelii din capitala! Un subiect tangent relevant il constituie pretul energiei electrice, si el "ingropat" intr-un hatis de taxe, accize, timbre de diverse culori, si alte spoieli, care deviaza de la subiectul principal: obligativitatea conform legii de a afisa pretul final CU TOATE TAXELE INCLUSE, per unitatea de energie respectiva vanduta, eventual pe categorii dupa grupa de consum, si cantitatea (calupul) de consum, in locul (pe pagina etc.) unde se ofera serviciul, pretul publicat fiind si obligativ contractual. Nu conosc nici o derogare pentru nici o institutie nici macar de stat de la aceasta obligatie de a publica pretul afisat si de a il accepta ca termen contractual (!) odata publicat, valabil la data (care trebuie sa se vada in oferta) afisarii. Cum e posibil ca 18 milioane de oameni sa nu zica pas cand treaba asta se pare ca "merge" de ani buni, cu cresterile de preturi actuale foarte critice?! Postez aici pentru ca nu vad nimic mai "Energetic". Cred ca ar trebui sa existe un sub-forum specific pentru preturi la energie, alternative contoare, contoare inteligente, data loggere pentru temperatura si consumuri, facturare electronica, casa inteligenta in sensul celor de mai inainte, si nu numai. Poate inclusiv energie alternativa si impactul ei, preturi, amortizare, izolatie termica, diy pentru data loggere de pierderi termice, gen termometru dublu diferential samd. Daca moderatorii considera necesar, se poate muta mesajul in alt subforum, cu multumiri. Link spre comentariu
Petre777 Postat Decembrie 18, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2018 Vad ca, lumea nu se inghesuie la acest subiect arzator de actual pentru multi. Totusi, nu prezinta interes? La tema "amenda si discutii la ANPC daca nu ai serviciile si toate taxele aferente afisate si valabile" pentru magazin online nu mai revin, cine are asa ceva sau are tangenta stie. Deci, la acest punct, este clar offisde la toti furnizorii care au site online, nici unul nu are t&c afisate, nici pret. M-am dus sa ma uit cum e la vecini, tot cu google care nu gaseste nimic relevant pentru Bucuresti. Budapesta are 3 locatii mari toate cu preturi online, si mai multe mici. Cele 3 principale cu harta, click pe ea ai lista de preturi cu / fara schimb de butelie, livreaza orice, propan, butan, plus gaze de proces si de sudura. Tabel clar, inclusiv tva, la fiecare scrie pret cu/fara butelie la schimb, telefoanele pentru comenzi si emailul alaturi de oferta. In plus inca vreo 10 locatii cu pret si servicii clare inclusiv livrare (n-au platit la google si nu sunt pusi direct pe harta?). La Sofia: 5 pe harta direct la google, inca 10 cred nelistati pe harta, la fel, lista produse cu preturi pe fiecare site din cate am vazut, din cate inteleg, nu am cunostinte avansate de bulgara, de abia citesc literele. La viena sunt mai "avansati", la fel ca la "noi'. Oferte de servicii, poze, nici un pret afisat, dar ei nu au aceeasi legislatie ca la noi (de publicare a pretului cu toate taxele obligatoriu), clientii sunt dezavntajati. Nu reusuesc sa vad cum e la slovaci si la cehi si la polonezi, cred ca .ro are cea mai progresiva legislatie, cu obligativitatea afisarii pretului si a termenilor si conditiilor, ungurii sunt pe aceeasi lungime de unda, au preturile si serviciile afisate insa, corect. Dar si cele mai "egale" firme romanesti de energie care nu o respecta, in timp ce firmele mici cu prezenta online sunt atacate in mod regulat de orice gigel care se plange la anpc ca nu stiu ce nu a vazut el bine la pretul afisat si la termeni si conditii. Este minunat, dar si mai minunat este ca, toata lumea tace. Daca te-ai duce la benzinarie si nu ar afisa pretul per litru (cu toate accizele si taxele in el), ti-ar da nota de plata dupa ce ai incarcat deja dupa marca si aspectul masinii si dupa hainele de pe tine si telefonul sau ceasul care par mai ca scumpe sau nu, ar fi bine? Nu? Ei bine, exact asta fac firmele de energie acum. Daca inainte de privatizare si "liberalizare" era destul de clar cat costa si cat timp dureaza sa se obtina un serviciu de acest fel, acum nu mai este deloc clar, desi legea este mai buna acum decat a fost. Am gasit un loc unde se descrie concis, ce trebuie sa faca orice comerciant inclusiv online in Romania. Legea pe larg este publicata, este dificil de citit. Scurt, pe puncte, si exact pe ce ia amenda orice magazin online si fizic mic daca nu le are implementate, si exact de ce isi bat joc toti furnizorii energetici din Romania in prezent: infocons.ro: reguli de afisare ale preturilor Link spre comentariu
Vizitator Paul66 Postat Decembrie 18, 2018 Partajează Postat Decembrie 18, 2018 Faci o confuzie grava intre retailer si distribuitor/producator, sau, mai pe limba ta, intre un magazin si poarta fabricii. Inaintezi o cerere de oferta si obtii ce te intereseaza, fix pe calapodul tau. Eu, daca as produce gaz sau apa plata, nimeni nu ma obliga sa scriu pretul pe gardul fabricii sau in alt loc public. Link spre comentariu
Petre777 Postat Decembrie 18, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2018 @ Paul66 : nu cred ca fac o confuzie. Cred ca cineva are interesul sa fac o confuzie, prin ne-publicarea de informatii cu privire la "distribuitorul final" al produsului, care este parte integrala a aceleiasi firme sau "fabrici". Totusi, este de bun simt sa sesizeze oricine ca este o "mica" discrepanta intre cum se prezinta produsul final al acestor furnizori enigmatici si imensi, si ceea ce cere legea. Pe camionul care aduce buteliile scrie clar firma, si nici macar acolo nu este o lista de preturi, si factura poarta aceeasi sigla si adresa de persoana juridica. Pentru apa minerala sau plata este exact la fel, si exista preturi clare online, spre deosebire the gaze, motorina si electrice. ANRE reglementeaza publicarea pretului dar ramane hatisul acela de accize si taxe, parca in bataie de joc deliberata si cu buna stiinta fata de legea care pe toti ne obliga sa publicam preturl final cu toate taxele in el. Eu nu am vorbit de pretul en gros la uzina de gaze ci de retailer-ul inclus ca parte integrala a firmei care livreaza fizic la consumator, si la faptul ca acesta este el insusi "invizibil" dar clar functional in aceeasi jurisdictie in care noi ceilalti facem ce putem ca sa plutim. Deci nu fac nici un fel de confuzie. Distribuitorul (sau -ii) trebuie sa iasa din "umbra" si sa aplice legea, sa nu mai fie mai egali decat altii. Impactul unui contract reinnoit pe un an, prin diferentele de pret intre furnizori, poate insemna pierderi de 1000+RON/an la preturile actuale, chiar si pentru un mic apartament in oras. Eu as prefera sa folosesc banii aceia pentru mine, nu sa-i dau altora. Dupa parerea mea, chestiunea este mult peste nivelul de discutie pe forum si ar trebui sa intre pe plan politic la un moment dat, este dincolo de bataie de joc cum stau lucrurile, mai ales cand firmele mici sunt regulat busite de mici consumatori cu plangeri unele fara rost si din razbunare?! la anpc. -- Pentru exemple mai concrete, cercetati reclame din anii 1930, tot de la noi, tot cu piata "capitalista" liberalizata, unde scrie pe camion si peste tot cat costa si ce bun este. Astra si altele. Link spre comentariu
Vizitator Paul66 Postat Decembrie 18, 2018 Partajează Postat Decembrie 18, 2018 (editat) De fapt, ce vrei sa cumperi? Editat Decembrie 18, 2018 de Paul66 Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 18, 2018 Partajează Postat Decembrie 18, 2018 Pretul la butelii nu vad de ce ar trebui sa fie publicat online, doar nu cumperi butelii pline de pe net, cred ca e interzis transportul acestora fara masini speciale oricum. Exista doar magazine fizice, intrebi acolo pretul, iti convine cumperi, daca nu-ti convine nu cumperi, care-i problema ? E obligatoriu sa fie totul pe net ? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Decembrie 18, 2018 Partajează Postat Decembrie 18, 2018 Relatii corecte si concrete,primesti de la benzinariile care comercializeaza GPL. Link spre comentariu
Petre777 Postat Decembrie 19, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Am citit replicile de pana acum si raspund la ele in general: - Nu doresc sa cumpar ceva imediat, doresc sa analizez optiunile si sa le compar, apoi sa cumpar sau nu, sau sa schimb sau nu cum fac acum. - Buteliile in general sunt transportabile numai cu un camion specializat sau individual de proprietar cu un vehicol personal, ca o exceptie tolerata. - Ca sa gasesti un "magazin care afiseaza pretul" trebuie sa existe reclame si sau liste, unele online. NU EXISTA. Asta este problema, s-ar putea sa fie 2 dupa colt sau la 500m si sa nu stiu de ele. Stiu din proprie experienta ca, una dintre solutiile "valide" din punct de vedere juridic pentru a ocoli legea care obliga la publicarea detaliilor de pret si a termenilor la orice oferta facuta in orice mediu, inclusiv online, este aceea de a NU publica oferta. Vezi poze sugestive de butelii si de camioane cisterna online dar fara un obiect clar de vanzare. Da, acesta este "profesionalism" din partea departamentului marketing-juridic al firmei, si, simultan, ar trebui sa fie un stimulent pentru legiuitor, sa le puna "cep" la aceasta. - Cine incarca GPL in butelii de aragaz se sinucide, mai ales iarna cand mix-ul GPL are 60% propan ca sa dea presiune la rece. Presiunea de incercare ISCIR la butelii tip aragaz (butan) este de 15bar, la propan 30bar. Propanul din GPL atinge 15bar pe la 20-30 deg grade C. Adica o butelie aragaz cu GPL in ea este o bomba in devenire la temperatura camerei, cu mix-ul de iarna. Regulatorul standard de butelie de aragaz este si el limitat la 7.5bar intrare, si este complet supraincarcat cu presiune de propan la temperatura camerei. Avand in vedere popularitatea acestei metode de incarcare cu GPL, ar fi probabil oportun sa se scoata complet de pe piata si sa se interzica buteliile cu marca ISCIR de 15 bari si sa fie toate de 30 chiar daca sunt in continuare umplute cu aragaz/butan, pentru la o adica. Testul este simplu. Butanul nu mai are presiune la 0 grade C. Daca butelia este afara sau intr-un loc neaincalzit, si nu da presiune cand e conectata la aragaz/soba, este ok, este butan, se aduce la temperatura camerei de 5-6 grade chiar, si va functiona daca nu este goala. Daca da presiune la 0 grade, este propan in ea, si este o bomba in devenire cand se incalzeste pana la temperatura camerei. Dar acesta este un subiect separat, tehnic si nu politic, si nu de domeniul anpc. - Mi se pare oarecum ridicol sa se discute cat de bine este acum, cand nu poti sa compari preturi nici online, nici pe un site, nici intr-un tabel publicat de o autoritate supervizoare relevanta pe undeva. Chiar nu este clar ca este o singura lege si ca unii nu o aplica pentru ca sunt "too big to fail" sau pentru ca sunt firmele de apartament ale baietilor destepti care au preluat ce trebuiau sa preia la "liberalizarea pietei"? Care dintre cititorii de aici nu ar dori sa faca rost de 1000RON/an sau cam asa, numai dintr-o renegociere sau schimbare de furnizor de energie, obtenabila printr-o comparatie de pret afisat legal si fair conform legii? Mai clar: pe langa cresterea de pret ale energiei suntem capusati si de acesti intermediari care "iau" cei 1000RON in plus pe an pentru ca ... pot! Mai inteleg intr-un oras mic unde nu este decat un singur furnizor, dar eu sunt in Bucuresti?! Am gasit O firma "nationala" care spune ca aduce butelii in 60 de minute (!) in aproape orice oras, si este online, pretul este de "30-70 lei" (asa scrie! - nu pentru ce - la banii acestia ar trebui sa fie numai schimb butelie de-a lor, dar nu scrie!), link la anpc sau telefonul consumatorului pauza. Are filiale (camioane?) in toata tara, fiecare cu telefonul local. Asta a fost cea mai "transparenta" oferta pe care am gasit-o pana acum. Nu vreau sa fac reclama aici, dar mi-au trebuit vreo 3 zile sa dau de ea online desi are un nume de site sugestiv. Deci, sunt eu singurul chitibusar de am pretentia sa vad dupa X ani de internet si de liberalizare o comparatie de preturi si servicii si poate o harta de prestatori relevanti pe google sau facuta de terti, nu de firmele insasi? Si chiar pare asa de anormal ceea ce scriu incat vad raspunsuri pe forum care par sa puna atitudinea mea sub semnul intrebarii? Mc pentru discutie, este foarte instructiva pentru mine. Sper sa continue amiabil. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 (editat) E corect ce zici, nu e normal să nu găsești online un preț clar per litru, sau pe butelie de gaz. Probabil e un obicei care să evite selecția firmelor după preț, adică să te duci la o firmă ,,în orb,, și să afli acolo prețul, eventual să renunți să mai cauți un alt preț, descurajat de umblatul și datul de telefoane pe la unul și altul. Am mai văzut și la unii retaileri de electronice ,,de firmă,, asta. De exemplu, am căutat să văd ce preț au diverși retaileri care vând aparate de măsură Fluke sau Chauvin Arnoux și când intram pe site-ul găsit de Google ca fiind vânzător de astfel de aparate, dădeam de o prezentare foto și detalii tehnice ale aparatului, dar fără un preț de vânzare, ci cu o ,,cerere de preț,,. Păi ei cred că stau toată ziua să aștept să-mi răspundă la mailuri sau telefoane și să aflu că au un preț dublu față de cel practicat de o firmă din UK, de exemplu ? Uneori acest lucru poate fi cauzat de faptul că respectivii nu au practic produsul pe stoc și prețul îl fac efectiv doar când comandă aparatul sau produsul la producător și prețul producătorului e influențat de rata valutei din acea zi. Dar când vinzi gaz, care nu-și schimbă prețul zilnic, fiindcă tu ai deja un stoc, mi se pare corect să afișezi un preț, chiar dacă e al zilei.... Problema e lipsa de seriozitate tipic balcanică, mai găsești și meseriași care când îi întrebi de prețul unei lucrări, te iau cu ,,lasă că vedem la sfârșit....,, Editat Decembrie 19, 2018 de validae Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 (editat) Pe langa cele spuse ce @validae mai punem la socoteala si concurenta...multi nu afiseaza pretul de frica ca vine altul cu un pret mai mic. Se pare ca comerciantii inca nu sunt trasi suficient la raspundere! Editat Decembrie 19, 2018 de mac01 Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Există reglementări pentru așa ceva, dar nu le pune nimeni în aplicare.Câți oameni ați auzit să fie amendați pentru fumat în spații nepermise, sau pentru că au mâncat semințe în tren, etc ? Dar dacă ai un magazin mic, vine periodic un reprezentant de la inspecția sanitară sau cum le-o mai zice și trebuie să-i bagi ceva în traistă, altfel te amendează chiar dacă ești în regulă. Spuea cineva care avea magazin de familie absolut în regulă, că i-a venit controlul și după ce acela a constatat că erau toate în regulă, i-a spus că trebuie totuși să-i dea o amendă minimă din când în când fiindcă ,,e dubios dacă nu dau nicio amendă,,......cu alte cuvinte poți fi corect și tot ți-o iei, sau poți fi șmecher și dai șpagă în loc de amendă și o duci mai bine decât dacă ești corect. Mai e mult până vom ajunge să nu avem ambulanțieri care fură motorina de intervenții, chiar dacă au un salariu de circa 4000 Lei, sau să avem corpuri de control incoruptibile.. Link spre comentariu
Vizitator Paul66 Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Pentru anumite produse prețurile se negociază. Acei comercianți au de regulă ca si clienți persoane juridice. Condițiile de cerere si ofertare pot diferi si pot conține tot genul de aspecte, de aici si până la un preț anume e cale lungă. De aceea se procedează la cerere de ofertă. Cine este interesat , procedează la consultarea mai multor astfel de oferte adecvate cerinței lui. Asemănarea si compararea cu diverși comercianți de tejghea nu-i corecta. Nici eu, in activitatea mea, nu pot oferi o listă de prețuri pentru toate servicii le. Singurul , este cel pentru consultanta, care e tarifat per ora si câteva chestii uzuale care au mereu același curs ca volum de muncă. On rest, se face o evaluare si se stabilește prețul. Validae, la faza cu amenda, de vina e cel care o acceptă. Si eu am avut controale unde nu a fost nimic de imputat. Cum crezi ca reacționam dacă-mi servea ala de la ANAF o amendă sa nu bata la ochi ? Probabil ca o acceptam, că n-ai încotro, nu-i la discreția ta sa fii de acord, ii băteam, si apoi o contestam in instanță. Oare ce ar fi scris ala in registrul de control? Link spre comentariu
morocanosul Postat Decembrie 19, 2018 Partajează Postat Decembrie 19, 2018 Acum 2 ore, mac01 a spus: Pe langa cele spuse ce @validae mai punem la socoteala si concurenta...multi nu afiseaza pretul de frica ca vine altul cu un pret mai mic. Se pare ca comerciantii inca nu sunt trasi suficient la raspundere! Aici,este discutabila ...problema ! Unii clienti(majoritatea) accepta un pret mai MARE din...comoditate,magazinul este la...100m de bloc ! Altii,(pensionari),din lipsa de ocupatie merg cu troleybusul aprox.5 kmX2=10 Km ! Unii motiveaza ca ...ACOLO(magazin) painea..cea de toate zilele este mai ieftina cu...0,5 LEI ! Merita?? Link spre comentariu
Petre777 Postat Decembrie 20, 2018 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Vad ca, pariticpantii la discutie incep sa priceapa despre ce vorbesc eu. D-l paul66 are punctul lui de vedere, care este acela al "vanzatorilor" de servicii care negociaza pretul per client, dar acest punct de vedere nu are nici o tangenta cu discutia prezenta. Vanzarea de energie de orice fel catre populatie, inclusiv prin contract anual, pe teava, sarma, butelie, pa pompa de benzina etc., tot comert cu amanuntul se cheama ca este, si se aplica ceea ce se aplica la comertul cu amanuntul in codul comercial, plus reglementari suplimentare. Vezi pretul la pompa de exmplu. Culmea, exact cine ESTE in concurenta libera, depozite de combustibil solid, lemne, retailerii de bricolaj si constructii, toti au preturi la brichete de lemn si alti combustibili normal pe catalog, online si in "curte", cu reclama, cu pretul afisat. Ciudat, nu? Mie nu mi se pare deloc ciudat. Asa ar trebui sa fie si la ce vine pe sarma si pe teava, demult, de cand exista legile in vigoare relevante. Dar (inca?) nu este. Ce trebuie sa se intample pentru asta? Ceea ce se discuta aici nu este negocierea serviciului cu un client oarecare pe piata libera si aflata in concurenta normala, ci obligativitatea reclamei deschise cu privire la natura unui serviciu extrem de reglementat, cu furnizori foarte bine definiti, unde nu se poate vorbi de concurenta libera in nici un caz. Ar trebui sa existe aceeasi lege de afisare si obligare la servicii si la pret care exista la orice pompa de benzina, si care este reglementat in acelasi fel. Si, da, acolo apar diferente, si este bine asa, unii sunt mai scumpi, altii mai buni. Exista libertatea relativa de a alege. La fel ca la sacii de brichete la retaileri sau la depozitul de lemne si combustibil relevant. Cine vede azi ce ni se pregateste cu utilitatile indirect prin OUG in media poate ca intelege care este miza. Se vorbeste de 15% crestere la utilitati pentru 2019. Este culmea sa se mai discute daca este sau nu in regula ca legea care exista sa nu se aplice. Suntem intr-o tara in care se iese in strada cam tarziu. Eu tin bine minte sunetul facut de gloantele care se infigeau in zidul casei unde locuiam in 23 decembrie 1989, trase de cei care "erau cu noi" conform aplaudacilor. Fara sa cobesc, cred ca o sa se cam vada niste veste galbene pe strazi in curand pe la noi. Sper sa nu mai am parte si de "plumbi". Nici macar nu am vesta, dar o sa-mi cumpar pana nu se epuizeaza stocurile sau le interzice de la vanzare conducerea cum au facut intr-o tara din Africa Mediteraneana in mod preventiv cu cateva saptamani in urma. Link spre comentariu
Vizitator Paul66 Postat Decembrie 20, 2018 Partajează Postat Decembrie 20, 2018 Eu nu m-am lamurit ce vrei sa cumperi, de fapt. Observ doar ca te plictisesti si faci politica. Se vede ca ai experienta in inducerea opiniilor sau denaturarea lor. Ai defectat de pe softpedia, ca doar acolo se analizeaza si rastalmaceste orice nuanta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum