DjLeco2021 Postat Iunie 11, 2022 Partajează Postat Iunie 11, 2022 Clasa TD bine facuta este net superioara clasei D, in special in ceea ce priveste calitatea audio si chiar si randamentul (daca optimizezi foarte bine) si evident, daca este autooscilanta. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 24, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2022 (editat) Nu am avut niciodata ocazia sa desfac un Yamaha. Mi-ar fi placut sa pot face niste masuratori, sa vizualizez niste forme de unda. Documentatia, chiar daca este cuprinzatoare nu-ti ofera chiar toate detaliile de care ai avea nevoie. Eram curios cat este curentul de mers in gol al finalilor. La reglaj scrie ca se potriveste tensiunea pe rezistentele de emitor al finalilor la 0,275+-5mV. Dar daca acel 0,275 este in volti atunci e prea mare curentul iar daca e in mV atunci prea mic. Altceva. Un fenomen interesant ce mi-a aparut in functionare este o fluturare al tensiunii urmaritoare pe semialternanta cand finalii sunt blocati. Se vede in prima oscilograma. In prima faza am crezut ca e cauzat de niste oscilatii parazite. Dar dupa o vreme mi-am dat seama ca se datoreaza impedantei de intrare foarte mari al lui T3 respectiv T1 in semialternantele cand ele nu conduc si din cauza ca diodele D5 respectiv D1 sunt blocate ele capteaza pur si simplu niste zgomote aleatorii. Remediul: o rezistenta de 220k (R19) intre bazele lui T3 si T1. Rezultatul se vede in cea de-a doua oscilograma. Cred ca acest fenomen apare si la Yamaha, circuitele de comanda fiind identice, neavind relevanta ca-i cu bipolare sau cu fet-uri. Fenomenul de fluturare ma deranja ca-l vedeam pe osciloscop, dar ea nu producea nici un efect fizic, finalii respectivi fiind blocati in semialternanta in care fenomenul aparea. Editat Iunie 24, 2022 de Akos Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 24, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2022 Prin bunavointa d-lui @deo am definitivat constructiv si bobina sursei urmaritoare. La indicatia dansului am folosit miez MS106125-2 ce are diametrul exterior sub 30mm, mai mic decit am folosit eu initial si am pus 25 spire. A rezultat exact 100uH. Merge perfect, nu se incalzeste. E ok. Ii multumesc si pe aceasta cale de amabilitatea si bunavointa de care a dat dovada pe paginile acestui topic. Cu bobina de 100uH si condensatorul 3u3 (fata de 41uH si 1u) rezulta o frecventa mai mica a sursei urmaritoare, dar nu prea imi pasa pentru ca fronturile sunt asigurate de aceea pereche de diode D8 respectiv D17 de care am vorbit in postarile de mai sus. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 24, 2022 Partajează Postat Iunie 24, 2022 Nu creste puterea disipata pe finali in zona cu rosu? Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 24, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2022 D3, D13 respectiv D4, D14 asigura ca tensiunea de Uds a tranzistoarelor de jos sa fie intodeauna de cca 18V. Disipatia minima va fi in repaus datorata curentului de mers in gol, care nu e mica, este de cca 4 ori 160mA iar cu semnal se adauga curentul de sarcina. Deci disipatie va fi intodeauna, dar nu-i totuna ca va fi cu Uds de 95V sau de 18V. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 24, 2022 Partajează Postat Iunie 24, 2022 Puterea disipata este data de diferenta intre ROZ si GALBEN inmultit cu curentul de sarcina, in primul caz este mai mare. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 24, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2022 Da, aveti dreptate. In cazul acesta inseamna ca aceea rezistenta e chiar ok. Link spre comentariu
deo Postat Iunie 24, 2022 Partajează Postat Iunie 24, 2022 (editat) Nu aveti pentru ce.Daca doriti mai am un amplificator P7000 acasa si pot sa pun poze cu forme de unda din diferite puncte care va intereseaza.Am o intrebare referitor la schema dvs.punctul dintre c29 si c32 este legat la iesire sau este ca si pe schema? Editat Iunie 24, 2022 de deo Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 24, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2022 Cele doua conduri sunt legate la iesire. Ele formeaza un circuit de bootstrap, exact ca la Yamaha. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 25, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2022 Dar daca va uitati atent si pe schema sunt legate la iesire. Asa am desenat cuplele incit sa se poata urmari firele de legatura. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 25, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2022 D-le @dumitrumy, in momentul in care semnalul urmaritor ajunge la palier inseamna ca tranzistorul de jos s-a blocat (trece in semialternanta negatva), de fapt din cauza asta semnalul urmaritor nu ajunge la zero numai sub o anumita frecventa pentru ca necirculind curent prin tranzistorul de jos nu are cine descarca condensatorul 3u3, deci din acel moment nu mai circula curent nici prin tranzistorul de sus, deci nu disipa. Link spre comentariu
deo Postat Iunie 25, 2022 Partajează Postat Iunie 25, 2022 Da,acuma am observat,multumesc. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 27, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2022 (editat) Mai este o rezistenta in plus fata de Yamaha, si anume R18 care este de intre 3k3 si 10k la minim 3w. Ea are rolul de a descarca cond-urile de 3u3 in semialternanta in care tranzistoarele sunt blocate. Deci aceea fluturare este eliminata de fapt cu doua rezistente, R18 si R19. Editat Iunie 27, 2022 de Akos Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 4, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2022 La o prima privire s-ar parea ca zennerele D11 si D12 asigura comanda tranzistoarelor de sus. Dar de fapt aceste zennere le-am pus numai pentru situatia in care, dintr-un motiv sau altul, etajul final este decuplat de hec respectiv front-end. In aceasta situatie portile tranzistoarelor de sus sunt tinute la cca 28-30V de aceste zennere, ca portile tranzistoarelor sa nu fie in gol. In functionare normala portile tranzistoarelor de sus sunt legate la hec ca in figura de mai jos. Potentialul celor doua puncte este la cca 4V, deci nu este deranjat de prezenta zennerelor D11 respectiv D12 care sunt de 15V. Cu valorile din schema, tensiunea normala de functionare drena sursa a tranzistoarelor de jos este de cca 18v (care urca la 28-30V cand etajul final nu este cuplat la hec respectiv front-end). Link spre comentariu
Akos Postat Iulie 7, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2022 (editat) Nu mai tin minte cine mi-a facut o predictie (aici pe forum) referitor la problemele ce vor aparea prin amestecarea digitalului cu analogicul. Ii dau o veste buna: s-a adeverit predictia. S- a adeverit si inca intr-un loc unde nici nu ma asteptam, la autobias. Cand am pus in functiune sursa urmaritoare, am observat eu ca se modifica curentul scos din sursa dar nu am acordat atentie in prima faza. Dar pe urma mi-a cazut fisa ca de fapt nu are de ce sa se modifice consumul amp-ului de la sursa prin punerea in functiune a sursei urmaritoare. Si asa, din aproape in aproape am realizat ca de fapt scadea curentul de mers in gol. De ce ? Se intimpla numai cand mergea si sursa urmaritoare. Cu sursa urmaritoare dezafectata amp-ul functioneaza in clasa G si acolo curentul de repaus era ok. Asa am ajuns la concluzia ca oscilatiile sursei urmaritoare perturba autobiasul. Asta putea sa se intimple pe doua cai. Pe alimentare sau pe intrare. Am pus filtre LC pe alimentare dar fenomenul n-a disparut. Si atunci am pus pe intrare niste condensatoare care sa nu permita sa intre semnal perturbator. Oricum, autobiasul lucreaza cu semnal audio de intrare de maxim cateva zeci, sute de Herti. Asa ca avind pe intrare rezistenta de 330 ohmi, am pus un condensator de 47nF. A fost suficient. Merge ok. Am mai modificat rezistenta R16 de la 2k2 la 220 ohmi, ca sa nu fie pericol ca Q2 sa intre in saturatie daca dintr-un motiv sau altul tensiunea de alimentare de +-15 fluctueaza. Mai jos am postat schema autobiasului cu modificarile facute. Editat Iulie 7, 2022 de Akos Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum