Marian Postat Ianuarie 7, 2023 Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 40 minutes ago, Akos said: Nu stiu cum dezizolati voi acest litz Litz cu fire individuale de maxim 0,2 se cositoresc foarte usor ( o spun din proprie experienta ). Nu trebuie intr-adevar decat letconul in sine cu varf tip dalta de 3mm sau eventual mai mare ( pentru o buna intertie termica ), si fludor bun, fara decapant/sacaz sau altceva suplimentar ( fluxul din fludor este de regula deajuns ). Si eu tot pe cam 350-360*C merg la letcon si-l pun cu partea lata a varfului direct pe varfurile firelor, las cateva secunde sa se incalzeasca apoi pun fludorul pe locul de contact intre varfurile sarmelor si letcon, dureaza de regula 10-15 secunde dar cand incepe sa plece fludorul progresul e rapid. Ideea e sa pleci de la varfuri ca acolo se lipeste cel mai rapid fludorul si ulterior pleaca singur pe fire. Am incercat asta si cu litz facut de mine din sarma de 0,3, dureaza ceva mai mult dar merge si asa. Nu-mi cereti sa fac video, nu am camera video ( cele bune sunt prea scumpe sa merite ). Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 7, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 (editat) D-le @DjLeco2021, d-le @Marian, mi-ati facut ziua mai frumoasa. Multumesc mult. Editat Ianuarie 7, 2023 de Akos Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Viata este frumoasa, ziua este doar o bucatica. Recunosc ca si eu prima data, m-a mincat sa iau firele de litz la smirghel "de apa", per smoc, parea "de viitor". M-am lovit intr-o zi de REALITATE, Nemtii "nu e prosti". Nu stiu cum e "la altii", de aia prefer calitatea. Spor la realizari! Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Chiar acum, DjLeco2021 a spus: Viata este frumoasa, ziua este doar o bucatica. Și savarina este o bucățică din viață....bună tare . Link spre comentariu
vijelie02 Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Am uitat ca tu esti big bang-ul electronicii. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 8, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 D-l @franzm a sugerat ca solutie de monitorizare a tuturor tensiunilor secundare realizarea unui circuit "SAU" prin punerea in paralel ale iesirilor optocuploarelor din circuitele cu tl431 care urmaresc tensiunile secundare. E o idee buna dar nu cred ca este cazul pentru un amp audio. Pe circuitul care este monitorizat tensiunea este foarte stabila, iar pentru celalalt o variatie de cateva volti nu cred ca deranjeaza. Nu cred ca se justifica dublarea circuitului de monitorizare, nu ca ar fi multe, dar mai e si semireglabilul acela care poate incurca. Monitorizarea fiecarui circuit din secundar cred ca merita facut la aplicatii pretentioase nu in cazul unui amp. De altfel ati vazut ca in aplicatiile comerciale (mai putin la labgruppen unde se foloseste flyback) nu se foloseste sursa stabilizata, asa cum au facut si @DjLeco2021 , @Marian, @maxente si altii. Eu am stabilizat sursa pentru ca am de gand s-o folosesc si in alta aplicatie si sa nu muncesc de doua ori (avind in vedere lenea cronica ce ma incearca...) Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Acum 1 oră, Akos a spus: De altfel ati vazut ca in aplicatiile comerciale (mai putin la labgruppen unde se foloseste flyback) nu se foloseste sursa stabilizata, asa cum au facut si @DjLeco2021 Una este stabilizarea si alta este egalitatea intre ramuri. Cum a spus Mircea, priza mediana asigura agalizarea ramurilor. Daca o jumatate de infasurare este cuplata mai prost cu primarul nu vor diferi tensiunile de iesire ci se va dezechilibra curentul prin jumatatile de secundar. Am simulat cu cuplaje diferite: 0.999 si 0.998 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 (editat) Acum 7 ore, vijelie02 a spus: Am uitat ca tu esti big bang-ul electronicii. Bine ca ti-ai adus aminte! Poate asa, nu mai poluezi topicuri aiurea. @Akos Sursa mea a fost nestabilizata, am avut si versiune (in teste) cu stabilizare dar pierdeam un pic la randament si baga un usor zgomot. Asa ca am ramas la versiunea nestabilizata si fara PFC, multe amplificatoare cu PFC de firma, au crapat pe generatoare. Crapa partea de PFC, din cauza variatiei mari a frecventei pe generator. Editat Ianuarie 8, 2023 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Mare atentie! Rezonant fara stabilizare nu exista. O putem numi oricum: aporape rezonant, cat de cat rezonant, cvasi rezonant, sfert rezonant dar nu rezonant. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 In lucrari tehnice topologia chiar este denumita "quasiresonant". Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 8, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 (editat) Acum 38 minute, Mircea Crisan a spus: aporape rezonant, cat de cat rezonant... Super aceste incadrari ! Trebuie sa atrag atentia celor care urmaresc evolutia acestei surse ca schemele postate pana acum sunt de principiu, scheme pe baza carora fac cablajul si sunt multe valori ale pieselor care nu sunt ok. Acestea le voi calcula in momentul plantarii lor respectiv se vor definitiva la punerea in functiune. Pe parcurs voi posta schema cu valorile finale. Editat Ianuarie 8, 2023 de Akos Link spre comentariu
iop95 Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Convertoarele rezonante folosesc in mod direct rezonanta serie, paralel sau combinata a unui circuit (R)LC si pot functiona in bucla deschisa sau inchisa (asa zisa stabilizare). Circuitul rezonant participa in mod direct la transferul de energie. Quasi-resonant e un termen folosit pentru o modalitate de lucru in cadrul unui convertor care implica folosirea regimului rezonant dintr-un circuit (R)LC pentru a obtine un anume regim de comutatie pentru elementul activ, respectiv ZVS sau ZCS. In acest caz circuitul rezonant nu participa la transferul de energie ci doar ajuta la obtinerea unei comutatii cu pierderi mai reduse. Cel mai intalnit exemplu este la flyback cand se detecteaza tensiunea minima de pe tranzistor si atunci se trimite comanda de ON. Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 (editat) Cam asta ar fi cablajul pentru sursa. Are 250 mm x 120 mm. Editat Ianuarie 10, 2023 de Akos Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Ianuarie 10, 2023 Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Nu se lucreaza pe arii in comutatie (capacitati parazite in dublu placat). Separarea dintre primar si secundar? Link spre comentariu
Akos Postat Ianuarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 Si-mi spui de astea dupa ce am facut cablajul ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum