Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Pai cam aia e.A ramas birocratia in EU si fabricile in China ca e ieftin de produs acolo

Alta chestie- litzu asta parca este mai mult petru RF si atunci este el bun pentru sursele astea ,adicaare el izolatia corespunzatoare pentru lucrul cu tensiunile de la retea?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, eos a spus:

Alta chestie- litzu asta parca este mai mult petru RF si atunci este el bun pentru sursele astea ,adicaare el izolatia corespunzatoare pentru lucrul cu tensiunile de la retea?

In marea majoritate a aplicatiilor este o tichie de margaritar.

In cazul de fata este o necesitate fiindca are Fmax aproape 195kHz pe traf daca am inteles bine.

Marturisesc ca nu m-ai uita pe ds-ul  lui NCP1395 cu toate ca-l am si eu.

Link spre comentariu

Da, vad ca pe mosor scrie Elektrisola.

Izolatia tine mult peste necesitatile lucrului cu tensiunea de retea. Fiecare fir de litz este izolat individual si apoi inca 2 straturi de fibra speciala, le imbraca.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Eu folosesc litz luat direct de la chinezi de pe ebay ( ce-i drept de la un seller de la care am mai luat care este foarte prompt si ambaleaza foarte bine ), este intr-adevar izolat individual fiecare fir apoi stratul ala de izolatie sintetica de deasupra. 

Folosirea de litz are mai multe avantaje, in primul rand adancimea de patrundere este irelevanta in cazul litz, chiar si la frecvente mari sau foarte mari, ceea ce face rezistenta AC a bobinajului neglijabila. 

Apoi, este mult mai flexibil, deci foarte usor de bobinat. 

Si nu in ultimul rand se fludorizeaza usor, ceea ce face ca lipirea capetelor la pini sa fie foarte usoara comparativ cu varianta bobinarii cu sarma groasa.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, DjLeco2021 a spus:

Da, vad ca pe mosor scrie Elektrisola.

Izolatia tine mult peste necesitatile lucrului cu tensiunea de retea. Fiecare fir de litz este izolat individual si apoi inca 2 straturi de fibra speciala, pe imbraca.

Am vazut si eu ca se produce in Germania, Italia si Elvetia in UE, dar se produce si in Mexic si China. Totusi este de calitate. 

https://www.elektrisola.com/en/Litz-Wire/Info

https://www.elektrisola.com/en/www.elektrisola.de

Link spre comentariu
Acum 4 ore, DjLeco2021 a spus:

Fiecare fir de litz este izolat individual

Pai tocmai asta e rolul litz-ului. Nu doar al tau. Altfel cele spuse de Marian n-ar fi valabile.

Link spre comentariu

Nu stiu cum dezizolati voi acest litz, dar pentru mine e un calvar. Il bag usor capatul pe o distanta de 3-4mm in solutie de saciz in diluant (cel cu care dau pe pcb) dupa care am un mini resou cu cositor pe care il incalzesc de se topeste cositorul si-l bag pret cateva secunde in acest cositor topit. Se acopera frumos cei 3-4 mm de litz cu cositor, intra si inauntru dar pe urma incepe cosmarul. Se rigidizeaza litz-ul pe cel putin 2 cm. Absoarbe saciz, cositor, nu stiu dar e horor. Daca il indoi unde s-a rigidizat acolo se rupe. Trebuie sa-l incalzesc usor sa il pot indoi. Si acum inmultiti asta cu de doua ori numarul de infasurari si veti intelege ca de ce in ziua in care trebuie sa bobinez cu litz-ul sunt usor nervos. 

Link spre comentariu

Pui direct peste el letconul cu fludor, fara sa cureti materialul textil, acela se topeste si are rol de decapant. Se cositoreste in mai putin de 10 secunde cu letconul pe la 350-400 grade! 

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 44 minute, vijelie02 a spus:

Pai tocmai asta e rolul litz-ului. Nu doar al tau. Altfel cele spuse de Marian n-ar fi valabile.

N-am inteles postarea ta. Sa iti reamintesc ca am fost cred ca, primul pe forum care a lucrat de prin 2008 cu litzwire si l-am tot recomandat, pe cind alti colegi ce "s-au ajuns" si au parasit forumul, foloseau sirma cit mai groasa si dioda 1N4007 (ce se ardea cind era lumea mai draga) in loc de dioda rapida la IR2110 in bootstrap supply?

Hai, vezi pe la alta postare "cu betigasul", aici se discuta de "stuff", nu de bete prin gard.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări