Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

Acum 3 ore, dumitrumy a spus:

Sa inteleg ca fara blocul in comutatie functiona corect?

104-5k.png

Stimate domn @dumitrumy, ati re-postat o poza in care blocul de comutatie inca nu era conectat, unde dioda D8 are anodul la masa si BS1 lipseste. Adica suntem in situatia in care amp-ul merge in clasa G, cu tensiunea auxiliara (ajutatoare) zero (D8 are anodul la masa !). Oscilograma albastra este semnalul din drenele tranzistoarelor de jos (si evident in sursele tranzistoarelor de sus !). Cand spun jos ma refer la mos-urile care conduc curentul in semialternanta pozitiva si au in surse rezistentele de 0,22 ohmi care merg la sarcina. Se observa doua lucruri. Primul este ca oscilograma albastra coboara la zero pe perioada semialternantei negative. De ce ? Pai pentru ca dioda D8 are anodul la masa si condensatoarele c39, c51 inca nu sunt conectate. Daca D8 ar lipsi, oscilograma albastra ar cobori sub zero urmarind semnalul de iesire cu o diferenta de cca 15V data de zennerul D3. Al doilea lucru este ca din oscilograma de mai sus se poate vedea ca diferenta dintre semnalul de iesire si anvelopa din drena in semialternanta pozitiva, care este de 79,6-46,6=30V valoare mult mai mare decit cea data de zennerul D3 de 15V. Acest  fenomen se datoreaza condensatorului C9 de 1n paralel pe D5 si pe R66. Acesta este important pentru ca asigura o tensiune mai mare pe drena tranzistoarelor de jos la frecventa mare unde sunt probleme datorita neliniaritatii capacitatii de drena al mos-ului , valoare ce depinde de tensiunea drena-sursa. Acest fenomen l-am semnalat deja intr-o postare anterioara cand am remarcat ca daca semnalul de iesire se apropie de tensiunea de alimentare la mai putin de cca 20V-30V apar distorsiuni vizibile ale semnalului de iesire la frecventa mare. La cativa kHz acest fenomen nu mai apare (C9 e doar de 1nF !) si diferenta de tensiune dintre semnalul de iesire si anvelopa din drena este de cca 15V dat de zennerul D3.

Link spre comentariu

In continuare, in situatia in care blocul de comutatie este conectat si anodul lui D8 este conectat la BS1 si capacitatile c39, c51 din oscilogramele din pagina anterioara se vede ca pe perioada semialternantei negative al semnalului de iesire la frecvente de peste 1kHz semnalul anvelopei din drena nu mai coboara la zero, ci cu cat frecventa creste cu atit valoarea ei creste si ea. De ce ? Pai pentru ca curentul prin mos-urile de jos (repet, e vorba de mos-urile irfp240 care au in sursa rezistentele de 0,22 ohmi !) este zero (suntem in semialternanta negativa si ele sunt blocate) si deci capacitatile c39, c51 nu are cine le descarca. De fapt la asta m-am referit cand am intrebat daca e ok ca aceste capacitati sunt sau nu sunt descarcate cand semnalul de iesire este in semialternanta negativa. Vedeti deja la 20kHz minimul anvelopei depaseste maximul semnalului de iesire.

Link spre comentariu

As mai preciza un lucru important. Schema postata de mine difera un pic de eengine si td prin dioda D8. Aceasta dioda permite ca finalul sa lucreze in clasa G si in plus blocul de comutatie reduce substantial incalzirea finalilor. Pentru mine e suficient o excursie al semnalului de iesire de +-60V pe care il obtin in conditii de calitate maxima cu o tensiune de alimentare de cca +-95V. La aceasta valoare a tensiunii de alimentare deja disiparea fara bloc de comutatie ar necesita radiatoare foarte mari si ventilatie puternica. Bineinteles ca pentru puteri mai mari se merge cu tensiuni mai mari (Yamaha, Labgruppen, etc). Diferenta intre eengine-ul lui Yamaha fata de td este ca Yamaha merge cu inductanta de 100uH al bobinei blocului de comutatie si capaciate de 3,3uF fata de 15uH si cca 1uF al lui Labgruppen. Dar Yamaha are un tranzistor ajutator care preia varfurile de frecventa mai mare si atunci nu are nevoie de constante de timp mici ca Labgruppen-ul. Nici in cazul meu nu am nevoie de constante de timp foarte mici pentru ca componentele de frecventa mare sunt rezolvate de mos-urile superioare.

Link spre comentariu

In sfarsit mi-a cazut fisa. Anvelopa urmareste semnalul de iesire pina cand acesta scade la zero. Dupa aia, in semialternanta negativa curentul de sarcina curge de masa catre mosurile de pe partea negativa asa ca nu mai are cine sa descarce condensatoarele c39, c51.

Link spre comentariu

In simularile mele schemele sunt un pic diferite pt ca sunt nevoit sa folosesc ce gasesc in biblioteci. In LTspice am doar optocuploare simple, lente, iar in TINA acestea lipsesc. In schimb TINA are generatoare comandate ideale, de curent si tensiune care in plus sunt si separate galvanic. Schema dvs difera de Yamaha, folositi o informatie de tensiune pt reactia pozitiva, ei reactie de curent. In patent este deja o sursa in comutatie (probabil cu frecventa fixa) care foloseste in bucla de control o diferenta de tensiune intre anvelopa de alimentare si iesire.

EDIT 16:04

De exemplu din sursa de semnal nu iau curent in schimb pot genera cati amperi doresc:

test2.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Pe langa nenumaratele fenomene pe care nu le pricep as mai mentiona una. La Yamaha t5n tranzistoarele finale sunt 2sc6011B cu Uce de 200V. La Labgrupen sunt MJW3281 cu Uce de 230. Yamaha este alimentat la peste +-150V. Labgruppen idem. Dupa cum am tot semnalat ca anvelopa semnalului din colectoarele tranzistoarelor finale de jos NU COBOARA LA ZERO, intrebarea este cum de nu se strapung finalii prin depasirea Uce ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări