Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

La puteri mari SSR nu are sens si sincer nici la puteri mici (strict parerea mea). De ce sa inseriezi o resistenta cu sarcina, cit de mica ar fi ea, folosind tranzistori in saturatie, cind Crowbarr te poate scapa de curenti mari in DC, chiar si bine peste 35A, cu minim de investitie (costuri+suprafata pe cablaj) si maxim de eficienta?!?

E adevarat ca unora le place jazz-ul, altora sa se complice (deseori inutil).

De ce nu optezi pentru Crowbarr, mai ales la +/- 95Vcc, unde boxa in citeva zeci de milisecunde, are bobina woofer coapta?

Am vazut o singura data triac explodat la un amplificator Peavey, modelul vechi, cel pe 3U, care nu avea sigurante pe rail-uri ci doar breaker in primar.

Proprietarul mi-a zis ca i s-a oprit sunetul, a restetat de citeva ori breakerul pina a bubuit ceva in interior si apoi i-a prajit boxa in timp ce erau scintei in el si iesea fum.

Triac de 16A cu breaker de 18A in primar (pentru ambele canale).

Tranzistori arsi, sirme si intrerupti pe un canal, cablaj cu trasee carbonizate in partea de forta, rezistente de emitor de 10W, da de 10W, intrerupte!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Si ce faci daca asa cum s-a zis nu calibrezi foarte atent momentul interventiei?

Fie cedeaza sigurantele de pe ramuri ( daca ai fost inspirat sa le pui ) fie pocnesc finalii de le sar capacele.

In alta ordine de idei, niste mosfeti buni pot avea Rds-On chiar mai mic decat rezistenta de contact a unui releu, mai ales daca se foloseste varianta cu 2 contacte inseriate.

Deci ideea ca se inseriaza inutil o rezistenta cu sarcina pica.

Link spre comentariu

Ba pardon. Vezi ce rezistente au contactele inchise ale unor relee. Cam 50mohmi fata de 4-5 mohmi (teoretic) ale feturilor. Apropo, ai masurat vreodata ce rezistenta are o siguranta ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, vijelie02 a spus:

Dar mai ieftine decat o boxa/difuzoare ce calitate.

Total de acord, dar stii cum se face elecctronica pe la noi, cind omul se uita la finali ce costa 5 lei de la diverse firme...

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
18 minutes ago, Akos said:

Nu prea vad pe nimeni fan ssr. Chiar nu s-a incercat de loc ?

Dudikoff facuse parca ceva de genul ( chiar, mai stie cineva ceva de el? )

Sau Maxente facuse? Nu, parca totusi Dudi...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marian a spus:

Si ce faci daca asa cum s-a zis nu calibrezi foarte atent momentul interventiei?

Fie cedeaza sigurantele de pe ramuri ( daca ai fost inspirat sa le pui ) fie pocnesc finalii de le sar capacele.

In alta ordine de idei, niste mosfeti buni pot avea Rds-On chiar mai mic decat rezistenta de contact a unui releu, mai ales daca se foloseste varianta cu 2 contacte inseriate.

Deci ideea ca se inseriaza inutil o rezistenta cu sarcina pica.

Nu pica intotdeauna, eu m-am referit la relee de calitate, de firma, nu pocnitori la care nici nu calca pastila pe pastila cum trebuie.

Iar cind faci o chestie de gen, te documentezi inainte de parametrii releului respectiv, sa iti satisfaca cerintele, in ceea ce priveste rezistenta electrica a contactului, viteza de raspuns, etc.

Eu asa am procedat cind am facut un proiect, iar chestiile astea "infime" au facut diferenta intre succes si fail.

Nu gata luam 2 relee "ce gasim" si sintem protejati.

Mai ales acum, in zilele noastre cind mai totul este FAKE sau de proasta calitate.

Dar, pentru cine doreste sa faca cu tranzistori, va recomand astia, n-au nevoie de radiator:  :)

https://eu.mouser.com/datasheet/2/240/Littelfuse_Discrete_MOSFETs_N-Channel_Trench_Gate_-1856224.pdf

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Cât timp tragi releul la masa ar trebui sa fii protejat. Evident releul se sacrifica.

Totodată n are cum o bobina de woofer sa se ardă la zeci de ms. Doar daca era oricum pe punctul de a se arde, adică încălzită deja de program muzical extrem.

Dar da. E bine să acționăm rapid, problema e că e greu sa detectezi dc așa ușor încât să nu dai alarme false. In final tot ai un 50 100ms întârziere.

Avantajul unui releu, de ori de care e că oferă decuplarea sarcinii. Poate fi din diverse motive, oscilații necontrolabile, prea multa putere pe înalte, etc.

Nu poți să acționezi triacul sa pui ieșirea în scurt că e riscant.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, Akos a spus:

Ba pardon. Vezi ce rezistente au contactele inchise ale unor relee. Cam 50mohmi fata de 4-5 mohmi (teoretic) ale feturilor. Apropo, ai masurat vreodata ce rezistenta are o siguranta ?

Pai cine te opreste sa folosesti crowbarr-ul in tandem cu releu cu SSR. Binenteles crowbar inspre difuzoare si SSR spre iesire amplificator?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ce avantaje ar aduce?

După mine niciunul. Bagi 3 irf urî in paralel, o comanda mai ferma și gata. Intra sa pui și sursa separată galvanic pt comanda care o poți folosi și pt alte accesorii ce le vrei alimentate separat. 

Și încă îți mai rămân bani.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Sharky a spus:

Cât timp tragi releul la masa ar trebui sa fii protejat. Evident releul se sacrifica.

Totodată n are cum o bobina de woofer sa se ardă la zeci de ms. Doar daca era oricum pe punctul de a se arde, adică încălzită deja de program muzical extrem.

Dar da. E bine să acționăm rapid, problema e că e greu sa detectezi dc așa ușor încât să nu dai alarme false. In final tot ai un 50 100ms întârziere.

Avantajul unui releu, de ori de care e că oferă decuplarea sarcinii. Poate fi din diverse motive, oscilații necontrolabile, prea multa putere pe înalte, etc.

Nu poți să acționezi triacul sa pui ieșirea în scurt că e riscant.

Da, Serbane, dar marea majoritate a releelor, cum sint cele prezentate de mine in poza acum citeva postari, nu au decit contact NO, normal open, nu au si al treilea pin de contact NC, normal closed...

Si multe si in picioare, in special cele de amperaj.

Un Crown Itech 5000HD al lui var-miu, a avut belele pe un canal, la putere mica, citiva wati pe canal, s-a auzit odata POC scurt ca o batate de palme si s-a oprit muzica.

Un etaj final a cedat, aiurea.

Avea un amp de rezerva, l-a pus pe ala si la o boxa mai mergea doar goarna.

Wooferul blocat si intrerupt (500W/8 ohmi Electrovoice). Alimentare etaj final +/- 165Vccc, filtraj 12000uF per rail (1200uF/200Vcc x 10buc).

Deci se poate.

Pentru mine, iesirea "data la masa" e sfinta.

Boxa este mai pretioasa decit orice finali sau siguranta.

Etajul final are protectia SOA, si lucreaza ca la carte.

Acum ca oamenii nu fac protectii SOA la etajele finale (un proiecct celebru pe forum), bazindu-se pe sigurantele de pe alimentare, e treaba lor. Daca nu pun nici sigurante pe rail-uri e tot treaba lor, doar ca se lasa mai grav.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Acum 2 ore, Akos a spus:

D-le @DjLeco2021, IXFK360N15T2, pe bune ? Nu se ezista asa ceva nici la tme, nici la mouser. Dar daca ar 'ezista', ar fi cca 160 lei bucata...

Eu am aratat doar, niste tranzistori seriosi, pretabili la asa ceva, nu ne intereseaza costurile si nici radiator la cei 1,67kW disipati la 25 grade.  :)

As folosi asa ceva la incalzirea electrica in scaune auto. :dsgfds

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări