Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Acum 3 ore, Akos a spus:

Cati volti sunt -10dBu ?

La yamaha cei -10dbu se iau ca referinta fata de 0db input cind ea ar oferi Pmax out, la atingera pragului de intrare de 0db.

0db Vu in nebalansat sint 775mV.

Aici sint niste convertoare de nivele:

http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm

Poate tabelul te ajuta, nu am de unde sa stiu ce excursie de tensiune pe iesire maxima pina in clipping  ofera ampliful tau si la ce tensiune de intrare, ca sa iti spun cit ar fi cei -10dbu:

Yamaha P7000.jpg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Daca duci etajul final la 90% din puterea nominala atunci nu mai poti satisface una dintre conditiile esentiale ale testului, mai precis testul va trece tot - timpul si deci testul nu-si are rostul, (pentru ca tensiunea la iesire nu mai poate atinge niciodata 2.5 x Vout fiind peste limita de cliping).

Nu totul in lumea asta se masoara in cit de tare se inroseste o rezistenta.

Link spre comentariu

Dar nu te tine nimeni sa pleci cu testul in semnal dreptunghiular la 10kHz pe sarcina capacitiva, de la orice tensiune la iesire, chiar de la 1Vpp pina aproape la clipping, (chiar si in hard clipping, care oricum in dreptunghiular este irelevant), ca sa testezi absolut ce regim iti pofteste inima!

Care e chestia aia cu 2.5 x Vout?!?  Ca eu nu m-am prins...

In ce forma de unda, Vout fiind la ce nivel fata de clipping?

Multe dintre probleme apar la excursii mari ale tensiunii de iesire, pentru ca e vorba si de curenti mari, totodata.

Ideea de a testa un etaj final de putere mare, peste 3-400W (cazul de fata al autorului) la 5Vpp/1kHz/8ohm/10-100nf, nu-ti va oferi garantia ca la putere mare va functiona identic ca la putere mica, presupunind ca la 5Vpp s-ar comporta impecabil. In niciun caz la 1kHz, pentru ca testul pe capacitiv se face la intotdeauna la 10kHz, ca si testul de slew-rate, nu la 1kHz.

La 1kHz in sinusoidal se face testul pe sarcina reactiva cu 8 ohmi // 163uH ca sarcina pe iesire, la aproximativ 40% din pmax sinusoidala pe 8 ohmi.

Adica daca ai circa 102Vac pe 8 ohmi la 1-2V sub clipping, reglezi nivelul de intrare astfel incit sa ai circa 36Vac pe rezistenta de 8 ohmi si apoi pui inductanta de 163uH pe iesire, paralel pe rezistenta de 8 ohmi. Daca jucaria rezista, inseamna ca e facuta ca la carte.

Daca nu, D-Zeu, pardon, "sigurantele" cu mila!

Eu sint curios de altceva, cum se descurca amplificatoarele facute de fiecare dintre noi, pe sarcina reactiva, ca tot am adus-o in discutie, acolo e beleaua!

Mai ales cele carora nu le este facuta limitarea SOA si realizatorii lor se bazeaza ca "sar sigurantele" de pe alimentare, "in caz de"...

Vad ca nimeni, dar absolut nimeni nu abordeaza acest subiect "tabu"...

Si mult mai periculos este pentru un amplificator sa lucreze in regim de defazaj curent/tensiune, decit pe o amarita de sarcina capacitiva, unde este ajutat mult de reteaua Boucherot.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 15 ore, sk24bpo a spus:

Reciteste ceea ce am scris cu atentie si incearca sa intelegi de fapt ceea ce am spus. 

Fii atent : nici eu nu înțeleg la ce te referi  .

Dacă nici eu nu am citit ... dar poate mai am de învățat .

Parca era ceva cu -13 dB ( o fi numarul  ala cu ghinion )  și-o referință  la suta de wați , un fel de exemplu  numeric din paleoelectronica ... cam ca meciul ipotetic cu momolo dintre  preamplificatorul tău cu AD797 versus Achiufaze .

Cat despre  criteriul de stabilitate necondiționată ( diagrama Smith   https://ro.wikiqube.net/wiki/Smith_chart  / sau   poțihttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Nyquist_stability_criterion , cumva poți  fi mai explicit ?

Sper sa oferi o bibliografie decentă , adica sursa ta de inspirație  ...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, hpavictor a spus:

Fii atent : nici eu nu înțeleg la ce te referi  .

Nu stiu de ce te aprinzi asa pentru ca nu discutam cu tine. Pur si simplu filmuletul lui Leco este irelevant atata vreme cat avea circuitul de izolare L//R la iesirea amplificatorului. Am spus foarte clar lui Akos sa sunteze acest circuit si apoi sa vada comportamentul amplificatorului. Ca sunt 5Vvv sau 50Vvv este irelevant, ideea este sa vezi stabilitatea schemei. De asemenea ca dreptunghiul are frecventa de 1khz sau 10khz sau 100khz iarasi este irelevant pentru ca ne intereseaza de fapt doar fronturile treptei si settling time-ul, recuperarea pe palierele orizontale. De aceea m-ar fi interesat si niste simulari ale schemei cu OLG, CLG, PM, GM, IF, etc...etc... 
  Leco, slew-rate-ul NU se masoara, ci se calculeaza din faza de proiectare :) S/R-ul n-are nicio treaba cu etajul de iesire, este un parametru intern al amplificatorului. Nu confunda definitia generala a SR-ului(mai ales din domeniul digital) care include ambele porturi, de intrare si iesire, cu aplicarea particulara a SR-ului in amplificatoarele audio analogice.

Link spre comentariu

Daca te uitai atent, vedeai ca sarcina a fost pusa si dupa Boucherot, si inainte.,vezi pe la sfirsit.

Slew rate-ul il masori, la sfirsit, ca nu poti sti exact cum raspund piesele pe placa, in realitate.

Fiecare face cum doreste, eu doar am intins o mina de ajutor colegului, fara a-l infruma aiurea.

Spor tuturor la treburi.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, sk24bpo a spus:

Nu stiu de ce te aprinzi asa pentru ca nu discutam cu tine. 

Nu mă aprind absolut deloc , doream doar să lămurești problema stabilitățiidin punctul tău de vedere . 

Că doar nu ma așteptăm de la tine sa explici rolul rețelei RC de compensare  activă a impedantei sarcinii ( în special pe sarcini reactive complexe și variabile cum sunt de regulă incintele acustice multicăi ),  asa cum a făcut-o  Otto Zobel in telefonie sau Paul Boucherot la motoarele asincrone și a definit puterea reactivă ...

Editat de hpavictor
Link spre comentariu
Acum 8 ore, sk24bpo a spus:

Ca sunt 5Vvv sau 50Vvv este irelevant, ideea este sa vezi stabilitatea schemei. De asemenea ca dreptunghiul are frecventa de 1khz sau 10khz sau 100khz iarasi este irelevant 

deci.....ma doare mintea ce citesc pe aici....uneori chiar ma gandesc daca unii colegi de forum au vazut vreodata un amplificator adevarat sau doar pocnitori.

Link spre comentariu
Acum 20 minute, KISS a spus:

deci.....ma doare mintea ce citesc pe aici....uneori chiar ma gandesc daca unii colegi de forum au vazut vreodata un amplificator adevarat sau doar pocnitori.

N-am vrut sa mai scriu ca multe amplificatoare crapa la 100kHz in dreptunghiular, cu sarcina normala (fara capacitor pus paralel pentru testul sarcina capacitiva) la 50% din Pmax, de 2 ori am patit-o, un amp de casa, denon si unul profesional, ceva englezesc cu mosfeturi pe iesire, e drept ca la cel profesional am pus 220nF pe iesire.

E adevarrat ca se scriu multe aberatii, chiar de catre colegi ce ridica pretentii.

EDIT, nu este filmarea care trebuie (cea pusa de mine pe pagina anterioara), trebuie sa rascolesc prin arhive, sa o urc dibn nou, ca vad ca pe YT nu o mai gasesc.

Era o filmare asemanatoare, unde arat clar copndensatorul pus inainte de bobina si dupa bobina, sonda fiind fix inainte de bobina.

Cum o gasesc, o urc.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Se pare ca n-ati lucrat cu proiectul comun Quad...sa vedeti acolo cum alimentat la 35V stabilizati merge bine merci, nu comenteaza, urci tensiunea si nivelul iesirii si o ia razna complet....

Aia stabilitate :wretre

Dupa mine SR ar fi bine masurat in Pmax in faza finala DUPA ce ai trecut de toate testele preliminare si stii ca totul e in regula si n-are ce sa crape. Nu de alta dar apar tot felul de limitari cand tragi de piese si te poti baza ca se mentine.

Frecventa bineinteles e irelevanta cat timp poti utiliza corect lupa de timp ca sa vezi frontul cu suficient detaliu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări