Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Nu se depaseste Uce,deoarece cand se deschide tranzistorul de + ,tranzistorul de jos e practic inchis si nu ajunge  tensiunea de minus pe tr.de pe +,si e de fapt doar jumatate din Ualim.Practic in repaus si cand se deschide e o tensiune constanta pe tranzistor sa zicem 10 volti,dar pe celalalt tranzistor inchis se va regasi jumatate din Ualim. +10 volti,deci150+10volti si nu se depaseste Uce.Bineinteles la o clasa fara tracking altfel stau lucrurile.  Nu stiu daca am explicat ca sa se inteleaga,dar daca le luati ca pe doua entitati separate cred ca e mai usor de inteles.Si cred ca Bob Carver a inventat tracking down converter prin anii 80,sper sa nu ma insel.Si apropo,daca se foloseste amplificatorul pt. muzica nu e nici o problema la alveola de 10 sau 20Khz deoarece semnalul cu fregventa mare este cocotat pe semnalul cu fregventa mica si trackingul urmareste semnalul cu fregventa mai mica,normal nu este semnalul ca si de la generator dupa cum se vad pe oscilogramele pe care le-am pus.

Editat de deo
Link spre comentariu

D-le @dumitrumy, frumoasa simulare ! Ce credeti, cum am putea face disparute acele oscilatii libere ?

D-le @deo, si din oscilograma dv-stra se vede clar ca anvelopa semnalului nu mai este anvelopa ci este asezat pe varfurile semnalului. Dar ce este aceea anvelopa ? Pai este tensiunea din drena (colectorul) finalului de jos. Sursa (emiterul) finalului de jos este legat prin prin rezistenta de 0,22 ohmi la sarcina. Deci finalul de jos are Uds (Uce) amplitudinea semnalului de iesire varf la varf, care daca alimentarea este peste +-150V poate depasi lejer 200V. Intrebarea e de ce nu se strapunge ? De ce niste proiectanti cu experienta nu au luat masuri pentru evitarea acestui fenomen ?

Editat de Akos
Link spre comentariu

La Yamaha t3n-t5n este un grup de piese pe post de zenner de putere , numit "variable shunt regulator" Dupa calculele mele tensiunea de limitare este de cca 282 V. Ele sunt montate ca sa limiteze tensiunea Uce a finalilor. Dar de ce la 282V  cand Uce este de 200V ? Pe cand la Labgruppen nici macar nu am observat vreun fel de precautie.

Screenshot 2021-10-24 082906.gif

Editat de Akos
Link spre comentariu

La fregvente joase e clar,la peste 10Khz nu-mi explic ce se intampla,dar un lucru este cert amplificatoarele merg si merg bine fara necazuri.Labgruppen are o protectie la fregvente inalte dar intra in functie cam la 1-2 sec.,deci nu se pune.Probabil are  legatura cu oscilatiile  dupa ce se inchide tranzistorul comutator. 

Link spre comentariu

N-am urmarit discutiile despre clasa asta de aici deci scuze daca repet ce s-a spus deja dar uitandu-ma pe schema din manualul de service, cand iesirea are cursa maxima spre una dintre ramuri, cealalta este ( sau asa vad eu ca ar trebui sa fie, ca n-am timp sa urmaresc toata schema ) complet blocata, deci tranzistorii aia care alimenteaza etajul final sunt inseriati cu finalii in ceea ce priveste tensiunea de off, adica tensiunea se imparte intre finali si tranzistorii care ii alimenteaza. 

Link spre comentariu

D-le @Marian, sunt ele inseriate numai ca exista o capacitate, in cazul schemei de la Yamaha t3n-t5n c222 respectiv c223 de 3,3u care face ca tensiunea din colectoarele finalilor sa nu urmareasca forma semnalului de iesire de la cativa khz in sus. In aceste situatii poate Uce sa dapaseasca cei 200v dati in catalog pentru aceste tranzistoare.

Link spre comentariu
2 hours ago, Akos said:

exista o capacitate, in cazul schemei de la Yamaha t3n-t5n c222 respectiv c223 de 3,3u care face ca tensiunea din colectoarele finalilor sa nu urmareasca forma semnalului de iesire de la cativa khz in sus.

Nu sunt sigur ca inteleg ce vreti sa spuneti...
Punctul in care finalii pot vedea pe off tensiunea maxima e la cursa maxima a iesirii pe ramura opusa ( si asta atat cat poate duce etajul fina iesirea de aproape de ramura ), de ce conzii aia ar cauza finalii sa vada mai mult?

Poate-mi scapa mie ceva.

Link spre comentariu

Pentru ca acel condensator filtreaza tensiunea urmaritoare (anvelopa) semnalului de pe colectoarele finalilor de jos. Din moment ce in colector este tensiune aproape continua apropiata de tensiunea de alimentare la frecvente inalte si emitorul coboara aproape de tensiunea negativa de alimentare Uce depaseste cei 200V.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări