Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Nu te mai obosi sa cauti alte analizoare, sigur nu vei gasi nimic la fel de ieftin ca cel de la Quantasylum.

Aia cred ca e cea mai ieftina scula pentru niste amatori ca noi.

@sk24bpo , a.k.a @greierasul, a.k.a @raimond, a.k.a etc. s-o fi gandit ca daca ai avut bani multi de ai dat pe mosfetii aia laterali, poate aveai bani si de vreo scula din asta scumpa.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pai la cate literatura sa scris despre avantajele acestor mos-uri si nu de catre orisicine am zis sa nu mor fara sa incerc si mi-am facut un cadou de craciun aidomai d-lui @gsabac. Da'  analizorul ala e mai scump decit un Duster! Cu ce au masurat colegii parametrii amplificatoarelor lor ? Daca nu e secret, evident.

Nu se mai gasesc becuri cu filament Oare un halogen de 220V/120W ar merge pentru testari ?

Link spre comentariu

Pt inceput ia și măsoară cu o placa de sunet de calitate și apoi poate ai sa găsești și un analizor audio industrial. 

La analiza distorsiunile de intermodulatie dece ai folosit scala aia și nu ai folosit o scala clasica în db. 

Vrei sa fie greu de interpretat? 

Oricum arata bine chiar și asa. 

Link spre comentariu

Voi lucrati demult cu chestiile astea. Pentru mine toate sunt noi. Si distorsiometrul, si programele de simulare, si programarea pic-urilor si multe altele. Trebuie sa le invat din mers. Noroc ca (inca) invat repede. Nu asa repede cum as dori dar asta e. Dupa o anumita varsta rotitele se invart un pic mai greu. Vreau sa profit de abundenta de piese si de informatii cat mai pot. Poate multi nu stiu ce insemna sa achizitionezi pe vremea raposatului piese electronice, cum faceam schimburi cu comorile de care aveam grija ca de ochii din cap. Ultimul amplificator pe care l-am facut era cu o pereche de 2N3055 si BD139/BD140 si ascultam Queen. Eram foarte mandru ca aveam niste electrolitice de 4700u/63V. Asa ca daca nu te deranjeaza, poate imi detaliezi si mie ce-i cu placa aia de sunet, ce sa fac cu ea.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Akos a spus:

Voi lucrati demult cu chestiile astea. Pentru mine toate sunt noi. Si distorsiometrul, si programele de simulare, si programarea pic-urilor si multe altele. Trebuie sa le invat din mers. Noroc ca (inca) invat repede. Nu asa repede cum as dori dar asta e. Dupa o anumita varsta rotitele se invart un pic mai greu. Vreau sa profit de abundenta de piese si de informatii cat mai pot. Poate multi nu stiu ce insemna sa achizitionezi pe vremea raposatului piese electronice, cum faceam schimburi cu comorile de care aveam grija ca de ochii din cap. Ultimul amplificator pe care l-am facut era cu o pereche de 2N3055 si BD139/BD140 si ascultam Queen. Eram foarte mandru ca aveam niste electrolitice de 4700u/63V. Asa ca daca nu te deranjeaza, poate imi detaliezi si mie ce-i cu placa aia de sunet, ce sa fac cu ea.

Incearca sa-l contactezi pe userul @simson, activeaza pe sectiunea cu tuburi si este din Oradea , are experienta si aparate pentru masurari in domeniul audio

Link spre comentariu

Eu am incercat sa-ti spun subtil ca intre QA401 si sculele de zeci de mii de euro nu mai exista nimic care sa merite a fi luat in considerare de catre noi. Totusi, exista in Romania cineva care are APx555 si care este si disponibil sa ne ajute. Odata s-a oferit aici pe forum sa faca masuratori contra cost. Deci exista o sansa sa ai acces si la un sistem de masurare de top.

Pana atunci mergi cu incredere pe QA401. Ampliful meu ultim are 0.0002% la 1khz si 0.002% la 20khz iar QA401 a reusit fara probleme sa distinga treaba asta. QA401 are si 2 generatoare cu care vezi distorsiunile de intermodulatie. 

Ca placa de sunet cred ca ar merge bine desi n-am incercat practic, RME ADI-2 PRO FS.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Ti-as fi recomandat poate si seria Asus Xonar dar la cate belele are mai bine te abtii. Nu are niciun rost sa iti mananci nervii cu drivere de cacao si cu faptul ca peste -10dBFS distorsiunile se duc in balarii. De-a lungul timpului a trebuit sa fac tot felul de improvizatii ca sa pot utiliza Asus Xonar dar eu personal nu mi-as mai chinui sufletul cu asa ceva. Atunci eram prea sarac si nu am avut incotro. Poate mai degraba un E-MU 1212m dar si asta este greoi de folosit. Unii s-au mai facut treaba cu Behringer 202HD, ma rog, toata seria care este destul de buna dar totusi nu as miza pe ea in conditiile de performanta ceruta de tine. Cam cum o dai si cum o intorci tot la QA401 ajungi sau RME ADI-2 ProFS , ultima folosind-o si pe post de auditii sau productii muzicale daca este cazul. 

Totusi, la acest moment mai degraba ai nevoie de un osciloscop bun de 100Mhz sau mai mare, poate chiar un analizor de spectru pentru a verifica practic stabilitatea amplificatorului sau daca exista diverse oscilatii amortizate declansate de circuite rezonante locale create din elemente parazite. Abia acum vine partea cea mai imputita, de debugging, de corectie a greselilor, de tatonari ale anumitor piese.... Simularile din experienta proprie nu cred ca fac mai mult de 10%-20%. Testele practice cu diverse sarcini reactive iti vor releva slabiciuni de proiectare a cablajului, poate chiar a schemei. In fine, e o munca laborioasa care cere nervi de otel, bani, idei. Daca treci de toate astea cu bine sa nu te deprimi daca un rahat de amplificator cu 3 piese si distorsiuni garla facut de altcineva o sa sune mai bine ca al tau. Fac parte din viata si momente dastea penibile, n-ai cum sa le eviti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări