Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

La puteri (tensiuni de alimentare) asa de mari se foloseste protectia cu crowbar pt protectia boxelor in caz de DC pe iesire. Aceasta protectie actioneaza scurtcircuitind la masa iesirea si arzind siguranta serie cu iesirea. Aceasta siguranta este obligatorie in cazul utilizarii protectiei crowbar la amplificatoarele audio.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 4 ore, Akos a spus:

Eu tin minte ca @DjLeco2021 a facut o demonstratie cu un releu clasic care decupleaza un final. Si arata destul de urit contactele. Parca am vazutsi flama. Cum ai rezolvat atunci situatia d-le @DjLeco2021?

Eu am tot scris si spus peste tot, sa se foloseasca relee de calitate cu 2 contacte inseriate pentru ruperea in DC, mai ales in DC in mediu inductiv, cum este decuplarea unui difuzor/boxa.

Acum, cine a folosit solutia, bravo lui, cine nu, a plins dupa boxa(e), garantat la peste +/- 30Vcc alimentare.

Daca o sa va uitati atent, cam pe orice releu clasic (uzual) sint scrise mai multe tensiuni si curenti pentru contacte.

In DC, marea majoritate sint capabile sa lucreze la maxim 30V tensiune pe contacte ca sa nu perleze, si asta in mediu rezistiv, in mediu inductiv situatia se inrautateste grav (perlare instanta contacte).

Desi lucreaza linistite la 250-277Vac, cu o flama mica, in DC sint periculoase.

Eu am rezolvat solutia cu Triac Crowbarr, cu un triac serios, NU are moarte.

Cam de pe la minutul 4, puteti vedea lucruri interesante, iar de la 6:30, cum lucreaza TCP-ul (triac crowbarr protection), bine aici fiind vorba de pulsuri de DC cu frecventa mica, tipic cind etajul final livreaza sub 5Hz, in DC ar lucra instant.

20221102_102223.jpg

Acum 2 ore, Akos a spus:

Nu prea vad cum rezolva problema flamei inserierea a doua contacte. Niciodata nu se vor desface simultan contactele si asa va flama unul pe urma ambele.  Asa cred eu. Dar asta nu inseamna nimic pana nu se testeaza.

In testele mele au lucrat perfect pina in +/- 100Vcc, 2 relee cu contactii inseriati cum este cel de pe mijloc (cel mai "corect" dintre toate 3), avind fiecare intre contacte, un 10nF/250Vac.

Cind am desfacut 2, unul Sunhold si unul Rayex Elec, cel din urma avea cam de 2 ori distanta intre pastilele de pe contacte fata de primul, chiar si pastilele mai mari, deci si calitatea releului este extrem de importanta, nu doar ce scrie pe el.

Indiferent ce oscilatii de HF ar exista la iesirea etajului final cind releele au decuplat din varii motive, un condensator de 5nF (2x10 inseriati), nu pericliteaza boxa.

Discut de releul din mijloc pentru ca spune clar 20A in DC la 30V si 30A in AC la 240V si in special deoarece acesta are si contactul normal inchis cind nu este activat, putindu-se folosi ca "ultim releu pina in boxa", ca sa "dea boxa la masa", prin acel contact, ajutind astfel la eliminarea mediului inductiv la decuplare (inductanta bobinei difuzorului sau si cea a filtrului (in functie de caz) fiind "suntata la masa".

Dar, Triac Crowbarr, ramine cea mai buna metoda, ca spatiu, siguranta, chiar ca si costuri.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

in  ultima  poza  sint  prezentate  3  relee  ...este  perfect  adevarat  ca  Rayex  este  un  pik  mai  bun  decit  restul , doar  pentru  simplul  motiv  ca  este   made  in  Taiwan  , insa  tot  low  spre  medium  quality  este  per  total ... Songle  si Sunhold  sint  low quality  si  low  price ,  de  aceea  si  sint  preferate , alaturi  de  Hongfa ,   pentru  produse electrice / electronice / electrocasnice  destinate  tarilor  din  lumea  a  iii a ... in  produsele  destinate  tarilor  cu  adevarat  civilizate , nu  se  folosesc  asemenea  chinezarii  ieftine , stimati  tovarasi  ,,,

daca  vreti  calitate  si  fiabilitate , incercati  totusi  marci  consacrate  ...  Omron ,  Potter& Brumfield  , TE Connectivity  , Nais / Panasonic ...etc 

la  cele  ieftine  chinezesti  , putin  dai , putin  face ...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu
Acum 3 ore, sonic11 a spus:

Un simplu calcul gresit si ai facut finali sarma cu crowbar.

Daca vrei sa protejezi difurile in defavoarea amplificatorului, e ok crowbar.

Tiristorul o sa arda si restul de finali chiar daca nu erau toti strapunsi.

Este vorba de TRIAC nu tiristor, iar la sigurante de 10A pe rail , un triac de 16A doarme linistit, nu se strapunge pina sare siguranta.

In filmare eu am aratat cum functioneaza la frecvente subsonice, aproape de DC, iar rolul este de a proteja boxa nu etajul final, pentru ca un etaj final corect functional, n u ofera DC la iesire, decit ca offset, tipic sub 10mV.

Un etaj final bine facut, atit ca functionare cit si la protectia SOA (in special), nu are de ce sa sufere daca la iesire are Crowbarr.

A, ca pui Crowbarr, la o saracie de etaj final, fara protectie in caz de scurt accidental pe iesire, si il pui sa lucreze de la 1-2Hz in sus, normal ca il crapi, dar repet esenta este sa protejezi boxa, nu etajul final, se presupune ca etajul final este ca la carte.

Cind un final s-a strapuns, teoretic odata cu actiunea Crowbarr, siguranta pe railul cu final strapuns ar trebui sa se intrerupa.

Dar daca pui "cui" in locul ei ca "s-a ars domne, pun una mai ZDRAVANA", normal ca faci muci pe acolo.

Misura, stii bine cu este cu "componentele de calitate", amindoi sintem fanii celor originale.

Am postat poza pentru "relevanta", personal am incredere in Schrack, OMRON, usor de gasit si foarte bogata oferta, dar pret pe masura, doar ca nu folosesc asa ceva decit daca clientul este dispus sa plateasca, altfel ii explic "riscurile" si e pe barba lui.

Adevarul este ca, clientii ma asculta.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Siguranta se pune serie cu iesirea, nu se pun sigurante pe rail-urile de alimentare decit daca vrei probleme sau ai protectie de calitate pt DC pe iesire ()dar tot poti afecta difuzoarele).

In caz ca pica (accidental - fara motiv aparent) o siguranta de pe o linie de alimentare ajunge DC pe iesire. Este suficient si doar un contact prost in soclu.

Da, o sa incepeti de-acum sa comentati ca nu-i adevarat, ca nu pica sigurantele fara motiv si asa mai departe. Nu ma intereseaza astfel de dezbateri, eu doar va spun cum trebuie procedat.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu la toate schemele ajunge dc pe ieșire.

Daca nu pui siguranțe ia foc tot cablajul, iese foc din capsule, etc.

Unde sa pui siguranță dacă nu aici?

In primar?

Ok. Sare și de acolo când e problema mare dar în cazul a două canale un canal încasează dublu daca nu mai rău.

Protectia la dc e obligatorie daca tii la boxe.

Un difuzor e mai scump decât finalii.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Marian a spus:

Releu bun cu contacte inseriate ( chestie recomandata si in pdf-uri ) e sfant.

Eventual ceva cond pentru snuberizare.

Sau, maxim de simplitate si fiabilitate dar cu potentiale efecte negative asupra performantelor, condensatori mari si solizi inseriati cu iesirea. 

E o solutie cit de cit OK electrolitici inseriati cu iesirea, dar, doar bipolar simulat din 2 electrolitici si trebuiesc capacitati mari ambii cu tensiunea de lucru mai mare cu cel putin 10% decit railurile de alimentare ale etajului final, rezistenti la virfuri de curent mare.

Acum, fiecare isi protejeaza boxele/difuzoarele cum crede el mai bine.

Sint si relee cu 2, ori 3 sau chiar 4 seturi de contacti, dar sint 2 inconveniente principale, cele mici ca dimensiuni sint si la curenti mici, cele de curenti mari sint mari ca dimensiuni si scumpe totodata.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Siguranta se pune serie cu iesirea, nu se pun sigurante pe rail-urile de alimentare decit daca vrei probleme sau ai protectie de calitate pt DC pe iesire ()dar tot poti afecta difuzoarele).

In caz ca pica (accidental - fara motiv aparent) o siguranta de pe o linie de alimentare ajunge DC pe iesire. Este suficient si doar un contact prost in soclu.

Da, o sa incepeti de-acum sa comentati ca nu-i adevarat, ca nu pica sigurantele fara motiv si asa mai departe. Nu ma intereseaza astfel de dezbateri, eu doar va spun cum trebuie procedat.

Si in cazul in care se strapung finalii de pe ambele ramuri (scurt pe alimentare intre railuri), impreuna cu energia inmagazinata in filtraje (deloc de neglijat), pina decupleaza breakerul sau siguranta din primar trafo, faci chain reaction fault, cu finali intrerupti de emitor si chiar rezistente de emitor intrerupte, care apoi lasa tensiunea direct intre B si E la trz protectie SOA si faci totul muci.

Amplificatoare precum Crown Macrotech au breaker pe primar trafo, iar in caz de finali sirma, e "tare frumos" sa repari arderea in cascada a componentelor...

Un etaj final facut ca la carte, indiferent ca scoti o siguranta de pe alimentare, ori de pe + ori de pe -, cit timp nu circula curent prin diferential si VAS, nu trebuie sa scoata vreo tensiune la iesire decit daca finalii sint sirma instant si cedeaza doar una dintre sigurante, nu ambele odata.

Dar fiecare cum ii place, nu sintem aici sa ne dam in cap ci sa alegem cea mai confortabila (si sigura) solutie de protectie.

Eu unul am ales si folosit solutia Triac Crowbarr si sigurante +50% fata de Imax-railuri/Max P Out, pe alimentare si pina acum, nu s-a plins nimeni.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări