Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Acum 18 minute, Akos a spus:

Si cum va explicati rolul acelui tranzistor ?

Am urmărit doar superficial subiectul deci intervin doar legat de tranzistorul ”ciudat”. Mai întâi vreau să observ că nu este în regiunea activă inversă ci în regiunea activă normală . Baza sa este comandată cu tensiune pozitivă față de emitor nu față de colector Mă refer la tranzistorul npn) . Când este în conducție (mai precis saturație) conectează condensatorul de 220pF în circuit. 

Link spre comentariu

D-le @UDAR, aveti perfecta dreptate. E destul de trist ca nu am observat dar ma bucur ca nu a ramas "misterul" neelucidat. L-am redesenat (ce trebuia sa fac de la inceput) si iata ca circuitul prinde sens. Adica la o diferenta mai mica de 34,2V al anvelopei de semnal fata de V+ tranzistorul iese din saturatie si cond-ul de 220p nu mai este scurtcircuitat catre anvelopa, adica se schimba constanta de timp al filtrarii.

Screenshot 2021-10-26 125041.gif

Link spre comentariu

Ok, ideea nu e neaparat intrarea in cliping ci de maximumul semnalului de iesire varf la varf peste care nu poti comanda amp-ul. Poate are circuit de limitare dinamic in preamplificator sau de evitare  a intrarii in clipping. Nu am studiat numai finalul de la Yamaha si de la td-ul Labgruppen-ului.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Pai aceste tranzistoare merg la 350v. Deci nu e relevant pentru problema depasirii de Ucemax. Intrebarea mea se referea la cazul yamaha original, cu finali de 200v, si anume cat de mult se poate forta semnalul de iesire.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Am avut o Yamaha careia i-am facut doar upgrade la sursa (+/- 157Vcc), cu absolut toti finalii, prefinalii, toti tranzistorii originali (fara sa intervin deloc pe etajele finale). A functionat ok si asa. Apoi dupa circa doua saptamini "forja de club", cind a venit comanda de finali si ce mai trebuia, am upgradat-o total.

Semnal bagi in ea, cit poti (pina saturezi intrarea balansata), limiterul este in etajul final, deci nu prea poti duce etajul final in hard clipping la Yamaha.

La Leco V3, limiterul actiona pe partea de intrare, deci aia nu putea fi supramodulata in niciun fel, sub nicio forma, oricit as fi dat semnal in ea, chiar si peste 10Vrms la intrare.

Ca sa intelegi mai bine la ce ma refer:

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
12 hours ago, DjLeco2021 said:

... limiterul actiona pe partea de intrare, deci aia nu putea fi supramodulata in niciun fel, sub nicio forma, oricit as fi dat semnal in ea, chiar si peste 10Vrms la intrare.

Ca sa intelegi mai bine la ce ma refer:

Nu zic cu rol critic, ca sa nu fiu inteles gresit, dar varful sinusoidei se deforma un pic pana ajusta limiterul. A fost o alegere voluntara (viteza de atac) sau era o limitare tehnica? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări