Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

despre protejarea unui laptop cu o priza cu protectie


Vizitator xelanoimis

Postări Recomandate

Vizitator xelanoimis

Salut, am si eu urmatoarea problema:Trebuie sa merg la tara cu un laptop. Iar la tara, cand pornesc instantul de apa calda sau cand functioneaza pompa de apa, tensiunea curentului scade vizibil (becurile lumineaza mai slab pe toata perioada in care aceste aparate functioneaza). Cum trebuie (daca e cazul) sa imi protejez laptopul.(mentionez ca sunt mai mult decat incepator in ce priveste cunostintele despre curent electric si electronica, asa ca nu radeti prea tare :) )1. O priza cu protectie in jur de 400.000lei ajuta cu ceva?Intuitiv banuiesc ca nu prea are ce sa faca din moment ce nu e un UPS ca sa cupleze bateria daca e nevoie. Nu discut despre traznete sau alte astfel de fenomene.2. Tinand cont ca e vorba de un transformator care scoate un voltaj mic necessar pentru incarcarea bateriei laptopului, sau pentru functionarea acestuia, vor fi aceste caderi de tensiune o problema?3. Ce ar arata o masuratoare pe curentul iesit din transformator cand merge instantul sau pompa de care aminteam? Arata valori normale, sau difera?4. Laptopul ar fi mai bine protejat daca l-as incarca cat timp e stins, fara sa lucrez cu el conectat la retea?Intuitiv banuiesc ca da, pentru ca doar bateria ar putea avea de a face cu respectivele probleme, iar ea nu este la fel de sensibila ca un procesor.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Blind

    3

  • cirip

    1

  • hugo

    1

  • edy_wheazel

    1

Top autori în acest subiect

0) tie iti palpaie lumina deoarece instalatia electrica din acea casa este veche si proasta (sau noua si proasta). Ai nevoie de un circuit separat pt pompa, cu cablu mai gros si siguranta separata, direct din tabloul electric al casei.1) NU2)Gresesti. Incarcatorul laptopului nu este realizat cu transformator ci cu sursa in comutatie.3) Nu inteleg ce vrei sa spui defapt. Te referi la cat consuma pompa la pornire sau la cat curent poate consuma maxim incarcatorul de la laptop?Daca te referi la pompa, conteaza destul de mult anul fabricatiei si tara unde este facuta. Avand in vedere ca maj sunt facute cu motoare asincrone, curentul de pornire se considera a fi de 3-5 ori curentul nominal.4) NU. E aceeasi chestie si cu el pornit si cu el oprit. Pana sa ti se strice sursa sau ceva, ti se strica partea de alimentare din laptop and bye bye, o sa te coste ceva sa o repari.Ceea ce poti sa faci, este fie sa urmezi instructiunile de la pct 0), fie sa cumperi un filtru si sa il pui pe priza cu laptopul ca sa nu ai probleme, fie sa cumperi un stab de tensiune capabil sa iti duca mai multe aparate din casa.Iti recomand sa faci intai ce ti-am zis la pct 0) (se gasesc pe net metode de dimensionare a cablurilor, daca nu gasesti si nu gasesti, imi dai un cont ftp in care sa iti pot pune ceva de 450 de mega si o sa iti poti face singur toate calculele) :yawinkle:

Link spre comentariu

Ce scrie pe alimentatorul laptopului? Care e gama tensiunilor de intrare?Ptr variatii "rezonabile" (rezonabil inseamna variatii de la care unui PC desktop i-ar sari ciorapii si ar da in clambeala, dar nu fulgere si traznete) ale tensiunii de la priza, acumulatorul laptopului, daca este conectat, va actiona ca un tampon si laptopul nu va simti variatiile prizei. Porneste laptopul si baga/scoate alimentatorul din priza. Ce face laptopul? Probabil ca bipaie ca are/n-are priza, dar treaba se opreste aici.Daca ai supratensiuni, e posibil sa busesti alimentatorul laptopului.Cirip

Link spre comentariu

Daca laptop-ul nu e mai vechi de 5-10 ani, du-te fara frica si foloseste-l cum iti vine la mana. Nu arunca banii pe protectii sau UPS-uri ca nu are nevoie.Zic de 5-10 ani vechime pentru ca de atunci nu cred sa mai fi vazut alimentator de laptop care sa nu mearga in toata gama de 100-250 V. Sunt facute asa pentru ca un laptop presupune sa calatoresti, chiar intre tari cu retea electrica diferita (220 sau 110 ca pe la americani sau mai stiu eu unde) si doar nu o sa pui in bagaje 2 alimentatoare...Putina lume stie ca cele mai multe alimentatoare de laptop merg chiar si in curent continuu, nu numai alternativ, ca e o sursa in comutatie desteapta, nu au traf de 50 Hz, iar una dintre aplicatiile laptop-urilor pot fi mediile industriale unde uneori ai curent continuu pe servicii interne (cu acumulatori). Serviciile interne sunt singurele pe care te poti baza in caz de avarii la reteaua de curent alternativ.De exemplu prin centralele electrice sau statiile de distributie serviciile interne sunt in curent continuu si pot functiona multa vreme autonom de reteaua electrica de curent alternativ. Hai ca am deviat de la problema.Pe scurt, o sursa de laptop + bateria din laptop sunt mult mai versatile, fiabile si mai tolerante la tensiunea de alimentare decat un UPS mai ieftin de 100$.Laptopului tau nu ii trebuie alta protectie sau UPS, ca nu se strica si poti sa-l incarci cum vrei, pornit sau oprit, nu conteaza.P.S. Sper ca folosesti incarcatorul original, nu vreo improvizatie...

Link spre comentariu
Vizitator xelanoimis

Multumesc pentru sfaturi.0.Instalatia casei e noua si buna (dupa cum si-au dat parerea vre-o 2 electricieni), facuta dupa standarde, pompa si instantul au circuite separate potrivite, cu sigurante separate. Problema e cu transformatorul (vechi) de care apartine casa, de fapt intreaga strada. Se pare ca nu are puterea necesara... sau asa ni s-a spus. Aceleasi lucruri se intampla si la alte case.3.Ma intrebam daca atunci cand la becuri scade tensiunea (in timp ce pompa sau instantul functioneaza) transformatorul laptopului scoate curent ca si cand ar fi tensiune normala. Adica daca transformatorul compenseaza in vre-un fel, caz in care nu ar trebui sa-mi fac griji pentru ca variatiile nu ar ajunge la laptop.O sa ma uit sa vad ce scrie pe transformator, desi nu stiu daca o sa gasesc ceva technic in documentatiile aferente - primul lucru din manual era cum sa te conectezi la internet :(Daca e pornit si scot alimentarea, laptopul trece pe baterie. Daca o bag, trece pe priza si eventual incarca bateria daca are nevoie. Daca e stins si bag alimentarea, incarca bateria, daca e cazul.Laptopul e nou, fabricat anul asta sau anul trecut si folosesc incarcator original.Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator xelanoimis

M-am uitat la APC Line-R si imi pare o scula buna, mai ales ca acasa (in oras) folosesc de ceva timp un UPS APC si sunt multumit de el.

 

Am vazut la emag la 174RON

http://www.emag.ro/ups_fara_management/ ... --pLE1200I

 

Ce parere aveti? Ar rezolva problema cu tensiunea de care ziceam. Adica mentine nivelul de 220, chiar si pe perioada functionarii pompei sau instantului? Perioada ce se poate lungi de la 1min pana la 15-20min (mai spala lumea vase :) )

 

Ca daca tot il iau, e bun si pentru un viitor televizor sau ce electronica as mai avea pe acolo. Deci nu neaparat pentru laptop.

 

Mai multe detalii am vazut la:

http://www.apc.com/resource/include/tec ... b=features

Link spre comentariu

In primul rand, laptopul are un INCARCATOR nu un transformator !!!In al doilea rand, incarcatorul laptopului este supradimensionat, astfel incat sa iti asigure incarcarea laptopului cand bateria e goala iar laptopul e in functiune, deci nu o sa ai probleme.

Link spre comentariu
Vizitator xelanoimis

M-am lamurit:

 

1. incarcatorul/transformatorul laptopului zice ca merge intr 90V si 230V (sau cam asa)

si chiar am vazut un laptop american (110V) bagat in priza la noi (220V) doar cu un convertor de mufa, ca sa intre in priza romaneasca.

 

2. am masurat tensiunea cu un volmetru si am vazut cum scade de la 210-220V pana la 195V sau chiar 185V cand functioneaza si pompa si incalzitorul de-o data.

 

3. partea buna e ca transformatorul laptopului scoate 19.5V, exact cat scrie la carte, indiferent de aceste variatii la tensiunea de intrare. Deci laptopul e protejat din acest punct de vedere.

 

Ramane intrebarea cu regulatorul APC de la emag, pentru un TV, sau ce alte electronice oi mai avea pe acolo. Se merita? Exista altceva mai avantajos?

http://www.emag.ro/ups_fara_management/ ... --pLE1200I

 

Merci

Link spre comentariu

Vezi ca sunt anumite adaptoare care pe langa conversia de la un tip de priza la altul, mai fac si conversie de tensiune, de la 220 la 110. Am avut asa ceva la un laptop 386...(care a decedat "subit" dupa ce frati-miu l-a bagat in priza fara sa foloseasca acel adaptor...romani electricieni, ce vrei :yawinkle: )

Link spre comentariu

Am avut asa ceva la un laptop 386...(care a decedat "subit"...

Hai mai Blind, nu fii offtopic! Lumea vorbeste aici de un laptop, nu de un laptozaur... :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări