Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lipirea placilor din PAL melaminat

CBI

Postări Recomandate

Se pot face incinte mici ,30-50L,din pal melaminat,dar sa se monteze fara suruburi?Mai precis,se pot lipi placile cu ceva ,tinute intre prese pana se usuca si sa tina fara suruburi?Daca da,cu ce?.(pb este pe partea lucioasa cu melamina,nu pe cant)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CBI

4

• mosfet

3

• stefanev

2

• zal

2

Top autori în acest subiect

ai putea face si cu cepuri de lemn in loc de suruburi, rezistenta cutiei va fi aceeasi.Pui cepuri si lipesti cu aracet(da sa fie de calitate), eventual poti pune niste corniere din lemn inauntru la colturi si la imbinari.

Link spre comentariu

Bizonu ala e un fel de prenadez.Am incercat si se lasa in timp,oricum la prima scapare se 'varsa' cosmelia.Intra si f mult pt ca suge partea cu taietura.E bun la suprafete aspre ,dar e mai ieftin aracetu.Altceva.Stinghii sa pun prin colturi e migalos,si prin colturi iar e melamina,care iar cere suruburi.Deci..Cepurile cum dau gaura pe centrul taieturii ca fuge spiralul,doar e facut din 'zobituri' palul? Am facut multe din pal melam dar cu holturi si ma deranjeaza capetele de la suruburi,capacelele nu le sufar,iar sa stau sa umplu gaurele cu chit,nu ies rotunde gaurile de la sanfren,plus ca la strangere se si misca cate putin pe unele locuri.Daca le tin presate pana se usuca pot sa aliniez perfect cantul lipit cu melamina si astfel trebuie sa privesti f atent ca sa observi.Scap si de capetele de la suruburi.Dar nu stiu cu ce.Trebuie ceva sa usuce beton,sa fie si consistent,sa nu bag 10 cutii/tuburi si sa nu fie 100mii/10gIncinta nu trebuie sa reziste la cine stie ce conditii,doar sa arate 'mai bine' in casa.

Link spre comentariu

De ce nu le prelucrezi laturile vizibile la 45 grade, le lipesti cu prenadez, iar in interior stinghii de lemn pe toate colturile, eventual prinse din loc in loc cu citeva cuie sau holzsuruburi. Cam asa faceau japonezii boxele, mai putin partea cu prenadezul si cuiele, ei puneau ori un fel de aracet, ori ceva asemanator cu cleiul de oase.In spate poti sa lasi laturile drepte, iar peretele din fund vine bagat ca un capac si prins cu holzsuruburi tot de niste stinghii de lemn.

Link spre comentariu

da, eu am lipit cu silicon bucati de pal, dar fara melamina. rezultatul a fost ca s-au rupt bucati din lemn cind s-a dezmembrat cutiile! asa de ferm au tinut. sigur, se poate creste rezistenta mecanica a incintei, folosind coltare de lemn lipite si ele cu silicon, sau coltare din cornier de aluminiu cu latura de 20 mm.spor la treaba!

Link spre comentariu

@ZalNu taie nimeni aici in judet la 45gr,chiar daca au utilaje bunicele din ce am vazut.Mdf nu se aduce,placaje la fel,doar pal mel de 18 pt mobila,si rareori mai gasesc pal chior de 16mm din care fac prototipuri de teste,pfl de 3mm(sau mdf melaminat pe o parte pt pus in spatele mobilei)Si asa ma costa 350mii mp de melaminat ,taiat cum vreau.Am avut tentative cu furnirul,si am renuntat,nu din motive de pricepere,la fel si cu fasiile de melamina lipite la cald.Pe pal nu se merita a se lucra cine stie ce finisaje,iar comanda in exterior de mdf ma costa mai mult decat ce vreau eu sa fac.O sa incerc cu ceva rasini sa vad ce gasesc mai ieftin,si o sa frec cu zmirghel rar putin melamina pe unde se imbina,poate se ''agatza' de rizuri.Pt 'jucarii' care merita ma deplasez in Bucale si iau mdf,dar mai fac si cutiutze pt. amarasteni si nu vreau sa ridic pretul din cauza muncii la cutie sau a finisajului.Precizez ca nu detin decat o bormasina si freza de calitate,restul sunt rajnite din metroVa multumesc oricum pt sugestii

Link spre comentariu

ultimele 2 recomandARI::: de nota 10. :weedman: Ca sa dai gaura in pal cum trebuie fa un ghidaj din otel.Iei un cornier pt rigips si il gauresti asa incat gaurile sa se potriveasca cum se cade in cele 2 placi ce urmeaza sa le imbini.Eu am taiat santuri cu flexul in melamina si apoi am pus aracet.S-au intarit bine.Te-ai molipsit de la mine cu cepurile? :weedman:

Link spre comentariu
Vizitator Nato

In palul melaminat e greu sa prinzi cepuri pt ca se rupe f usor. Imagineaza-ti ca trabuie sa dai o gaura la 9mmde margine (1/2 din 18mm grosimea palului) iar apoi ai putea avea marea surpriza ca gaura data pe grosimea palului sa iti umfle fetele melaminate. Poti incerca sa prinzi pe interior cu holzsuruburi prin coltare cu 3 urechi (pt interiorul dulapurilor, un fel de cubuletz care are doar 3 fetze in loc de 6) iar placa din spate sa o pui pe stinghii. Montage kit este f bun. Este in tub ce se pune in pistol de silicon, e gros si are culoarea crem. Excelent pt lemn, tine loc de suruburi, eu il folosesc la etansarea finala pe interior la imbinari. Nu lucreaza in timp, poate fi vopsit, gaurit etc. Mai poti folosi holzsuruburi pe exterior si poti acoperi capul cu capacel dar e cam vizibil. Daca vrei sa chituiesti cu kit de cutit sau auto palul, foloseste placaj (plywood) apoi slefuieste bine, da cu sprit kit (la o vopsitorie auto dupa care poti vopsi tot la ei cu un negru metalizat (belea) sua mat sau poti furnirui, baitui si lacui incinta si astfel ai aspect de nota 10. Oricum lucreaza incet, nu te grabi pt ca la sfarsit vei vedea greselile, deplasari ale materialului, urme de adeziv, kit neslefuit bine etc.

Link spre comentariu

Coltarele alea sunt cumva un cub taiat pe colturi,un fel de piramida dreptunghiulara??Oricum cred ca sunt mai bune cubice asa sau paralelipipedice.Se fixeaza pe partea din interior pe care vin atasate celelate placi,cu 2 suruburi care sa nu iasa prin fata,si lipite ,cu cateva zecimi mai in interior ca sa se stranga bine placa aferenta,si sa iasa si surplusul de lipici.Asa ma gandisem si eu.Cate 2-3 asemea colturi ajung,ca lipiciul dintre ele ar trebui sa tina,astea doar de fixare pana se usuca.La cutii mari se baga suruburi,sau nu se fac din malaminat.Boxele pt casa nu vreau decat cu model de mobila,lemn.Exclus vopsitul intr-o culoare,mai ales negru.Imi creeaza depresii :rolleyes: Cu cepuri nu fac ,trebuie rabdare,dureaza,este riscul mai mare sa nu vina aliniate perfect,sau sa se umfle,plus ca nu tine nici placile stranse.Am mai facut cu ''biscutiti',tot cam acelasi lucru,si a iesit pana la urma,dar am muncit mult(timp mai mult)

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator jensen

cred ca cel mai bine(si mai rezistent) se prinde palul cu cuie de lemn si aracet, pt a fi aliniate perfect trebuie niste chestii facute la strung un fel de picioruse ca si alea cere se pun sub boxe sa nu vibreze(doar ca nu sunt asa inalte), chestiile sunt la un capat conice si la celalat au diametrul unui cui de lemn aprox 7mm, se face gaura in cantul placii de pal se introduc chestiile de metal apoi se fixeaza si se apasa putin(sau se bate cu ciocan de cauciuc) pe cealalta bucata unde vine prinsa, automat se formeaza niste urme pt a stii exact unde trebuie facute gaurile pt cuiele de lemn apoi se introduce aracet in gauri si se imbina partile dorite(si se pun in zenghere(se gasesc de cumparat in comert diferite marimi) pt 1 ora) dezavantajul este ca nu mai pot si desfacute boxele decat prin spargere.spor la treaba.

Link spre comentariu

de ce nu aleti solutia simpla? iti faci rost de lemn masiv de brad cu latura de 3/3 cm si pui dealungul laturilor in interior. Holtzsuruburile le bagi din interior spre exterior deci sa treaca prin lemn si apoi sa intre in palul tau melaminat..astfel in exterior vor arata lipite fara suruburi prin ele.. desigur intre placile de pal dar si lemn iti recomand sa bagi aracet gros pentru lemn sau bison montage kit. bison montage kit nu e precum un prenandez cum a zis cineva.. se intareste tare si de obicei unde prinde se rupe doar cu lemnul .Dar lasati-l sa se usuce 12 ore cat scrie pe instructiuni....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări