Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

2 hours ago, Akos said:

Din moment ce in colector este tensiune aproape continua apropiata de tensiunea de alimentare la frecvente inalte si emitorul coboara aproape de tensiunea negativa de alimentare Uce depaseste cei 200V

Nu stiu ce sa zic, eu in continuare nu vad cum conzii aia pot sa mentina tensiunea pe colector sus raportat la emitor sau la masa ( ca asta conteaza ) din moment ce sunt conectati spre ramura mare ( adica in sens opus ), dar sunt mai multe chestii pe care nu le inteleg la schema din manualul de service, si o explicatie sigur trebui sa fie pentru care Vce nu-i depasit indiferent de frecventa, pentru ca ar conduce curent invers si pe Off si cum ramura opusa e deja maxim deschisa...
Refuz sa cred ca o marca atat de populara cum e Yamaha s-ar fi bazat pe conceptul ca merge si asa.
Si nu exista cale de mijloc, fie finalii nu pot sa vada toata alimentarea dintre ramuri, deci inginerii au tratat responsabil partea de proiectare, fie totusi in anumite conditii vad toata alimentarea, deci merge si asa...

Link spre comentariu

Acum 1 oră, deo a spus:

Si daca scapati de acele oscilatii vad ca anvelopa totusi nu coboara la 10 volti,deci nu cred ca rezolva problema.Totusi asa cum am spus sunt mii de amplificatoare care functioneaza si nu se defecteaza.

Da, stiu. Ce nu stiu este explicatia acestui lucru. 

Link spre comentariu

Nu va ramane decat sa puna cineva schema completa de la yamaha intr-un simulator cu modele cat mai bune, si sa verifice ce si cum.
Ori daca are cineva acel amplif ori are acces la el, sa-l desfaca si sa masoara cu un osciloscop evolutia tensiunii CE de la finali, osciloscopul nu minte, vede orice scapare cat de scurta. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, DjLeco2021 a spus:

Finalii vad in principiu o fereastra de +/- 7,5Vcc, teoretic intre 6,2 si 8Vcc. Ma refer la cei din partea de clasa AB. 

Asa este, finalii (se) vad printr-o fereastra... Dar prin fereastra aceea ele pot sa depaseasca cei 200V !

ps: aceasta a fost o gluma.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Dupa alte calcule (laborioase) am determinat ca la semnal de 100V varf la varf Uce scade la +-8V. Responsabil de aceasta scadere al ferestrei este rezistenta de 294K catre masa din baza tranzistorului comparator din punctul 3. Tranzitorul ce are baza in punctul 6 si este npn si pare si este cu emiterul la plus as zice ca este un tranzistor la care s-a interschimbat emiterul cu colectorul pentru a avea capacitati mici, asa zisa polarizare inversa. M-am intilnit cu acest fel abordare la vechile traductoare de curent la care semnalul mic de 75mV cules de pe shuntul de curent sunt amplificate cu modulare-demodulare in semnal unificat de 0-10V. Socot ca grupul de condensatoare de 82pF si rezistentele de 10k curata semnalul de comutatie si (cumva) adauga o histereza la comparator. Poate d-l @dumitrumyse indura de noi cu o simulare...De acolo s-ar vedea ce-i cu grupul acela ciudat de rezistente si condensatoare.  

Schema pwmptd-ului il avem prin bunavointa d-lui @deo. Eu numai le-am desenat impreuna cu schema labgruppen10000 ca sa pot intelege ce si cum.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Nu am optocuploare asa rapide iar TINA unde am diverse convertoare cu care pot sa le inlocuiesc, nu face fata la circuite asa complexe. 

La o simulare cu sursa liniara in locul celei in comutatie distorsioneaza cu 39k in divizor. Cu 50k este in regula. Probabil depinde si de tranzistorii mici.

43-45.png

>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT:   Am pus 2N5550 in loc de BC546 si nu s-a schimbat nimic.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Akos a spus:

............

Tranzitorul ce are baza in punctul 6 si este npn si pare si este cu emiterul la plus as zice ca este un tranzistor la care s-a interschimbat emiterul cu colectorul pentru a avea capacitati mici, asa zisa polarizare inversa.

.............

La folosirea inversa cu Emitorul interschimbat Colectorului tensiunea maxima la care poate fi folosit tranzistorul devine foarte mica 5-7V maxim. Cautati in datasheet tensiunea inversa B-E.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

D-le @dumitrumy, daca nu aveti optocuplor in biblioteca sigur aveti dispozitive ideale de exemplu surse de tensiune comandate in tensiune sau surse de curent comandate in tensiune cu care puteti simula un opto ca si functie. Sau puteti sa folositi un transformator ideal pe post de opto. Nu prea conteaza cu ce simulati partea de comutatie, acum e mai important sa vedem ce rol are acel grup de condensatoare, rezistente, tranzistor din pwmptd.

Link spre comentariu

Ciudatenia aceea de tranzistor polarizat invers parca nu are nici o noima. Poate s-a gresit la releveu. Oricum, baza lui e legat cu un 560k la V+ si cu un 10k la anvelopa. E clar ca anvelopa nu poate depasi V+. Si atunci ce face acel tranzistor ? Am simulat si eu circuitul. Grupul de condensatoare de 82p si rezistente de 10k filtreaza frumos semnalul de comutatie de inalta frecventa. Si dupa aia ? Ca nu se vede nici o diferenta la simulare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări