Akos Postat Ianuarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Nu ca n-ai avea dreptate. Am neglijat total aspectul separarii. Cu capacitatile parazite nu prea imi fac griji. Unde trebuie am avut grija de trasee scurte si lipsite de capacitati si inductante parazite. Separarea e alta poveste... Cred ca voi reproiecta cablajul. Problema e ca primarul trafului are iesirile la mijlocul trafului in loc de capat. Asta e cel mai neplacut. Plus evident timpul pierdut. Dar, d-le @Mircea Crisan, ai dreptate, nu pot sa las fara o separare solida, e prea riscant la exploatare. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Ca n-o sa am probleme cu capacitatile si inductantele parazite imi da incredere cablajul pentru prima sursa llc, care functioneaza si acuma ok. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 10, 2023 Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Ai niște antene de emisie acolo de toată frumusetea. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Ianuarie 10, 2023 Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 37 minute, Akos a spus: Cu capacitatile parazite nu prea imi fac griji. Unde trebuie am avut grija de trasee scurte si lipsite de capacitati si inductante parazite. Oare? Unii au platit bani grei pentru proiectele lor la proiectarea PCB. Recomand notele de aplicatie de la on semiconductors gen AN 9738 si altele asemenea pentru buna intelegere. Nu neglijati nici recomandarile de bobinaj. Poate reusiti sa scapati de bobina si sa dimensionati doar capacitatea serie care trebuie formata musai intr-o baterie de condensatori legati in paralel. ( a se studia curentul suportat). Cate beri s-au strans pana acum? Spor maxim! Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Am inteles. E in regula. Totusi, daca cineva se uita un pic mai atent la zonele "antena" (e haioasa definirea, imi place) va observa ca acestea nu sunt cu semnal activ ci sunt portiuni de masa sau de plus. Prea tare n-am zbarcit-o avind in vedere ca pe acelasi principiu de proiectare am facut mai multe variante de cablaj (pfc separat, sursa separat, pfc si sursa impreuna, plus niste surse mai mici de 150w cu top-uri). D-le @Mircea Crisan, e a doua oara ca amintiti de faptul ca bobina serie ar fi inutila. Credeti-ma, nu este. Se poate elimina in conditii de realizare al cablajelor si trafurilor total automatizate, cand se poate asigura repetabilitatea constructiei, nicidecum in conditii diy. Bobina este un element de reglaj esential pentru a asigura functionarea in parametrii in care se fructifica avantajele arhitecturii rezonante. In regim diy nu poti asigura cu precizie inductanta de scapari sa fie de valoarea dorita, ea depinzind de mai multi parametrii care nu se prea pot face identici. Singura metoda de reglaj al inductantei de scapari (dupa ce ai bobinat traful) este sa modifici intrefierul. Numai ca se modifica si inductanta primarului si cu asta se ajunge intr-o zona de incertitudine a parametrilor trafului pe care nu ti-o doresti. De aceea, in regim diy, prima data faci traful, ii faci intrefierul necesar pentru a obtine inductanta pe care ti-ai propus-o in infasurarea primara, rigidizezi totul si dupa aia din bobina obtii parametrii de rezonanta doriti. Referitor la condensatoare, cred ca se vede cu ochiul liber bateria formata din cele patru condensatoare de 33nF. Poate ca am exagerat punind patru, dar nici n-am avut probleme cu ele, si poate tineti minte dar am fortat sursa la putere destul de mare ! ps. Poate nu stiti, dar pluralul la o bere este ... doua lazi ! Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Ianuarie 10, 2023 Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 23 minute, Akos a spus: Am inteles. E in regula. Totusi, daca cineva se uita un pic mai atent la zonele "antena" (e haioasa definirea, imi place) va observa ca acestea nu sunt cu semnal activ ci sunt portiuni de masa sau de plus. Prea tare n-am zbarcit-o avind in vedere ca pe acelasi principiu de proiectare am facut mai multe variante de cablaj (pfc separat, sursa separat, pfc si sursa impreuna, plus niste surse mai mici de 150w cu top-uri). D-le @Mircea Crisan, e a doua oara ca amintiti de faptul ca bobina serie ar fi inutila. Credeti-ma, nu este. Se poate elimina in conditii de realizare al cablajelor si trafurilor total automatizate, cand se poate asigura repetabilitatea constructiei, nicidecum in conditii diy. Bobina este un element de reglaj esential pentru a asigura functionarea in parametrii in care se fructifica avantajele arhitecturii rezonante. In regim diy nu poti asigura cu precizie inductanta de scapari sa fie de valoarea dorita, ea depinzind de mai multi parametrii care nu se prea pot face identici. Singura metoda de reglaj al inductantei de scapari (dupa ce ai bobinat traful) este sa modifici intrefierul. Numai ca se modifica si inductanta primarului si cu asta se ajunge intr-o zona de incertitudine a parametrilor trafului pe care nu ti-o doresti. De aceea, in regim diy, prima data faci traful, ii faci intrefierul necesar pentru a obtine inductanta pe care ti-ai propus-o in infasurarea primara, rigidizezi totul si dupa aia din bobina obtii parametrii de rezonanta doriti. Referitor la condensatoare, cred ca se vede cu ochiul liber bateria formata din cele patru condensatoare de 33nF. Poate ca am exagerat punind patru, dar nici n-am avut probleme cu ele, si poate tineti minte dar am fortat sursa la putere destul de mare ! ps. Poate nu stiti, dar pluralul la o bere este ... doua lazi ! Ma pot insela dar daca schimbi modul de bobinaj al trafului.... In opinia mea este gresita abordarea unei semipunti cu interfier mai ales in rezonand mod. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 "In opinia mea este gresita abordarea unei semipunti cu interfier mai ales in rezonand mod" De ce ? Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 11, 2023 Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 8 hours ago, Akos said: Singura metoda de reglaj al inductantei de scapari (dupa ce ai bobinat traful) este sa modifici intrefierul Partial da, asta deoarece inductanta de scapari se modifica foarte putin cu intrefierul. In schimb intr-adevar LP se modifica mult prin intrefier. Deci personal nu cred ca trebuie sa ne bazam prea mult pe ajustarea inductantei de scapari din intrefier. Si eu lucrez la un proiect LLC insa vreau sa evit inductanta separata pentru rezonanta, incerc totusi sa pun la punct o modalitate de bobinare care sa-mi dea rezultate repetitive la scapari si cat de cat apropiate de necesar, diferentele daca nu sunt mari putand fi ajustate din valoarea Cr si eventual din ceva mici ajustari la Rmin si Rmax. Ideea este sa se elimine costurile si spatiul unei inductante separate. Dar divaghez si prezint scuze. PS: Nu exista LLC fara intrefier, scopul este obtinerea unor inductante calculate precis, nu un anumit numar de spire per volt. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 11, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 D-le @DjLeco2021, ati facut un mare bine cu filmuletul acela. Am si incercat metoda. Dar cred ca letconul meu nu a fost suficient de fierbinte si chiar daca s-a prins cositorul pe litza s-a intimplat intr-un timp mai mare ca la dv-stra si iar mi s-a facut rigid litza pe 1 - 1,5 cm. (Pacat ca cu aceasta metoda se rigidizeaza numai litz-ul...). Am letcon weller termostatat. Probabil trebuie unul simplu, fara termostat. Inca ceva. Nu aveti un filmulet cum cositoriti litz-ul pe pinii de la carcasa etd59 ? Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 11, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 Daca rasfoieste cineva topicul cu llc-ul va observa ca valorile inductantei trafului, ale bobinei serie si al condensatoarelor rezonante sunt destul de critice pentru a incadra functionarea in aceea portiune de grafic care este optim pentru rezonanta (exceptional conceputa de d-l @iop95). Din jocul acestor valori se poate obtine o variatie mai mare sau mai mica a reglarii tensiunii secundare a trafului. La vremea respectiva am incercat multe valori pana am ajuns la cea care mi s-a parut ok. S-a vazut asta din videoul in care am filmat testul de modificare al sarcinii de la mers in gol la valoarea maxima. Variatii de cativa mv. Nu vad de ce sa mai reiau testarile pentru alte valori de inductante si capacitati. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 11, 2023 Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 La 08.01.2023 la 10:13, vijelie02 a spus: Am uitat ca tu esti big bang-ul electronicii. Ti e ciuda ca tu n ai inventat lucruri existente deja. Dar e loc pt toată lumea... N am mai stat sa urmaresc subiectul dar frumos cum evoluează. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 11, 2023 Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 (editat) Acum 9 ore, Akos a spus: D-le @DjLeco2021, ati facut un mare bine cu filmuletul acela. Am si incercat metoda. Dar cred ca letconul meu nu a fost suficient de fierbinte si chiar daca s-a prins cositorul pe litza s-a intimplat intr-un timp mai mare ca la dv-stra si iar mi s-a facut rigid litza pe 1 - 1,5 cm. (Pacat ca cu aceasta metoda se rigidizeaza numai litz-ul...). Am letcon weller termostatat. Probabil trebuie unul simplu, fara termostat. Inca ceva. Nu aveti un filmulet cum cositoriti litz-ul pe pinii de la carcasa etd59 ? Da letconul la 400 grade, chiar si 450 grade si nu pui f mult fludor, de aia se intareste pe lungime. Insisti pe 2-3mm cit e ansa de lata si in timp ce cositoresti tii ansa apasata pe litz la virf si rasucesti litz ca sa se uniformizeze circular, cositorirea. Totul trebuie sa dureze cit mai putin, sub 10 secunde, altfel ajungi la intarirea litz pe lungime, pe sub izolatia textila. Eu am lipit direct pe PCB tot ce au fost secundare si primar de forta, nu am avut pe pini decit cu litz f subtire 120x0.04, pentru alimentari de curenti mici 15-24V si senzorul de temperatura dintre bobinaje. Nu este problema daca ai lungime ce citiva cm de litz intre trafo si PCB, asa se lucreaza si la case mari, PKN, Labgruppen, etc. Aici se vede clar ce si cum: https://postimg.cc/XGy0m6My https://postimg.cc/Ppv2qtBJ Editat Ianuarie 11, 2023 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 11, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2023 Multumesc. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 12, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2023 Foarte fain. Ai tras termocontractabile pe litza ? Placuta de comanda este cositorit in placa de baza sau e cu cupla si se poate scoate ? Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 12, 2023 Partajează Postat Ianuarie 12, 2023 (editat) Acum 8 ore, Akos a spus: Foarte fain. Ai tras termocontractabile pe litza ? Placuta de comanda este cositorit in placa de baza sau e cu cupla si se poate scoate ? Da, termocontractil peste litz, doar la iesirea din trafo. Intentia era cu papuci, dar este wasted time, asa ca, cositorit direct pe PCB. Placa de comanda este cu conector si un pic de silicon pentru rigidizare mecanica (dupa reglajul final, individual al fiecarei surse). Editat Ianuarie 12, 2023 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum