Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Acum 8 ore, sesebe a spus:

Trebuie sa stii si cum sa setezi osciloscopul ca sa poti face astfel de masuratori. Altfel ajungem sa sustinem ca altcineva de aici de pe forum ca slew-rate-ul unui amplificator trebuie sa-l masori la minim 10Khz dreptunghiular.

Uite de asta imi plac mie LeCroy in detrimentul la multe alte osciloscoape (inclusiv Siglent rebranduit LeCroy pe care-l am acasa. La astea intr-un screenshoot ai toate informatiiile de care ai nevoie ca sa poti analiza imaginea. La Agilent/Keysight informatiile alea sint salvate intr-un fisier (text dar cu extensie specifica) odata cu captura ecranului. La Agilent/Keysight pot daca vreau sa-mi arate imagina cum vreau eu (inclusiv masuratori) fara sa-si dea nimeni seama ca am "fortat" masuratoarea dar la un LeCroy nu pati poti face asta fara sa se cunoasca avind toti parametrii importanti afisati deja pe imagine. Aici este un exemplu de captura si e poate vedea cite sint simultan pe ecran.

La capturile de mai sus cel mai probabil s-a folosit prea putina memorie si implicit sample-rate-ul a fost prea mic, dar nu pot sti sigur pt ca nu este afisat, nici sample rate si nici memoria utilizata.

Așa este și ar mai trebui menționat că LeCroy încă de la primele modele cu tub catodic monocolor aveau megabiți întregi pt. memorarea eșantioanelor și te puteai baza pe ceea ce vedeai in fft-urile lor(în comparație cu Tek sau Hp care plecau de la 5k până la 1M pe vârfurile de gamă). La fel și Siglent văd că "păstrează tradiția" și oferă ceva mai multe puncte decât concurența.

Revenind la subiectul topicului...se poate utiliza orice semnal dreptunghiular diferit de 10kHz însă cu fronturi cât mai rapide pentru a putea măsura timpul de răspuns al amplificatorului. O eroare de măsură ar putea intervenii doar dacă timpul de creștere ajunge comparabil cu perioada semnalului de test însă aceasta ar fi situația unui amplificator proiectat greșit ceea ce nu cred că e cazul aici.

La osciloscoapele digitale mai recente există și butonul de autoset (pt. cei care își prind urechile în setări și ocolesc manualul de utilizare). Sunt și cazuri particulare când acel buton mai mult încurcă dar pt. măsurători în domeniul audio nu cred să fie vreo problemă.

Link spre comentariu

350Mhz inseamna fronturi de 1ns. Osciloscopul vad ca are sample rate de 5GSa/s. Daca impartim la 5 cam cat e recomandabil, vedem ca poate ajunge si la 1Ghz lejer. Bun, sa zicem ca s-au folosit 2 sonde si se distribuie rata de sampling, deci fiecarei sonde ii revin 2,5GSa/s. Chiar si asa osciloscopul vede fara probleme 500Mhz chiar daca este limitat software la 350Mhz. Nu are cum sa nu vada fronturi de 1ns acel osciloscop. Sondele banuiesc ca sunt si ele macar de 350Mhz. E clar ca de fapt s-a mers cu sonda la 1x in loc de 10x ca sa nu mai vorbim de avioane, x100 sau chiar x1.000. Sondele in x1 au banda mult mai mica fata de x10 iar in plus poate ca si osciloscopul isi limiteaza banda la 1x pentru ca oricum nu are motiv s-o lase mai mare pentru ca ar fi doar zgomot parazit care incurca masuratorile cu sonda la x1. Masuratorile cu sonda la x1 au cel mai mic zgomot, deci poti sa faci masuratori mai de finete, posibil ca osciloscopul sa limiteze banda la cat are sonda banda in x1.

Apoi generatorul cu fronturi de 5ns nici el nu este avion. Da, este unul foarte bun dar nu e de top 3. Pai unul de la Siglent care costa tot cam atat, Siglent seria SDG 6000x, are fronturi de 1ns. Seria 2000x accesibila, vreo 500 de euro, are si ea fronturi de 9ns si 16 biti. 

Parerea mea este ca trebuie sa refaca masuratorile cu osciloscopul pregatit sa vada fronturi de 1ns. Semnalul sa fie asa cum foarte bine a intuit si Akos, dreptungiular cu factorul de umplere mic, de 10% de exemplu, cu o tensiune mica si o frecventa mica de 1khz  astfel incat generatorul sa poate da cele mai rapide fronturi iar amplificatorul sa nu fie fortat, astfel incat sa vezi de fapt si primele etaje cum participa la stabilitate sau instabilitate,  sa nu fie mascate de etajul de iesire, de problemele lui. Eventual poate sa vizualizeze forma inainte de finali, in grila mosfeturilor. De ce merita sa faca treaba asta ? Pentru ca elementele parazite din realitate pot modifica substantial comportamentul din simulari. Este foarte posibil sa fie nevoit sa modifice si compensarile, sa le aduca la necesarul cerut de realitate, de cablaj, de piesele non-ideale, etc.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Nu poti folosi chiar orice frecventa, pt ca sa zicem ca vreo 100hz cu fronturi abrupte, umpli memoria repede si pierzi din rezolutie, chiar daca matematic e posibil si la 0.001hz, sa zicem, apar limitarile aparatelor de masura.

Evident se poate sincroniza separat pe fronturi si cu stocare doar pe crestere/descrestere si un pic dupa.

Dar se intelege unde bat si oricum acolo deja nu mai putem vb de o frecventa fiind un fenomen singular.

(am editat ulterior sa se inteleaga mai bine)

Link spre comentariu

Da, se poate face si asa, setezi osciloscopul pentru achizitia unui singur eveniment, imi scapa cum ii zice... Asa ai detaliile cele mai mari, corect, ai dreptate Sharky. Vad ca osciloscopul asta are 1.000.000 wfm/s ! Frate... asta e scula nu e joaca... poti vedea mai toate fenomenele tranzitorii.
https://www.keysight.com/zz/en/assets/7018-04570/data-sheets/5992-0140.pdf

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Lucrurile devin un pic cam enervante. Am inlocuit cablul bnc-bnc cu sonda osciloscopului de 1/10. Am inceput, pentru comparatie, cu old-generator-wien legat la osciloscop. Trise=62nS si Tfall=306nS.

Dupa asta a urmat tgf-ul. Trise=Tfall=3,6nS. Enervant este ca eu am facut toate testele cu old-generator-wien cu fronturile lui blande. Cred ca o sa stau un pic sa reflectez (de exemplu la cat de nedreapta e lumea...) pana ma apuc sa reiau toate testele de la capat. 

45085f62-1f5d-4bbf-81d1-cf1aa7865c8a.jpg

ab2ae6aa-96fa-4dbf-a7d0-e4d0cd2aab93.jpg

Editat de Akos
Link spre comentariu
Acum 19 ore, Marian a spus:

Si mie mi se par putini aia 4Mb pentru clasa din care face parte osciloscopul ala.

Daca iei un osciloscop cu multa memorie on-board, esti limitat de performantele (si pretul) acelei memorii. De aceea, unii producatori (Tektronix parca) mizeaza pe extensii de memorie conectate extern sau module aditionale interne.

Link spre comentariu

Toate amplificatoarele trebuie sa aiba un filtru trece jos la intrare. In prezenta acelui filtru, daca este bine calculat, slew-rate-ul semnalului ce ajunge la etajul de intrare este limitat din start.

Razboiul asta al vitezei cit mai mari la etajul de putere trebuie vazut ca viteza interna nu ca viteza IN-OUT pt ca semnalul audio are un slew-rate destul de mic si este useless sa amplifici cu amplificatorul posturile de radio din unde medii. 

Acum 8 minute, franzm a spus:

Daca iei un osciloscop cu multa memorie on-board, esti limitat de performantele (si pretul) acelei memorii. De aceea, unii producatori (Tektronix parca) mizeaza pe extensii de memorie conectate extern sau module aditionale interne.

Nu stiu cum vezi tu, sau producatorii la care faci referire, problema dar prin memorie eu ma refer la memoria pt sample-uri si aceasta memorie trebuie sa aiba o banda imensa, o viteza foarte mare, care nu poate fi atinsa decit daca este integrata in FPGA-ul ce face achizitia. In cazul osciloscopului de mai sus vorbim de 5Gsample pe secunda, iar fiecare sample este exprimat pe minim 8 biti, deci trebuie o viteza de minim 40gigabiti pe secunda. Orice tip de conexiune si/sau de memorie ai utiliza nu poti atinge viteze de genul acesta.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai colegu Akos masoara viteza interna, evident ca dupa ce termina de masurat reconecteaza filtrul de intrare.

300ns 0.3 u, 3.3mhz, asta intr adevar e cam aproape de raspunsul in bucla deschisa peste 1. Deci n ar strica zgandarit asa de a dracu.

Dar ca slew rate parerea mea e ca nu ai diferente pt ca esti cel putin de 10 ori peste. Asta ca sa nu zic si de amplificare care presupun ca e macar 20, deci si de acolo castigi.

Link spre comentariu

Doar cu titlu de anecdota: Matti Otala si-a început investigatiile care aveau sa-l faca cunoscut în audio prin modificarea unui generator de semnal în sensul obtinerii de fronturi f. scurte.

Daca nu va sunt suficient de scurte fronturile generatorului, puteti încropi unul ad-hoc din câteva porti logice. Timpii de crestere si cadere vor avea cam acelasi ordin de marime cu timpii de propagare a familiei logice folosite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări