Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un amplificator...

Akos

Postări Recomandate

D-le @Marian, nu stiu la ce te referi cand spui ca se ignora niste probleme. Mie imi place sa cred despre mine ca sunt destul de riguros. Ca imi scapa unele probleme sau ca ma depasesc, admit. Dar sa ignor probleme, asta sub nici o forma. Si incerc sa fiu riguros, pentru ca altfel in sportul acesta nu prea functioneaza lucrurile. Referitor la acest fly trebuie sa citez o veche zicala : nu exista loc pe unde un om sa nu poata trece; daca un om a trecut printr-un loc e imposibil ca inca unul sa nu poate sa treaca; pe unde au trecut doi oameni deja este poteca si asta inseamna ca poate trece oricine. Asa cred ca este si aici. Pe unde au trecut atitia oameni deja este poteca... si numai cine nu vrea nu trece. Crezi ca esti singurul care s-a lovit de probleme cu fly-ul la constructie ? Dar faptul ca unii au adoptat-o imi intareste credinta ca am judecat corect vizavi de avantajele oferite de aceasta topologie. In fine. Dupa ce termin cu eengine ma apuc sa construiesc un prototip de fly, cu piesele pe care le-am enumerat mai sus. Evident, ca ma bucur de orice observatie, parerere, constatare, etc referitor la acest subiect. 

ps.

1. Scopul intrebarii la cat scade tensiunea de la iesire in sarcina dorea sa clarifice in special daca condensatoarele de filtraj sunt suficiente.  Sau poate ca nici nu trebuie capacitate asa mare ! Nu-mi dau seama de ce trebuie patru condensatoare serie paralel in primar cind de exemplu eu am folosit doar trei de 680u/450V in paralel. Am folosit la 450V pentru ca sunt 390V pe ele. Fara pfc sunt suficiente si cele la 400V. Asta inseamna gabarit mai mic la ele. Si probabil erau suficiente si doua de 680u. Adica sursa e capabila sa gestioneze si ripluri destul de mari de tensiune primara. Dar da, in esenta, daca scade, probabil sunt fie probleme de dimensionare fie de executie. 

2. Sper ca n-o sa ma lasi in ceata cu afirmatia "prea multe probleme ( unele par sa fie ignorate oricum din cate vad )..."

si o sa detaliezi la ce te referi. Nu de alta dar sper sa gasim solutii viabile la acele probleme... 

Link spre comentariu

Pai mai sunt afirmatii care ma descumpanesc, probabil varsta si bolile.

CITAT:   

Schemele de flyback sunt de regula mult mai simple si cu un gabarit potential mai redus, si probabil chiar si un randament mai bun.

Traful indeplineste 2 roluri, inductanta serie pentru stabilizare ( profitandu-se si de pierderile mult mai mici ale miezului de ferita comparativ cu pulberea de fier clasica ) si de izolator galvanic.

La fel ca la F1T este nevoie de un singur tranzistor, sursa comuna, deci foarte usor de comandat, si limitarea si implicit protectia la scurt si suprasarcina sunt intrinseci, dar spre deosebire de F1T nu-i nevoie de infasurarea de demagnetizare.

Stabilizarea iesirii este si ea tot intrinseca

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ce inseamna ca protectia la scurt si suprasarcina este intrinseca? 

Einstein spunea ca ai inteles cu adevarat un lucru daca il poti explica si bunicii.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

INTRINSÉC, -Ă, intrinseci, -ce, adj. Care constituie partea lăuntrică, proprie şi esenţială a unui lucru; care există prin sine însuşi (independent de relaţiile sale cu alt lucru). 

Link spre comentariu
La 11.09.2021 la 20:48, deo a spus:

*sesebe* am facut module in clasa d de 1kW,de fapt niste amplificatoare pt.discoteca care canta si acuma dupa vreo 10 ani dar nu am masurat niciodata parametri in afara de Pout.Eventual cred ca mai am pe undeva niste placi montate si daca voi avea timp am sa incerc si cu ele dar in alt topic(sper sa am si timp).

Poti pune, te rog, o schema la amplificatorul asta clasa D, daca nu e secret, binenteles ?

Acum 12 ore, Akos a spus:

Am cumparat miezuri pm62. Dupa calcule ar ajunge si pm50, dar are fereastra de bobinaj mica si nu incape sarma.

Ca si suprfata de bobinaj, nu merge o carcasa de ETD59 si apoi sa se faca intrefier la miez ? 

Am observat ca ferita se poate poliza destul de usor cu niste smirghel.

Link spre comentariu
2 hours ago, dumitrumy said:

La forward nu este valabila afirmatia?

Ba da, insa nu despre forward era vorba aici.

Nu am sugerat ca "mamiferul e un caine" ( vorba lui Smilex ), adica nu ca stabilizarea ar fi ceva caracteristic doar pentru flyback, ci tocmai pe dos, nu se poate flyback fara stabilizare ( nu-mi spuneti ca ar exista totusi flyback nestabilizat in cine stie ce conditii, n-are legatura! ), si din acest motiv tensiunea de pe iesire nu poate sa scada in sarcina.

1 hour ago, dumitrumy said:

Ce inseamna ca protectia la scurt si suprasarcina este intrinseca?

Discutam despre controlul in curent ( ca despre asta este vorba ) si Inseamna ca exista limitare puls cu puls a curentului de varf din primar, deci exista limitare directa a energiei maxime care poate fi investita in primar, si implicit transferata in secundar. Sigur, la fel se poate spune si despre F1T dar din nou, nu despre asta discutam. 

PS: Poate ca uneori nu reusesc sa ma exprim foarte clar, Smilex chiar puncta asta cu ani in urma, insa contextul aici este totusi destul de simplu, exista enorm de multa teorie postata la alimentatoare, si uneori sar anumite detalii din lipsa de rabdare de a elabora si repeta ceea ce s-a scris deja, ar trebui totusi sa se subanteleaga anumite lucruri, cum deasemeni ar trebui sa incercam sa nu divagam prea mult.

Spor si multa sanatate ( stiu cat de pretioasa e, va asigur! ).

Link spre comentariu

D-le @maxente,cred ca s-a ales pentru fly de putere mare miez pm pentru ca asigura cele mai mici pierderi, radiatii emi si in special cea mai mica inductanta de scapari. De altfel, tot ce am facut pana acum in materie de fly, puteri mici, am facut pe miez EE. Si in tv color s-a folosit miez EE. Asta nu inseamna ca nu se poate. Vedeti ca si @deola un moment dat a mers e71. Deci se poate si pe alt tip de miez decit pm.

Link spre comentariu

Tu te exprimi clar, dar interlocutorul daca nu are contextul in cap nu te intelege.

ADica dupa mine de ai control in curent, adica reglezi fiecare puls asa incat curentul sa nu depaseaca limita, pt mine implicit inseamna o limitare destul de buna. Mai buna de atat e doar ca daca simti ca cineva trage ca nebunu maxim ar trebui dupa cateva secunde sa ii tai elanul la o valoare mai mica, nu de alta dar vb de amplificator audio, nu de aparat de sudura.

Acu evident, tema cu variatiuni, exista multe solutii nu doar una singura. Fiecare face ce vrea.

Flyback e cel mai simplu ca si complexitate. Tesniunea nu are voie sa scada, si da, din ce imi aduc aminte de scade inseamna ca miezu e deja folosit cat se poate si nu ai cum sa ii dai mai mult.

Fara stabilizare cred ca e doar la bobina de inductie la masina :) :) 

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Akos a spus:

Mos-ul am ales doua bucati de imz120r030m1h la 112 lei cu tva / buc. Integratul de comanda l-am ales ncp1252.

Cred ca ai ales SIC MOS-FET si cer in grila minim 15V---18V  (probabil ca nu se supara mai jos).

Asta recomandat de datasheet .

La un MOS-FET normal nu-i pasa ca are in grila intre 12....15v .

Si in caz de scurt sunt mai sensibile deci trebuie protectia sa fie foarte rapida ...sunt pretentioase :-)

Link spre comentariu
Acum 12 minute, lalihifi a spus:

Cred ca ai ales SIC MOS-FET si cer in grila minim 15V---18V  (probabil ca nu se supara mai jos).

Asta recomandat de datasheet .

La un MOS-FET normal nu-i pasa ca are in grila intre 12....15v .

Si in caz de scurt sunt mai sensibile deci trebuie protectia sa fie foarte rapida ...sunt pretentioase :-)

Nu am enumerat toate componentele la care m-am gandit. Inca nu sunt in stadiul de a propune o schema. Dar pentru comanda portii probabil o sa merg pe si8261 alimentat de la un mgj2 care scoate +15v / -5v.

Editat de Akos
Link spre comentariu

As mai vorbi de o posibilitate de topologie care mi s-a parut ok. Este forba de fly rezonant. Am dat peste topologia aceasta cand cautam controlere pentru fly si ma uitam peste ncp1342. Se vede si pe oscilograma postata de @deo momentul in care igbt-ul trece in off si tensiunea din colector se ridica si energia incepe sa se transfera in secundar. Ei, in momentul in care se termina transferul, se vede clar cum incep niste oscilatii amortizate datorita inductantei trafului si capacitatile aflate in colector. Controlerul ncp1342 urmareste momentul in care oscilatie este in vale, adica tensiunea din colectorul igbt-ului este minim si atunci trece igbt-ul in on. De aici rezulta ca pierderea de comutare este minima. Dar mai rezulta ca nu exista niciodata mod continuu de functionare. Mai rezulta ca frecventa creste cu cresterea curentului de sarcina. Adica nu se lucreaza cu frecventa fixa. Se limiteaza Fmin ca sa nu se auda, peste 20khz si Fmax sa mai poata lucra igbt-ul. Nu stiu care topologie este mai avantajoasa. Ce parere aveti ?

NCP1342.pdf

Acum 13 ore, Akos a spus:

D-l @deo a spus "sif de 1mm patrat litat".

De la ce  este abrevierea de "sif" ? Un milimetru patrat este format din suma ariilor sarmelor din componenta litei ? Sau ati calculat masurind diametrul sarmei litate ? Referitor la bobinaj am inteles ca aveti doua straturi de primar si patru straturi de secundar legate in paralel. Inca nu m-am hotarit cum o sa fac bobinajul. Probabil ca o sa incerc ambele variante. In continuare cred ca bobine din straturi diferite puse in paralel  debiteaza una pe alta si se vor incalzi. De asemenea mai cred ca solutia cu diode  propusa de d-l @franzmnu are suport real avind in vedere ca bobinele separate puse in paralel cu nioste diode nu se vor comporta ca o singura bobina ci exact ca niste bobine separate cu tensiuni separate, curentul de sarcina fiind debitat de infasurarea care are cea mai mare tensiune, celelalte neputind debita pe sarcina pentru ca diodele inseriate cu ele nu se deschid. 

Poate aveti timp sa raspundeti...

Editat de Akos
Link spre comentariu

CITAT:  Discutam despre controlul in curent ( ca despre asta este vorba ) si Inseamna ca exista limitare puls cu puls a curentului de varf din primar, deci exista limitare directa a energiei maxime care poate fi investita in primar, si implicit transferata in secundar.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Citatul pe care l-am dat mai sus este de la pag 44. Cine discuta acolo despre "current mode"? Discutia era axata in jurul CI KA7552   (citat:  D-l @deo, de ce ati ales ka7552 ? Sunt multe alte integrate similare ca functie ! In sursa dv-stra fly tot pe frecventa mica de 20-30 khz ati mers ? ).

7552 nu este "current mode", el nu face limitarea tot ca UC38xx?, adica puls cu puls? Am mai discutat acum cativa ani despre asta. SG3525 nu face limitare puls cu puls daca folosesti pinul 8? La vechile contre cu Leco am pus film cred la topicul special pt acest CI.

Captura de pe YT :

3525-1.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

sg3525-2.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

7552-date.jpg

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări