Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie TS 850SAT

yo2mhj

Postări Recomandate

Salutari

Transceiverul TS 850 SAT pe care il folosesc de ceva anisori...a devenit naravas.

Pe scurt:il folosesc la Deva...si din primavara pina acum doua saptamini a cam somat...doar receptie,sporadic.

Cand am incercat sa trec la emisie,surpriza,antena tunerul nu se mai acordeaza pe nici o banda...nici pe dummyload,HI,puterea de iesire a scazut pe toate benzile,astfel-pe bargraful statiei arata undeva la 15W,pe orice banda dar pe powermetrul meu+dummyload-scoate cam de la 70W in 1,8 pina la un pic peste 50W in 29MHz...puterea se poate regla...si cam atat.

Am cautat pe net...nu am intalnit defectul acesta...sau nu am cautat suficient...cunostintele mele nu sunt extraordinare(din contra)...am descarcat manualul service...

Rugamintea mea este ,daca stiti pe cineva/firma in YO cu care sa pot lua legatura dupa sarbatori...sa vad de un service...sau,daca credeti ca nu este ceva foarte grav,astept sfaturi.

Va multumesc,cu respect,Viorel,YO2MHJ!

Link spre comentariu

Aceeasi problema am avut-o si eu cu cateva luni in urma. Se rezolva foarte usor, se demonteaza modulul TS-850S CAR UNIT, DDS si se inlocuiesc toti condensatorii electrolitici, smd. Cu mare atentie trebuiesc verificate si traseele din jurul condensatorilor, inclusiv trecerile metalizate. La mine am gasit doua treceri metalizate intrerupte si cateva trasee corodate definitiv din cauza electrolitului curs din condensatori.

Editat de cocojambo68
Link spre comentariu

Asa este, electroliticii din DDS sunt beleaua lui TS-850. In plus, exista doua generatii de TS-850, in functie de DDS. Primele generatii foloseau in DDS integrate YM6631, care se distrug la un moment dat aproape sigur si vor trebui inlocuite. A doua generatie are in dds integrate YM66312, care sunt ok, nu se defecteaza. Totusi, daca erau integratele din DDS, transceiverul ar fi fost decalat in frecventa (impreuna cu scaderea puterii, etc) in cel putin unul dintre modurile de lucru. Daca este corect aliniat in frecventa, atunci nu ramane decat sa verifici electroliticii.

Link spre comentariu
14 hours ago, yo2mhj said:

[...]

Cand am incercat sa trec la emisie,surpriza,antena tunerul nu se mai acordeaza pe nici o banda...nici pe dummyload,HI,puterea de iesire a scazut pe toate benzile,astfel-pe bargraful statiei arata undeva la 15W,pe orice banda dar pe powermetrul meu+dummyload-scoate cam de la 70W in 1,8 pina la un pic peste 50W in 29MHz...puterea se poate regla...si cam atat.

Am cautat pe net...nu am intalnit defectul acesta...sau nu am cautat suficient...cunostintele mele nu sunt extraordinare(din contra)...am descarcat manualul service...

Rugamintea mea este ,daca stiti pe cineva/firma in YO cu care sa pot lua legatura dupa sarbatori...sa vad de un service...sau,daca credeti ca nu este ceva foarte grav,astept sfaturi.

Va multumesc,cu respect,Viorel,YO2MHJ!

Ai verificat tensiunea negativa de la iesirea convertorului DC/DC? (-6,2V daca-mi amintesc bine). Trebuie sa fie stabila, sa nu varieze (verifica inclusiv pe emisie).

Daca aceasta este problema, nu-i chiar foarte greu de rezolvat (am avut si eu de rezolvat asta si incluisiv inlocuire de condensatori in DDS...) , doar ca necesita timp si atentie.

Cauta pe net  si vei gasi suficiente info.

GL & 73!

YO9FZS

Link spre comentariu

Va multumesc pentru ajutor,am comandat condensatorii SMD,dupa ce o sa ajunga,o sa demontez si o sa-i inlocuiesc+celelelalte verificari...nu stiu daca o sa reusesc in graba,urmeaza sarbatorile,motiv de oboseala si cheltuiala de energie...de multe ori...inutila!O sa va tin la curent!

Editat de yo2mhj
Link spre comentariu
Acum 8 ore, mac01 a spus:

De preferat era sa-i inlocuiesti cu condensatori THT de calitate...condensatorii electrolitici smd sunt slabi, nu rezista in timp.

O fi... nu știu dacă fizic pot sa ii înlocuiesc oricum...am comandat ce am găsit mai de calitate.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin cu noutati,prin amabilitatea lui Marcel,YO2BJZ,s-au inlocuit condensatorii de pe CAR unit,s-au curatat traseele...

Puterea de emisie a revenit la normal,dar ATU nici acum nu se acorda iar puterea indicata de bargraph este aceeasi,maxim 15W...probabil a cedat ceva...o dioda din SWR-metru...sau...o sa incerc sa vad daca pot sa le inlocuiesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări